Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Mož in pijančevanje,
18.2.2012

Lep pozdrav! Obračam se na vas, saj sama ne najdem več rešitve kako in kaj. S partnerjem sma že dobrih 14 let skupaj, imava dve hčeri. Problemi so bili že od samega začetka naše zveze, zaradi mojih po domače rečeno "starokopitnih staršev" je ta zveza tudi naprej trajala, saj so ves čas govorili, da je treba v zakonu tudi kaj potrpeti, če bi rad kaj dosegel, samo ti problemi so za mene že tako veliki, da vplivajo zelo na moje zdravstveno stanje, preveć trpim. Vseh teh 14 let ga samo opozarjam, usmerjam mu pomagam, on se pa vedno zateče po isti poti. Ne morem reči, da so krivi družba niti, da so kolegi, saj je star 35 let in mislim da bi moral že znati razmišljati malo z svojo glavo. Nevem kaj naj naredim,saj ko gre feštat z svojimi prijatelji, se napije in ga ni po 3 dni domov, to se nama je začelo dogajat kake dve leti nazaj, zdaj je pa to vse bol pogosto. Najbolj me je razjezila ko sem zjutraj vstala, da bi šla v službo, saj veste, da v službi jih ne zanimajo tvoji osebni problemi, jaz pa nisem mogla iti, morala sem ostati doma ker njega ni blo domov. To se je začelo dogajat prepogosto, sama več ne zmorem, hodi okol, pije, mislim da tudi konzumira prepovedane substance, ker je že od začetka v taki družbi, sam ne more biti bolši. Ne prenesem več niti njegovih izgovorov, saj se vedno opravičuje in pravi, da se ne bo več ponovilo. Skrbi me tudi, da je njegov oče bil težak alkoholik, od alkohola naj bi tudi umrl. Ko sma še bila sama, sem še nekako prenašala, zdaj ko pa imam otroke, enostavno vidim, da tako ne gre već naprej. Z moje strani, mislim da v meni ni težav ker imava normalno kot vsak normalaen par tudi spolne odnose, vedno mi pravi kako me ljubi, mene in naše otroke, ljubezen do otrok je velika, v kar tudi ne sumim, samo mislim, da ne morem već. Ljubezen se izkazuje na drugaćen način, ne pa na tak, da tako dela. Nazadnje, ko se je napil, sem se zatekla svojim staršem, ker nisem mogla več prenašat, on se je pa še bolj napil, tako, da sem morala klicati tudi policijo, ker me ni spustil v stanovanje, zamenjal je tudi klučavnico, metal stvari z balkona, a moja mlajša hčera je bila tisti dan v vrtcu, naš balkon pa gleda na vrtec, no samo boga sem prosila, da v vrtcu tega niso videli, saj nas poznajo kot lepo družino. Kar se tiče hčera, niti sumijo ne za najine probleme, ker se zelo trudim, da se to ne dogaja pred njima, ker to je lahko za njih zelo stresno, mislim pa, da sam že tako trpim, postajam depresivna, strah me je za mojo prihodnost, predvsem ker imam še moji dve lepotički, dolga po je še do tega, da ju spravim do kruha, kajti treba je ohraniti živce za naprej. Prosim svetujte mi, kaj bi storila, bila sem tudi na Centru za socialno delo, tam pravijo, da stanovanja tudi ne bi mogla dobit, saj sem solastnik tega stanovanja v katerem živimo, ne bi se pa rada ločila od njega, zaradi otrok, sama pa mislim, da nimam več izhoda, prosim svetujte mi, se že vnaprej zahvaljujem za vaš odgovor!


Odgovor


Pozdravljena!

Iz vašega opisa situacije je razbrati, da vam je zelo težko in ste porabili že vse zaloge svojega potrpljenja.
Morda je to tudi dobro, kajti situacija vas bo prisilila, da se postavite zase.
Prav je, da otroci niso priča vajinim prepirom, po drugi strani pa bo zanje morda zato še večji šok, če bo prišlo do razpada vajine zveze.
Svetujem vam odkrit in odločen pogovor s svojim partnerjem. Na ta pogovor se pripravite, napišite si, kaj vas najbolj moti, boli in kaj želite. Med pogovorom bodite čim bolj umirjeni, ne vpletajte svojih čustev - skušajte se pogovoriti racionalno (če vam bo lažje, si skušajte predstavljati, da se pogovarjate v imenu svoje prijateljice z njenim partnerjem, tako boste lažje nepristranski).
Morda greste pred tem tudi k svetovalki na Center za socialno delo, ki vam bo predstavila vaše možnosti in kasneje, če boste želeli, povabila tudi oba na razgovor.

Povejte mu, da tako ne gre več, da preveč trpite, da se obnaša neodgovorno... Seveda je prav, da vsak od partnerjev preživi nekaj časa tudi sam zase, vendar postavita okvirje, pravila, koliko in kdaj...
Veliko partnerjev ostaja skupaj zaradi otrok in da, zaradi otrok se je potrebno in vredno potruditi tudi drug z drugim, če pa vidva ne najdeta več skupnega jezika in so razhajanja prevelika, bosta samo trpela in svoje nezadovoljstvo bosta nehote prenašala tudi na otroke. Dolgotrajno nezadovoljstvo, prepiri...pa povzročajo psihične stiske, stres...kar pa lahko vodi tudi v bolezni.

In kaj mislite, da si otroci želijo? Očka in mamico za vsako ceno skupaj, tudi, če sta nesrečna, sitna, bolna...?
Ali pa si želijo srečno in zadovoljno, predvsem pa dobre volje mamico in atija? Pa čeprav enkrat enega in drugič drugega...
Večina otrok si res želi, da bi družina ostala skupaj, čeprav se prepirajo, zato ker drugačne družine ne poznajo in so zaradi prepirov prestrašeni, se bojijo vsega novega.Zato je pomemben tudi pogovor z otroci, na njim primeren način jim je potrebno povedati, kaj se dogaja, kaj se bo zgodilo. Tudi, če pride do razpada vajine veze, da bosta otroka še vedno imela očka in mamico in ju imata oba rada. In verjemite, da bodo otroci razumeli.

Torej - imejte se radi in postavite se zase!
Morda bo partnerja vaša nova odločnost in samozavest "streznila" in bo začel vlagati trud v vajin odnos tudi on. Če ga pa ne bo, pa verjemite, da vam brez njega ne bo nič bolj hudo, kvečjemu obratno...

Vse dobro vam želim!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]