Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 341

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Gorenje nadaljuje s Kitajci


12. jun 2018

Hisense se je na skupščini vzdržal, prevzem se nadaljuje, nadzorniki predvidoma začasni.

Skupščina Gorenja je minila brez ene same razprave delničarjev, saj so očitno vsi, razen KDD, ki še ve, če bo državni delež lahko prodal, že namenjeni delnice prodati prevzemniku, kitajski korporacji Hisense. Ta je imela na včerajšnji dan formalno skoraj 33 odstotkov delnic, dejansko pa že oki 60 odstotkov vseh Gorenjevih delnic. Na skupščini sta se dva predstavnika Hisensa sicer vzdržala glasovanja, izjav nista dajala, a s preostalimi glasovi s bili vsi predlagani sklepi uprave in nadzornega sveta sprejti skoraj 100-odstotno.

Delničarji so potrdili lansko poslovanje brez bilančnega dobička, dali upravi razrešnico, razpravljali pa niso niti o včerajšnjem imenovanju nove uprave Gorenja pod vodstvom Franja Bobinca. Ta sicer ni samo slovesnka, je mednarodna, a v njej bodoči oziroma že sedanji večinski lastnik ni postavljal svojih ljudi. Bobinac je na skupščini dejal, da prevzemniki očitno zaupajo tukajšnjemu menedžmentu.

Kaj več pa je lahko že kmalu sprememb v sestavi nadzornega sveta. Predsednik NS Marko Voljč več ni kandidiral za nov mandat po 20. juliju 2018, je pa skupščina imenovala 4 nove/stare nadzornike: Bachtiarja Djalila, Corinno Claudio Graf, Miho Košak in Bernarda Charlesa Pasquier.


Če bo Heisens, v kar vsicer več ne kaže dvomiti, pridobil 75 odstotkov delnic, jih lahko kadarkoli odpokliče. Poleg tega skupščina na predlog nadzornikov ni imenovala treh nadzornikov na že doslej izpraznjena mesta. Tako ima zdaj kapital v NS Gorenja celo toliko nadzornikov kot predstavniki zaposlenih.

Bobinac je ob koncu skupščino označil za zgodovinsko in povzel načrte revzemnika iz prevemniega prospekta. V njem napovedujejo Gorenju rast, sinergije, ohranitev blagovnih namk, skupno trženje, prodajne kanale, pa tudi ohranitev delovnih mest in delavskih pravic ter celo ohranitev sedeža v Velenju.

Prevzem sicer dokončno še ne bo kmalu potrjen. Hisens in Gorenje morata va Zahodni Evropi in Rusiji pridobiti še dovoljenja po konkurenčni zakonodaji. A one družbi v tem delu ne prevzemat tako veliega tržnega deleža, da bi to lahko predstavljalo teave in Bobinac predvideva, da bo prevzema dokončno izveden in potrjen septembra, najkasneje oktobra.


----
Vir: www.delo.si


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]