Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 600

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Odprtje prenovljenega Podhoda Pošta, Pikine fotografske razstave, razstave »Zeleno Velenje, trideset let po ekološki revoluciji« in razstave »Velenjčan sem!«


12. sep 2017

Velenjski muzealci bodo v naslednjih dneh odprli kar štiri razstave. V sredo, 13. septembra, skupaj z Mestno občino Velenje ob 18. uri vabijo na odprtje prenovljenega Podhoda Pošta z novim razstaviščem Muzeja Velenje, ob 19. uri pa v sodelovanju s Pikinim festivalom na Velenjski grad, kjer bodo odprli fotografsko razstavo z naslovom »Na kmetiji je lepo«. V petek, 15. septembra, bodo ob 11. uri v Galeriji na prostem odprli razstavo »Zeleno Velenje, trideset let po ekološki revoluciji«, v mesecu velenjskega občinskega praznika pa z odprtjem razstave »Velenjčan sem!« 19. septembra ob 16.30 Muzej Velenje začenja s predstavitvami narodnostnih skupnosti, ki sooblikujejo pisan velenjski kulturni mozaik.

V sredo, 13. septembra, Muzej Velenje vabi na odprtje dveh razstav.

Ob 18. uri bodo odprli prvo razstavo v prenovljenem Podhodu Pošta, ki s tem postaja novo razstavišče Muzeja Velenje.
V letu, ko velenjski muzealci s številnimi projekti in dogodki zaznamujejo šestdeset let (TEH 6 desetletij) delovanja Muzeja Velenje, se postopoma oblikuje nova muzejska enota – Galerija Podhodi. Februarja so v upravljanje prevzeli galerijo Fbunker v podhodu pod Foitovo cesto, v sredo, 13. septembra, pa bodo ob 18. uri odprli prvo razstavo v prenovljenem Podhodu Pošta, ki jo bodo posvetili 25-letnici delovanja konservatorsko restavratorske delavnice Muzeja Velenje.

Ob 19. uri bodo obiskovalce skupaj s Piko Nogavičko pričakali v atriju Velenjskega gradu, kjer bodo odprli razstavo Fotokluba F8 z naslovom Na kmetiji je lepo!
Razstavo so člani Fotokluba F8 Albin Budna, Branko Ćumurdžić, Luka Gruber, Helena Jehart, Vlado Jehart, Damijan Kljajič, Anže Kovač, Elvis Karahmatović, David Mernik, Claudio Sabolčec, Jurij Vodušek in Staš Zupanc pripravili namensko za 28. Pikin festival, katerega tema je Pika odkriva podeželje.

V petek, 15. septembra, bodo ob 11. uri skupaj z Mestno občino Velenje in Inštitutom ERICo Velenje odprli razstavo v Galeriji na prostem (pešpot pri Pošti Velenje) z naslovom Zeleno Velenje, trideset let po ekološki revoluciji. Če bo deževalo, bo dogodek ob odprtju nove razstave v Galeriji na prostem potekal v sejni dvorani Mestne občine Velenje.
Razstava, ki bo v Galeriji na prostem na ogled do aprila naslednje leto, bo prikazala pot, ki jo je Velenje prehodilo od močno degradiranega okolja do enega najkvalitetnejših bivalnih okolij v državi. Pripravili so jo ob 30. obletnici velikega ekološkega protesta, ki je na Titovem trgu v Velenju potekal 8. novembra 1987. V Muzeju Velenje so v sodelovanju z Inštitutom ERICo Velenje ob tej obletnici pripravili tudi publikacijo in scenarij za kratek dokumentarni film. Publikacijo bodo ob prazniku mestne občine Velenje v nabiralnike dobila vsa velenjska gospodinjstva, film pa bodo premierno prikazali na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku, ki bo v torek, 19. septembra, ob 18. uri v Domu kulture Velenje. Tokratna proslava ob občinskem prazniku bo za velenjske muzealce posebna tudi zato, ker bo Muzej Velenje na prireditvi prejel najvišje občinsko priznanje – grb Mestne občine Velenje.

Pred dnevi so velenjski muzealci skupaj z Občino Šoštanj in Šaleškim Aeroklubom povabili na odkritje spominskega obeležja posadkama dveh zavezniških letal, ki sta se v času druge svetovne vojne ponesrečili na območju današnje Občine Šoštanj. Zaradi izjemno neugodnih vremenskih razmer bodo dogodek preložili na pomladni čas, ko bo 24. maja minilo natanko 74 let od dne, ko je na mesto, kjer so postavili obeležje, ob 10.16 strmoglavilo ameriško letalo B–17 G Leteča trdnjava.

V soboto, 16. septembra, bo v okviru prireditev ob prazniku mestne občine Velenje na Titovem trgu potekala prireditev Velenje se predstavi, na kateri bo sodeloval tudi Muzej Velenje. Obiskovalcem prireditve bodo sodelavke Muzeja Velenje predstavljale delavnice in druge muzejske programe za otroke, možnosti za praznovanja otroških rojstnih dni, obletnic, srečanj, porok in krstov ter prireditve, ki odlično dopolnjujejo muzejsko dejavnost ter stalne in občasne razstave muzeja na Velenjskem gradu in drugih muzejskih enot.

Muzej Velenje je tudi v tem letu soorganizator Pikinega festivala, ki odpira svoja vrata v nedeljo, 17. septembra. V muzejsko četrt so ponovno povabili slovenske muzeje, ki se bodo predstavljali z različnimi delavnicami za otroke. Ker je tema tokratnega festivala Pika odkriva podeželje, so tudi muzeji svoje predstavitve zasnovali v skladu z naslovno temo. V muzejski četrti 28. Pikinega festivala se bodo poleg Muzeja Velenje predstavili Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec, 4. Dritl – Virtualni muzej rudarstva Trbovlje, Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Posavski muzej Brežice, Geomulci, Muzej novejše zgodovine Celje, Otroški muzej Hermanov brlog, Muzej na prostem Rogatec, Muzej Krasa in Slovenski šolski muzej.

Velenje je znano kot nacionalno pestro in večkulturno mesto, v katerem deluje tudi več društev, ki povezujejo Velenjčane, pripadnike drugih narodnosti. V Muzeju Velenje so se odločili, da pisane barve velenjskega kulturnega mozaika predstavijo z razstavo z naslovom Velenjčan sem!, ki jo bodo na Velenjskem gradu odprli v torek, 19. septembra, ob 16.30, predvsem pa z vsebinsko bogatimi spremljevalnimi dogodki, ki se jih bo v mesecu dni zvrstilo šest. Ob razstavi bo vsaka od sodelujočih skupnosti pripravila predstavitveni večer. Prvi se bodo v soboto, 23. septembra, ob 19. uri s »Cigansko nočjo na Velenjskem gradu« predstavili velenjski Romi, ki so v goste povabili tudi glasbeni skupini Šukar in Romano glaso.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com