Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 414

Velenje.com : StrokovnjakPrimož Jevšek : Odgovor


Primož Jevšek
dr. dent. med.

 




Odmik dlesni,
29.4.2009 taja

Spoštovani, že pred 10 leti sem opazila, da se mi je dlesen na trojkah in štiricah začela dvigati (sedaj imam 47 let). Zobozdravnica moje stanje ni vzela prevec resno in mi je določene vratove zaplombirala, da me ni skelelo. Ker sem vztrajala, mi je dala napotnico za specialista paradentologa, ki mi je določene zobe pobrusil in tako zboljšal ugriz. Povedal mi je, da te plombe otežujejo morebitno operacijo za vrnitev dlesni v prvotno stanje. S brušenjem določenih zob se je pomikanje dlesni zaustavilo, a na trojki je dlesen kar 5 mm višje kot bi morala biti (na ostalih mestih nekoliko manj). Sedaj sem si ugriz popravila z ortodontskim zdravljenjem. Zobje so v čudoviti legi a dlesen ostaja kot prej. Ali je možno (kljub plombam vratov na določenih 3jkah in 4cah) operativno sanirati stanje, kako dol je tak poseg in kakšni so rezultati? Živim namreč v tujini in moram vedeti kako dolgo bi trajalo, če bi se odločila za ta poseg v Sloveniji (v domovino se vračam vsake 4 mesece).


Odgovor


Spoštovana Taja.

Me veseli, da ste odprli to temo.
Mislim, da še nisem odgovarjal na takšno vprašanje.
Odmik dlesni je na posameznih zobeh možno vrniti v prvotno, oziroma vsaj blizu prvotnega stanja.
Poseg se opravi v lokalni anesteziji.
Pri tem posegu gre za presaditev oz. prestavitev dlesni.
Možno jo je prestaviti iz sosednjega zoba ali pa se jo presadi iz donorskega (mesta odvzema) mesta.
Takšno mesto je pogosto trdo nebo.
Po posegu je običajna blažja oteklina in zmerna bolečina.
Tudi sam sem že sodeloval pri takšnem posegu in bi se tudi sam odločil zanj, če bi me motil izgled mojih zob.
Je pa res, da poseg ni nujno uspešen, a ga je možno ponoviti.

Lep pozdrav, Primož Jevšek.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]