Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 296

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Marec, mesec žensk v Muzeju Velenje


5. mar 2018

Marec je mesec, v katerem zaznamujemo kar dva dneva, namenjena ženskam. In ženskam se bodo v marcu posvetili tudi v Muzeju Velenje. V torek, 6. marca, pripravljajo predavanje doktorice zgodovinskih znanosti Aleksandre Gačić, na dan žena, 8. marca, vabijo ženske na brezplačen ogled muzejskih razstav, na ženskem večeru pa bodo predstavili knjižico o dnevu žena ter ženskam in njihovemu prazniku posvetili tudi razstavo v Podhodu Pošta. Mesec bodo nadaljevali s predstavitvijo dokumentarnega filma o gumbih, ki ga je pripravila sodelavka Muzeja Velenje, ter s pogovori z zanimivimi ženskami, ki dejavno sooblikujejo dogajanje v Šaleški dolini.

V torek, 6. marca, bo ob 19. uri v Vili Bianca svojo knjigo o Bogumilu Vošnjaku, slovenskem pravniku, politiku in diplomatu, za katero je bila tudi nagrajena, predstavila edina doktorica zgodovinskih znanosti, članica Šaleškega muzejskega in zgodovinskega društva, Aleksandra Gačić. Predstavitev bo Muzej Velenje pripravil v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom ter Šaleškim društvom "General Maister" Velenje.


Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk, si bodo lahko ženske med 10. in 18. uro brezplačno ogledale razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, med 10. in 17. uro pa bogato zbirko mineralov v Hiši mineralov v Starem Velenju. V teh treh enotah Muzeja Velenje bo obiskovalke pričakala tudi drobna pozornost.

Prav tako 8. marca bodo ob 17. uri v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu pripravili druženje za ženske, v okviru katerega bodo predstavili knjižico z naslovom »8. marec, 8 pesmi, 8 žensk«, v kateri je objavljen prispevek o zgodovini mednarodnega dne žena in njegovega praznovanja kustodinje Muzeja Velenje Tanje Verboten, ob njem pa osem pesmi Velenjčana Roberta Jukiča, posvečenih ženskam, ter kratke predstavitve osmih izbranih žensk iz preteklosti Šaleške doline, ki jih je v grafiki upodobila Velenjčanka Katarina Aman. Na dogodek so seveda prijazno povabljeni tudi moški obiskovalci.

Od 8. marca dalje bo v Podhodu Pošta na ogled razstava »8. marec, 8 žensk«, ki govori o praznovanju 8. marca nekoč in danes ter predstavlja osem izbranih vidnih žensk iz preteklosti Šaleške doline.


Ženskam posvečen mesec bodo v Muzeju Velenje nadaljevali s predstavitvijo avtorskega kratkega dokumentarnega filma o gumbih sodelavke Muzeja Velenje Pine Špegel, ki ga bodo dopolnili s pogovorom z Natašo Dolejši, direktorico podjetja Dolejši modni gumbi, ki uspešno nadaljuje dolgoletno družinsko tradicijo gumbarstva.
Z odprtjem razstave papirnatega cvetja se bodo predstavile nosilke nesnovne kulturne dediščine iz Škal, ženski pa bosta v mesecu marcu tudi gostji rednih mesečnih prireditev Muzeja Velenje – Klepeta pod Pustim gradom v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Klepeta pod arkadami na Velenjskem gradu. V Šoštanju se bodo pogovarjali z literarno ustvarjalko in kulturno delavko Milojko Bačovnik Komprej, v Velenju pa bodo pobliže spoznavali Marijo Kuzman, dejavno članico Andragoškega društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje, ki z Muzejem Velenje že vrsto let sodeluje predvsem pri prireditvah in programih, ki jih pripravljajo na njihovih enotah v Lipju pri Velenju in v Zavodnju nad Šoštanjem.


V petek, 9. marca, bodo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprli razstavo »Dolga je rajža, temna je noč!«, s katero v Muzeju Velenje v evropskem letu kulturne dediščine začenjajo cikel velikonočnih prireditev. Člani Društva šaleških likovnikov so ustvarjali ob pomoči gradiva iz Muzeja Velenje in pirhe okrasili s tradicionalnimi slovenskimi ornamenti ter njihovimi sodobnimi izpeljankami. Razstavo so naslovili z verzom ljudske pesmi, ki so jo nekoč na Slovenskem prepevali v času velikega tedna.


Na Velenjskem gradu bodo v nedeljo, 11. marca, ob 17. uri pripravili dogodek »Ob Gregorjevem beremo pesmi«. Obiskovalci se bodo lahko družili s člani Šaleškega literarnega društva Hotenja, prisluhnili njihovim pesmim ter si ogledali razstavo, ki so jo šaleški literati v sodelovanju z Muzejem Velenje ob Prešernovem dnevu pripravili v atriju Velenjskega gradu. Naslovili so jo z verzom ene od predstavljenih pesmi »Tebi, brat moj«, sicer pa so z razstavo povezali pesniško ustvarjalnost in bogato kulturno dediščino Šaleške doline.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]