Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 454

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Napotnikovo leto zaključili z akademijo


13. dec 2018

S slavnostno akademijo smo v Šoštanju zaključili niz prireditev, posvečenih akademskemu kiparju Ivanu Napotniku. Na osrednji slovesnosti, ki je potekala na dan, ko se je pred 130 leti umetnik rodil, smo počastili spomin na Ivana Napotnika, enega prvih akademsko izobraženih kiparjev pri nas, ki se je v začetku prejšnjega stoletja izobraževal na Dunaju. »Danes izobraževanje v tujini ni nič posebnega, pred več kot 100 leti pa je bil to izjemen dosežek,« je dejala mag. Milena Koren Božiček, ki že vrsto let natančno preučuje Napotnikovo življenje in delo. Delček tega je povzela v slavnostnem nagovoru.

Poleg Koren Božičkove je zbrane pozdravil tudi Darko Menih, župan Občine Šoštanj, ki je ponosna lastnica skoraj petine Napotnikovih skulptur; torej več kot sedemdesetih kipov od okoli 400 evidentiranih. Župan je med drugim dejal: »Šoštanj je stoletno mesto, ki ima – kot vsako drugo mesto – svoje veljake: gospodarstvenike, politike, ustvarjalce, raziskovalce itd., ki doprinašajo k razvoju in slovesu kraja. Nima pa vsako mesto svojega kiparja, še zlasti ne kiparja Napotnikovega kova!

Akademski kipar Ivan Napotnik slovi kot mojster male plastike v lesu. Umetnostni zgodovinar prof. dr. Stane Mikuž je pred tremi desetletji dejal, da si je Napotnik les prisvojil do tako mojstrske mere kakor noben slovenski kipar.«

Leto 2018 smo v Šoštanju posvetili kiparju Ivanu Napotniku in tekom celega leta izvajali številne aktivnosti – vse z željo približati ljudem kiparja in njegovo delo. V Vili Mayer, kjer so na ogled njegove plastike, smo stalno zbirko dopolnili s tem, da smo izpostavili tudi kiparja: njegovo življenjsko pot, pomembnejše razstave, odlikovanja in nekatere skice za kipe, ki jih je kipar realiziral. Na Trgu svobode je na ogled razstava Napotnik v Šoštanju, ki kaže kiparja in njegovo umetnost v nekoliko drugačni luči, kot smo bili vajeni. Izšli sta tudi dve publikaciji. Prva je posvečena 55. obletnici ustanovitve Napotnikove šolske galerije, ki jo je ustanovil takratni likovni pedagog na OŠ Bibe Roecka Viktor Kojc, z naslovom Napotnikova galerija Šoštanj, šolska galerija. Druga je izšla na obletnico Napotnikovega rojstva z naslovom Kipar Napotnik, izpostavljeni pogledi. V njej so umetnine mojstra Napotnika izpostavljene oz. »pogledane« z drugega zornega kota kot doslej. Poudarek je na kipih v stalni zbirki v Vili Mayer in javnih plastikah v občini Šoštanj.

Izdali smo tudi priložnostno znamko Napotnikovega leta, dne 12. 12. je bil na Pošti Šoštanj 3325 uradni poštni žig, za zbiratelje pa smo pripravili 130 maksimum kart.
Slavnostna akademija, ki smo jo skupaj pripravili Občina Šoštanj, Vila Mayer in Zavod za kulturo Šoštanj, je bila zaključna in »kronska« prireditev, s katero smo v Šoštanju zaključili Napotnikovo leto. Kulturnemu dogodku so s svojim nastopom dali posebno težo operni duet Petra Turk Rupreht (sopran) in Sergej Rupreht (tenor), interpret kiparja Napotnika Marko Slapník, plesni duet Aja Gavez in Oja Flis, harfistka Karin Kopušar, pod mentorstvom prof. Katja Šumečnik in voditeljica Mojca A. Juras.

Napotnikovo leto v Občini Šoštanj lahko povzamemo z besedami mag. Milene Koren Božiček: »Bodimo ponosni nanj!« Župan pa je svoj nagovor zaključil s citatom Josipa Stritarja: »Velik, neumrjoč, stvarniku enak je umetnik, ki iz svojega osrčja stvari podobe, katere je v svetem trenutku spočela njegova duša in jim je življenje dala njegova roka. To je bil naš, šoštanjski, Napotnik.«


----
Vir: Občina Šoštanj


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]