Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 408

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Pestro dogajanje v Muzeju Velenje


1. okt 2018

Muzej Velenje v prvem tednu oktobra vabi na vrsto dogodkov, ki jih pripravlja v sklopu prireditev ob mednarodnem projektu Dnevi evropske kulturne dediščine in vseslovenskem projektu Z igro do dediščine. V mestnem središču bodo v četrtek, 4. oktobra, velenjski muzealci v sodelovanju s podjetjem Mega M odprli novo razstavišče, ki so mu nadeli ime »Velenjske zgodbe«, ter na Velenjskem gradu predstavili nove publikacije Muzeja Velenje. V petek, 5. oktobra, v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje in Občino Šoštanj vabijo na odprtje razstave ob 45-letnici Male Napotnikove kiparske kolonije, v soboto, 6. oktobra, pa na tradicionalno prireditev Jesen na Grilovi domačiji. V ponedeljek, 8. oktobra, bodo na Velenjskem gradu odprli razstavo z naslovom Familia Kraljić: »Velenjske ulice«.

V četrtek, 4. oktobra, bodo v Poslovnem centru MegaTel odprli razstavišče »Velenjske zgodbe«. Ena od steklenih sten “steklene direkcije” bo postala novo razstavišče, v katerem bo Muzej Velenje predstavljal zanimive zgodbe iz velenjske preteklosti in sedanjosti.


V prvem oktobrskem tednu, Tednu otroka, si bodo lahko otroci brezplačno ogledali muzej na Velenjskem gradu, Hišo mineralov in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.


Muzej Velenje se tudi letos priključuje mednarodnemu projektu Dnevi evropske kulturne dediščine. Gre za skupno akcijo številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Tokratna tema Dni evropske kulturne dediščine nosi naslov "Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost", Muzej Velenje pa je v povezavi z naslovno temo pripravil tri prireditve.

Prvega izmed dogodkov so velenjski muzealci pripravili v četrtek, 27. septembra, ko je obiskovalce po Kavčnikovi domačiji popeljal dr. Vito Hazler.

V četrtek, 4. oktobra, bodo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili publikacije, ki jih je v zadnjih mesecih izdal Muzej Velenje in odstirajo zanimiva poglavja lokalne zgodovine ter lokalno kulturno dediščino.
Publikacija »Sakralna znamenja Šaleške doline: Vsako ima svojo zgodbo!« je nastala kot rezultat terenskega raziskovanja sakralnih znamenj na območju občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki.
Publikacijo “Šaleške značke. Zbirka značk, znakov in priponk Muzeja Velenje” so pripravili po enako naslovljeni razstavi, s katero so pred dvema letoma zaznamovali praznika občin Velenje in Šoštanj.
Publikacija »1. maj, praznik dela« predstavlja praznovanja prvega maja v Šaleški dolini. Članek in priložnostna razstava sta v letu 2017 nastala kot del medinstitucionalnega projekta in sta požela dober odziv obiskovalcev. Ker pa je kar nekaj dogodkov, povezanih s praznikom dela v našem okolju, takšnih, ki so se zgodili pred okroglim številom let, so se odločili, da priložnostni publikacijo in razstavo pripravijo tudi ob letošnjem 1. maju ter ju umestijo v letošnji projekt Muzeja Velenje »2018 – leto obletnic«.
Publikacija »Maj 1945. Vojaški dogodki, ki so zaznamovali Šaleško dolino« je plod temeljitega raziskovalnega dela dr. Rista Stojanoviča, ki je v njem popisal dogodke, ki so se v Šaleški dolini odvijali ob koncu druge svetovne vojne, in objavil kar nekaj podatkov, ki doslej (vsaj širši javnosti) niso bili znani.

V soboto, 6. oktobra, pripravljajo od 15. ure dalje že tradicionalno prireditev Jesen na Grilovi domačiji, v okviru katere se bodo obiskovalci lahko preizkusili v različnih opravilih, ki jih je na kmetijah potrebno opraviti v jesenskem času ter se seznanili s tem, kako je življenje na slovenskem podeželju teklo nekoč, otroci pa bodo ustvarjali v muzejskih delavnicah. Letos bo prireditev posvečena lanu, ki so ga velenjski muzealci tokrat prvič vzgojili na njivi Grilove domačije. Obiskovalci bodo lahko aktivno sodelovali tudi pri žetvi ajde, pobiranju sadja ter prešanju sadja in grozdja.


V petek, 5. oktobra, bo ob 12. uri Muzej Velenje v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje v Mestni galeriji Šoštanj pripravil odprtje razstave ob 45-letnici Male Napotnikove kiparske kolonije. Na odprtju bosta nastopila tolkalca Izak Pečnik in Mark Urbanc Glinšek, učenca šoštanjskega oddelka Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, razstavo pa bo odprl župan Občine Šoštanj Darko Menih.
Ob jubileju kiparske kolonije za osnovnošolce in v Napotnikovem letu (letos mineva 130 let od rojstva kiparja Ivana Napotnika) bodo pripravili razstavo, s katero bodo predstavili štiri desetletja in pol mladinske ustvarjalnosti ter seznanjanja mladih s kulturno dediščino pa tudi življenje in delo znamenitega umetnika iz Šaleške doline.
Kiparsko kolonijo bodo tokrat pripravili na šoštanjskem Trgu svobode in v njegovi okolici, tako da bodo lahko obiskovalci mlade kiparje opazovali pri njihovem ustvarjanju. Mladi kiparji in gostje kolonije bodo z delom pričeli v petek, 5. oktobra, ob 9. uri.
Zaključek kolonije z ogledom letos nastalih montažnih plastik in kipov bo v soboto, 6. oktobra, ob 14. uri, na Trgu svobode v Šoštanju.


V ponedeljek, 8. oktobra, bodo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli razstavo “Familia Kraljić: Velenjske ulice«. Z deli, katerih navdih so bile velenjske ulice, se bodo predstavili člani umetniške družine Kraljić.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]