Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 361

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Sporočilo za javnost KPV v zvezi z navedbami v medijih o zaračunavanju priključne moči uporabnikom v Šaleški dolini


6. jun 2018

V preteklih tednih so bile v nekaterih medijih objavljene napačne informacije v zvezi z »nenavadno razliko med močjo, ki jo TEŠ dobavlja Komunalnemu podjetju Velenje, in močjo, ki jo to podjetje zaračunava svojim uporabnikom«.

V Komunalnem podjetju Velenje, d. o. o., lahko z gotovostjo trdimo, da te navedbe ne držijo, kar v nadaljevanju tudi pojasnjujemo.

Moč proizvodnih virov, v našem primeru TP1+TP2+TP3 pri proizvajalcu toplotne energije TEŠ, nikakor ne smemo direktno enačiti s priključno oziroma obračunsko močjo pri končnih odjemalcih, ki je ena izmed tarifnih postavk v tarifnem sistemu za dobavo toplote.

Trenutno je TEŠ zmožna obratovati z maksimalno močjo 300 MW, saj je TP1 z močjo 80 MW napajana iz bloka 4, TP2 z močjo 100 MW je napajana iz bloka 5 ali plinskih turbin PT51 in PT52, ter TP3 z močjo 120 MW, ki je napajana iz bloka 6. Teoretično bi tako proizvodni vir lahko pokril med 210 in 300 MW priključne moči končnih odjemalcev, če obratujejo vsi proizvodni viri.

S strani končnih odjemalcev imamo ta trenutek prijavljeno 225 megavatov obračunske moči in je tako za pokrivanje potreb po toplotni energiji v primeru zunanje projektne temperature za Šaleško dolino potrebno obratovati z dvema proizvodnima viroma v TEŠ, in sicer TP3 in TP2. V takšnih razmerah je tudi poraba električne energije večja in TEŠ obratuje z več proizvodnimi bloki.

Princip obračuna dobavljene toplote je enak za vse v Republiki Sloveniji in pri tem Komunalno podjetje Velenje ni nobena izjema. Princip obračuna dobavljene toplote je določen v posameznih Sistemskih obratovalnih navodilih (SON), ki jih potrdi Agencija za energijo.

Torej ima vsak odjemalec določeno svojo priključno in obračunsko moč (fiksni del cene je obračunska moč v EUR/MW). Obračun obračunske moči se izvede vsak mesec v višini 1/12 letnega stroška. Obračunsko moč mora distributer toplotne energije kot kakovost toplote zagotoviti v skladu z določili SON-a na odjemalčevem odjemnem mestu.

Prodajna cena toplotne energije na pragu TEŠ vpliva v tarifnem sistemu toplote na variabilni del cene – torej na MWH dobavljene količine toplote, in se tako cena priključne moči s 1. 8. 2017 ni spreminjala, ampak se je spremenil samo variabilni del cene toplotne energije kot posledica povišanja prodajne cene s strani Termoelektrarne Šoštanj.


----
Vir: Komunalno podjetje Velenje, d. o. o.


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]