Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 328

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Letos prvič vpis v Šolo za župane


20. sep 2018

Pobuda Šola za župane ob jesenskih lokalnih volitvah spodbuja kandidate za župane in lokalne skupnosti k sodelovanju za večjo osredotočenost na programsko delo za prihodnje županske mandate. Pobudo je oblikovalo 12 regionalnih stičišč nevladnih organizacij iz vse Slovenije. Kandidatke in kandidati za župane ter predstavniki lokalnih skupnosti, nevladnih in drugih organizacij bodo za en dan postali sošolci v Šoli za župane. Na 15 dogodkih po vsej Sloveniji se bodo srečali 1. oktobra na Dnevu šole za župane, po prvih ocenah pričakujejo več kot 200 udeležencev. V Savinjski regiji pričakujemo 40 udeležencev. Kandidati se lahko prijavijo prek spletnega mesta sola-za-zupane.si do 24. septembra 2018.

Stičišča nevladnih organizacij so pobudo Šola za župane pripravila z namenom vključevanja predlogov, pobud in potreb s strani nevladnih organizacij in zainteresirane javnosti v programe kandidatov na lokalnih volitvah 2018. V Šoli za župane se bodo drug od drugega učili iz slovenskih primerov dobre prakse. Veliko uspešnih in dolgoročnih projektov in programov občine in nevladne organizacije že vrsto let organizirajo v posameznih krajih, zato je Šola za župane tudi dobra priložnost, da si lokalne skupnosti med seboj izmenjajo izkušnje.

V regionalnih stičiščih nevladnih organizacij si želijo predvsem doseči večje sodelovanje med kandidati in lokalnimi skupnostmi. Šola za župane je platforma, na kateri lahko prebivalci prispevajo k oblikovanju kakovostnega bivanja v skupnosti, kandidati za župane pa pokažejo svoje videnje razvoja. S šolo za župane bodo spodbujali volivce, da izberejo kandidate, ki imajo v programih najboljšo kombinacijo za skupnost, okolje in gospodarstvo.

V Šoli za župane bodo na urniku različne teme, ki so skupne mnogim skupnostim (npr. turizem, podjetništvo, kultura) in se dotikajo vseh generacij – od otrok do starostnikov. Vse pa povezuje želja po večjem sodelovanju prebivalcev pri razvoju občin. Na urniku Šole za župane v savinjski regiji bodo: mladi kot skupina, ki jo je treba zadržati v občini z zanje ukrojeno ponudbo (stanovanjska politika, sodelovanje pri odločanju, povečevanje zaposljivosti s socialnim podjetništvom, samozaposlovanjem in kreativnimi kooperativami), pristopi k dolgoročni skrbi za ranljivejše skupine prebivalcev, kot so invalidi (vprašanje prilagoditev prostorov različnim vrstam invalidnosti) in starostniki (zagotavljanje daljšega bivanja doma in hkrati dostopnost domov, različne oblike skupnega in medgeneracijskega bivanja); turizem kot razvojna priložnost tako za razvoj podeželja in ohranjanje identitete nekega območja kot za zaposlovanje (povezovanje ponudnikov, podpora lokalnim izdelkom, umetnikom, prireditvam, doživljajski in kulturni turizem, razpršeni hoteli). Vsebine se bodo še dopolnjevale glede na predloge, ki jih stičišče zbira v lokalni skupnosti.

Med nevladnimi organizacijami, ki se bodo pridružile v Šoli za župane, in njihovimi primeri dobrih praks so humanitarne organizacije, organizacije za pomoč otrokom, športna društva, kulturna društva, turistična društva, mladinske organizacije in organizacije, ki zastopajo določene skupine bolnikov, ter druge.


Dodatne informacije:
www.sola-za-zupane.si
Snježana Lekić, [email protected], 064 237 477


Organizatorji Šole za župane:
- BOREO, Regijsko stičišče nevladnih organizacij Primorsko - notranjske regije, Primorsko- notranjska regija
- ISKRA – stičišče nevladnih organizacija Istre in Krasa, Obalna - kraška regija
- Koroško regionalno stičišče nevladnih organizacij - Korociv, Koroška regija
- Regijski NVO center – stičišče nevladnih organizacij regije JV Slovenija, Jugovzhodna Slovenija
- Regijsko stičišče Grozd NVO Gorenjske, Gorenjska regija
- Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja, Pomurska regija
- Regionalno stičišče NVO Planota, Severna Primorska / Goriška regija
- Regionalno stičišče NVO Podravja, Podravska regija
- Regionalno stičišče za NVO savinjske regije Novus, Savinjska regija
- Stičišče NVO osrednje Slovenije, Osrednjeslovenska regija
- Zavod Dobra družba, Posavska regija
- ZLHT – Regionalni center NVO, Zasavska regija


----
Vir: Agencija Plus


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]