Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakPrimož Jevšek : Odgovor


Primož Jevšek
dr. dent. med.

 
Zamenjava amalgamske zalivke s kompozitno,
12.12.2017

Spoštovani, zanima me postopek zamenjave stare amalgamske zalivke s kompozitno. Kako to poteka? Ali se odstrani celoten material v zobu - torej in zgornja plast amalgama ter tudi kritje pod njim in se zob očiti in gre na očiščeno vse potem nov kompozit? Ali je pravilno, da se pri menjavanju starih amalgamskih plombic, odstrani samo vrhnja amalgamska plast in se spodaj staro kritje od stare amalgamske plombice ne odstranjuje, temveč kar pusti staro in se nanj kar nanj namesto amalgama nanaša kompozit? je takšna izdelava kompozitne zalivke sploh pravilna? Ali je postopek čisto drugačen? Ali kompozitna zalivka tudi vsebuje kritje (kot amalgamska) ali pri kompozitni kritja ni v zobu in se nanaša samo kompozit v več plasteh? Ali je taka varianta - nepopolne menjave s puščanjem kritja od stare amalgamske plombice v zobu in nanašanjem kompozita nanj - sploh pravilna, je to pravilen postopek? Je morebiti lahko tako nepopolno zamenjana plombica kakorkoli to potencialno nevarna škodljiva za zob? V smislu ali tako narejena kompozitna plombica ( ki ima spodaj puščeno in neodstranjeno kritje od stare amalgamske in samo vrhnjo zgornjo plast novo kompozitno) sploh tesni pravilno? Ali je morebiti zato večje tveganje za nastanek kariesa pod plombo - zaradi nepopolno očiščenega zoba (saj staro kritje in predriprava od amalgamske zalivke ni odstranjeno in zob ni v celoti očiščen) pred nanašanjem kompozita? Prijazna hvala vam za razlago in pojasnitev postopka.


Odgovor


Spoštovani.

Osebno v večini primerov odstranim vso staro plombo. Vključno s podlogo.
Le to redko pustim, kadar je luknja precej blizu živca. Pa še to v tanki plasti samo na mestih blizu živca. Vsekakor mora biti okolica v celoti očiščena in brez kakršnekoli prisotnosti kariesa.
Na očiščen zob se potem v veliko plasteh in počasi nanaša plombirni material ( kompozit ).
Če je plomba narejena počasi in po plasteh, zob ne bo delal težav.
Lahko pa so seveda tudi izjeme.

Lep pozdrav, Primož Jevšek.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]