Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 564

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Preko 200 vpisanih v Šoli za župane


4. okt 2018

V prostorih Vile Bianca Velenje sta Društvo NOVUS in MCDD Slovenske Konjice so.p. v sklopu projekta Regionalno stičišče NVO savinjske regije NOVUS, ki ga financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada organizirala regijski dogodek Šola za župane. Pobudo je oblikovalo 12 regionalnih stičišč nevladnih organizacij iz vse Slovenije. Z njo pa spodbujajo kandidate za župane in lokalne skupnosti k večjemu sodelovanju in osredotočenosti na programsko delo. V Šoli za župane se sošolci drug od drugega učijo iz slovenskih primerov dobre prakse. To pa je verjetno tudi edina šola, v kateri spodbujajo prepisovanje: med lokalnimi skupnostmi.

Preko 200 učencev so sprejeli v letošnji prvi Šoli za župane v kar 12 krajih po Sloveniji. Sošolci so po vsej Sloveniji postali kandidatke in kandidati za župane ter predstavniki lokalnih skupnosti, nevladnih in drugih organizacij. Številka se bo do konca oktobra še povečala, saj pričakujemo vsaj še tri srečanja Šole za župane.

Urniki so bili po vsej Sloveniji nekoliko različni – vključevali so namreč teme, ki so pomembne za posamezne regije in občine. Najpogosteje so bile teme namenjene vključevanju otrok in mladih ter starostnikov. Večina je na urnike vključila tudi teme podjetništva, turizma in razvoja podeželja. Vsem pa je bilo skupno tudi spodbujanje aktivnega sodelovanja in vključevanja prebivalcev v odločanje po izvolitvi.

Ko smo se odločali za Šolo za župane, iskreno povedano, nismo vedeli, kakšen bo odziv. Tako pri kandidatih kot medijih in tudi volivcih. Vendar smo med organizacijo doživeli veliko prijetnih prigod. Od vprašanj, če je Šola za župane plačljiva, do skupinskih prijav za celo Slovenijo. Do tega, da smo imeli kandidate, ki so želeli v Šolo v kakšno drugo občino. Očitno je, da si dialoga želimo v vseh občinah - in da ga s pomočjo nevladnih organizacij lahko tudi dosegamo. Uspešno smo bili sošolci po vsej Sloveniji. Verjamem tudi, da smo uspešno prepisali drug od drugega primere dobre prakse. V Sloveniji imamo namreč zelo veliko dobrih rešitev.

Šole za Župane v Velenju se je udeležilo skupno 48 oseb. Med udeleženci so bili tako kandidati za župane, predstavniki nevladnih organizacij v regiji kakor tudi predstavniki drugih organizacij. Dogodka so se udeležili kandidati za župane iz Mestne občine Velenje, Občine Nazarje, Občine Ljubno ob Savinji, Občine Šmartno ob Paki, Občine Tabor in Občine Rečica ob Savinji. Na dogodku smo se osredotočili na teme mladine, prostovoljstva in kulture oziroma medkulturnega dialoga. Na dogodku so svoje primere dobrih praks predstavili Mladinski center Velenje, Slovenska filantropija, Hiša sadeži družbe Žalec in Bošnjaško mladinsko kulturno društvo Velenje, Kandidati za župane so v razpravi predstavili izzive s katerimi se soočajo v svojih lokalnih skupnostih na omenjenih področjih ter izpostavili katere predstavljene primere dobrih praks bi bile uporabne tudi v njihovih okoljih. Ob zaključku dogodka so se vsi kandidati strinjali, da je vključevanje javnosti, sodelovanje in povezovanje ključ do razvoja skupnosti.


----
Vir: Agencija Plus


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]