Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 487

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Domovinski dan in nov most prijateljstva


2. okt 2018

Na OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki so minuli konec tedna v okviru svojega inovativnega projekta Domovina zate, zame, za nas izvedli že 4. domovinski dan in ob tem gostili učence slovenskega jezika iz Splita


»Šola je hram učenosti. In je prostor za prve podvige. Za prve uspehe. In prve velike korake v svet. Za prava prijateljstva. Naša sončna šola je hoja z roko v roki. Je let na krilih domišljije. Je most, po katerem se po novem pride naravnost iz Splita. Je meja na obzorju, ki raste in se širi z nami. Z mavrico prijateljstva, ki smo jo raztegnili vse do naših dragih gostov, ki nam podarjate košček sebe, da ga vstavimo v svoj mozaik,« tako vzhičeno je 9 učencev, ki se pod mentorstvom prof. Vere Hrge v Splitu učijo slovenščine, in 8 spremljevalcev nagovoril ravnatelj šmarške osnovne šole Bojan Juras ob petkovi osrednji slovesnosti na šoli. Na OŠ bratov Letonja namreč že 4. leto poteka inovativni domovinski projekt, ki so ga tamkajšnji učitelji zasnovali v želji po dvigu domovinske zavesti pri šolarjih. Profesorica slovenščine Mojca A. Juras, ki je tudi vodja projekta, je zapisala: »Velikokrat se bolj kot z učnimi cilji, ukvarjam z vzgojo osnovnošolske mladine in se tako spopadam s krizo vrednot, in tako mi ravno na tem področju manjka orodij. Ne manjka mi ljubezni do domovine, manjka mi znotraj učnega načrta prostor za to ljubezen, ki bi se lahko nemoteno in sistemsko prenašala na moje osnovnošolce. Šola na Slovenskem ne poskrbi, da bi šolarje vzgajala v ljubezni do domovine. No, naša šola pa je to dejstvo obrnila na bolje.« Tokrat domovinski projekt so na šmarški šoli prvič razširili tudi izven meja Republike Slovenije. Povezali so se s slovenskim društvom Triglav, ki v Splitu skrbi in združuje tamkajšnje zdomce, in tako je nastalo sodelovanje, ki se bo v prihodnje nadaljevalo in razširilo. Ob prvem gostovanju učencev iz Splita, ki so se zelo izkazali z znanjem slovenščine, so jim na šmarški pripravili pester program, pri katerem so sodelovali vsi šmarški šolarji in zaposleni pod vodstvom vodij projekta učiteljic Mojce A. Juras in Andreje Škrube. Tako so poleg slovesnega sprejema in simbolnega vstopa gostujočih učencev med šmarške sončke le-ti sodelovali pri pouku slovenščine, si ogledali izjemno predstavo šolskega muzikala Pravljični direndaj v kulturnem domu, okušali tradicionalne slovenske jedi na kulinaričnem popotovanju po Sloveniji na Gori Oljki, jezdili konje in celotno sobotno dopoldne preplesali v folklornih delavnicah FS Koleda, ki so na šmarški šoli izvedli nepozaben kulturni dan. Gostje iz Splita so bili nad doživetim na šoli navdušeni in obljubili so, da se po novozgrajenem mostu, ki povezuje Šmartno ob Paki in Split, še vrnejo. Profesorica Vera Hrga, ki v Splitu že več kot 25 let z dušo in srcem poučuje otroke slovenščino, se je strinjala, da včasih pravo vrednost neprecenljivih trenutkov spoznamo šele, ko le-ti postanejo spomini. In na šmarški šoli so minuli konec tedna zagotovo nastali čudoviti spomini vseh udeležencev domovinskega dneva.


SPLITČANI POSTALI NOVI ŠMARŠKI SONČKI

Naši nestrpno pričakovani gostje iz Splita so postali naši novi prijatelji

Vsi na naši osnovni šoli smo komaj pričakovali učence iz Splita in v petek, 28. septembra, so končno prišli, vsi nasmejani in veseli. Naša šola jih je toplo sprejela in v šolski avli se je razlegel velik aplavz, ko smo jih končno zagledali. Naš mladinski pevski zbor je za naše goste lepo zapel našo državno in tudi šolsko himno, gospod ravnatelj Bojan Juras pa je našim novim sončkom opisal našo kulturno, eko in nepomembneje sončno šolo. Osmošolec Oskar je goste navdušil s svojim rapom Marko skače, povsem razvnel pa jih je sedmošolec Ambrož s svojo harmoniko. Sledili so čudoviti verzi o domovini, ker pa se na naši šoli že skoraj 200 let skrivata dva lumpa po imenu Miškolin Šmarški in Zmerjasec, sta nekaj iz svoje bogate zakladnice spominov o šoli povedala tudi onadva. Solze iz oči gostov iz Splita pa so zvabili učenci, ki so se z recitalom in pesmijo poklonili njihovemu slavnemu someščanu Oliverju Dragojeviču. Ob koncu programa smo učencem iz Splita podarili čisto nove majice z našim smejočim se sončkom, da ga bodo kot spomin na nas odnesli domov. Da bi tudi oni nam za vedno ostali v spominu, pa smo jih prosili, da se nam podpišejo v našo knjigo spominov. Šolski dan smo nadaljevali v razredih, kamor smo naše goste povabili, da bi spoznavali, kako pri nas potekajo učne ure slovenščine. Najbolj jih je navdušil naš muzikal Pravljični direndaj, s katerim smo zaključili prelepo petkovo dopoldne.

Napisali: šolski novinarki Ajshe Vezaj, Tia Rexhepi z mentorico Mojco A. Juras


----
Vir: Agencija Plus


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]