Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 675

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Predavanje Od prvih oglasov do interneta, odprtje razstave Svetloba, skrita v kamnu, mednarodni muzejski dan, projekt Z igro do dediščine


16. maj 2017

V torek, 16. maja, bodo ob 18. uri na Velenjskem gradu predstavili monografijo Od prvih oglasov do interneta: k zgodovini oglaševanja na Slovenskem. V četrtek, 18. maja, ob mednarodnem muzejskem dnevu, Muzej Velenje vabi obiskovalce k brezplačnemu obisku muzejskih enot. Ta dan bo na Velenjskem gradu ob 17. uri potekala javna vaja Godbe veteranov Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje, ob 18. uri pa bodo odprli gostujočo razstavo Prirodoslovnega muzeja Slovenije z naslovom Svetloba, skrita v kamnu. V nedeljo, 21. maja, pripravljajo ob 10. uri za otroke in družine nedeljsko muzejsko ustvarjalnico na Kavčnikovi domačiji.

V torek, 16. maja, bodo ob 18. uri na Velenjskem gradu v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom predstavili monografijo Od prvih oglasov do interneta: k zgodovini oglaševanja na Slovenskem. Predstavitev in predavanje bo pripravil urednik monografije, sodelavec Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, izr. prof. dr. Andrej Studen.

Znanstvene razprave v monografiji Od prvih oglasov do interneta predstavljajo prvo celovito
historiografsko obravnavo te teme na Slovenskem. Programska skupina Podobe gospodarske
in socialne modernizacije na Slovenskem v 19. in 20. stoletju je v okviru Inštituta za novejšo zgodovino pripravila simpozij, ob katerem je nastalo 11 znanstvenih razprav, ki tvorijo omenjeno monografijo. Spričo aktualnosti je pred vami obvezno branje za vse, ki jih zanimajo
vprašanja moderne potrošniške družbe izobilja, v kateri živimo.


V četrtek, 18. maja, na mednarodni dan muzejev, bo Muzej Velenje odprl svoja vrata za obiskovalce, ki jih vabijo, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo razstave na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju ter med 10. in 17. uro v Hiši mineralov v Starem Velenju. Obiskovalci se bodo ta dan lahko udeležili tudi javnih vodstev po Velenjskem gradu. Ob 10. uri bo javno vodstvo namenjeno odraslim, ob 13.30 pa otrokom in družinam.

V tednu vseživljenjskega učenja se bo na mednarodni dan muzejev, 18. maja, ob 17. uri na Velenjskem gradu z javno vajo predstavila Godba veteranov Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje, ki deluje pod taktirko prof. Aljoše Pavlinca.

18. maja bodo ob 18. uri na Velenjskem gradu odprli gostujočo razstavo Prirodoslovnega muzeja Slovenije z naslovom Svetloba, skrita v kamnu. Razstava bo na ogled do 1. oktobra 2017.

Na mednarodni muzejski dan se bodo velenjski muzealci predstavili tudi v Posavskem muzeju Brežice, kjer bodo ob 18. uri pripravili javno vodstvo po gostujoči razstavi Muzeja Velenje Citre. Vodstvo bosta pripravila avtorja razstave, lastnik zbirke Andrej Mlakar in kustos Muzeja Velenje Blaž Verbič.

V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem, pa bodo v četrtek, 18. maja, ob 17.00 v štauhariji Stare železarne, pripravili predstavitev kataloga in posvet "Živel 1. maj! Živel praznik dela! – Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem". Na posvetu bo sodelovala tudi avtorica članka o praznovanju prvega maja v Šaleški dolini, kustosinja pedagoginja Muzeja Velenje, Tanja Verboten.

Muzej Velenje je vključen v medinstitucionalni projekt, v okviru katerega je v aprilu in maju nastalo šest razstav in publikacija pod naslovom "Živel 1. maj! Živel praznik dela! – Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem". Muzej Velenje je razstavo najprej predstavil na Graški gori 1. maja, do konca junija pa je razstava na ogled v Muzeju premogovništva Slovenije. Druge razstave v sklopu medinstitucionalnega projekta so pripravili v Idriji, Štorah in Trbovljah ter na Jesenicah in Ravnah na Koroškem. Zanimiv, vsebinsko in oblikovno bogat zbornik, v katerem so objavljeni članki o zgodovini prvomajskih praznovanj v sodelujočih krajih, je na voljo v muzejski trgovini na Velenjskem gradu.V petek, 19. maja, se bo Muzej Velenje predstavil na prireditvi Center mladosti, ki jo v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Šaleškim študentskim klubom in Festivalom Velenje pripravlja Šolski center Velenje. Na delavnicah, ki bodo v središču mesta potekale od 9. ure do 16.30, se bo Muzej Velenje predstavljal z Afriško zbirko Františka Foita, ki je razstavljena na Velenjskem gradu.


Muzej Velenje se že od samega začetka priključuje projektu Z igro do dediščine, ki ga pripravlja Sekcija za izobraževanje in komuniciranje, ki deluje pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije. Projekt letos izvajajo v tednu družin in pripravljajo za otroke in družine vrsto brezplačnih dogodkov, delavnic in prireditev. Velenjski muzealci otroke in družine vabijo, da se jim v nedeljo, 21. maja, ob 10. uri pridružijo na Kavčnikovi domačiji v Zavodnjah nad Šoštanjem. Tema nedeljske muzejske ustvarjalnice bodo koristni mikroorganizmi.

Na Kavčnikovi domačiji se bodo otroci seznanili z mikroorganizmi, ki lahko rastlinam pripomorejo k boljši rasti, izdelali pa bodo tudi blatne kroglice, ki bodo pomagale očistiti vodnjake, potoke in reke. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi Kavčnikovo dimnico, se seznanili kako so nekoč v njej živeli ter ustvarjali v pomladnih delavnicah.


V nedeljo, 21. maja, bodo ob 18. uri v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti na Velenjskem gradu pripravili literarno–glasbeni večer. Zihad Džananović bo predstavil knjigo "Sevdalinka u srcu".

Brošura - Z igro do dediščine----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com