Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 395

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Nova osvetlitev Velenjskega gradu, nova enota Muzeja Velenje, nove razstave in Klepet pod Pustim gradom


22. okt 2018

V torek, 23. oktobra, bodo prvič prižgali novo razsvetljavo Velenjskega gradu, v četrtek, 25. oktobra, v Velenju odpirajo novo enoto Muzeja Velenje Spominski center 1991, velenjski muzealci pa v tem tednu vabijo še na dve odprtji (24. oktobra na Velenjski grad in 26. oktobra v Galerijo F-bunker), na ogled treh novih občasnih razstav (V zaledju soške fronte; S fotografijo …; Gustav Šilih) in na pogovorni večer v Muzej usnjarstva na Slovenskem.

V torek, 23. oktobra, se bo ob 19. uri na Titovem trgu pričela prireditev, s katero bodo namenu predali novo razsvetljavo Velenjskega gradu. Uvodoma bosta nastopila pevska zbora Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, zbrane bo nagovoril župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, prireditev pa se bo nadaljevala s koncertom skupine The Stroj.
V primeru slabega vremena bodo dogodek s torka prestavili na petek, 26. oktobra, ob 20. uri.

V sredo, 24. oktobra, bodo ob 12. uri na Velenjskem gradu odprli gostujočo razstavo »V zaledju soške fronte«.
Gostujoča razstava Zgodovinskega arhiva Ljubljana je nastala v sodelovanju s Pokrajinskima arhivoma v Novi Gorici in Kopru ter z Gornjesavskim muzejem Jesenice in Tolminskim muzejem. Prinaša zgodbo o enem najtežjih obdobij v slovenski zgodovini, o času, ko se je z italijansko vojno napovedjo Avstro-Ogrski 23. maja 1915 odprlo še eno bojišče prve vojne, na katerem so krvaveli slovenski vojaki. Z odprtjem nove fronte je vojna posegla tudi na slovensko etnično ozemlje, kar je še poglobilo težak položaj na Slovenskem živečih ljudi.

Na državni praznik, dan suverenosti, v četrtek, 25. oktobra, bodo v Velenju ob 17. uri pripravili prireditev ob odprtju Spominskega centra 1991, ki ga bo v upravljanje prevzel Muzej Velenje.
Spominski center 1991 bo s stalno razstavo, dogodki in pedagoškimi programi predstavljal Šaleško in Zgornjo Savinjsko dolino v procesih osamosvajanja Republike Slovenije, postal pa naj bi tudi prostor druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi.
Spominski center 1991 (Kopališka cesta 3, Velenje) si bo mogoče ogledati po dogovoru z Muzejem Velenje (po telefonu na številkah 03 898 26 30 ali 041 398 156 ali po elektronski pošti na naslovu [email protected]).

V petek, 26. oktobra, bodo ob 19. uri v Galeriji F-bunker (podhod pri Vili Bianca) odprli razstavo z naslovom »S fotografijo …«. S fotografsko razstavo se bo predstavil Robert Klančnik.

V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bodo v petek, 26. oktobra, ob 18. uri pripravili Klepet pod Pustim gradom. Na prireditvi bo v sklopu dogodkov ob 70-letnici Košarkarskega kluba Elektra tokrat gostoval dolgoletni košarkarski trener Aleš Rehar.

Od petka, 26. oktobra, bo nova razstava, s katero bo Muzej Velenje ob 125. obletnici rojstva predstavil rojaka, zaslužnega slovenskega pedagoga, pisatelja in domoljuba Gustava Šiliha, na ogled tudi v Podhodu Pošta.

Sodelavci Muzeja Velenje vabijo v počitniških dneh k obisku enot Muzeja Velenje, ki razen v četrtek, 1. novembra, svoja vrata odpirajo po običajnem urniku.
Muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju si je mogoče ogledati od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Hišo mineralov v Starem Velenju pa med 10. in 17. uro. V četrtek, 1. novembra, bodo vse enote Muzeja Velenje zaprte.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]