Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Otrok grize,
17.9.2010 prizadeta

Najin tri in pol letni sin zelo rad hodi v vrtec. Zjutraj, ko ga odpeljem v vrtec, nič ne joka in zelo rad gre med otroke. Danes mi je vzgojiteljica povedala, da sin grize druge otroke v vrtcu. Bila sem šokirana, ponižana in predvsem nemočna. Nisem vedela, kaj naj rečem. Vprašala sem, zakaj se to dogaja? Odgovorila je, da ne ve čisto natančno, in da tudi ni toliko pomembno zakaj, pomembno je, da se otrok ne sme grist. Se strinjam z njo, da se otrok ne sme grist. Zelo ga imava rada, veliko sva z njim. Na otroškem igrišču ali na obisku pri prijateljih še nikoli ni nikogar ugriznil. Je bil pa sam žrtev ugrizov, ko je bil še malček, pri prijateljih. Pa tudi leto dni nazaj, ga je v vrtcu ugriznila dve leti stara punčka najman trikrat. Takrat nismo vedeli kaj naj in smo na vse skupaj lepo pozabili, z grenkim priokusom. Prosim, pomagajte nama. Zakaj otrok grize? Kaj naj storiva, da tega ne bo več počel? Najlepša hvala za odgovor in lep deževen pozdrav.


Odgovor


Pozdravljeni!

Kot lahko razberem iz napisanega je otrok že vsaj leto dni v vrtcu in pred tem ni bilo teh težav.

Vaš sram in ponižanje je povsem odveč, saj zagotovo ni edini otrok, ki je kdaj koga ugriznil. Otroci v starosti od treh do petih let imajo pogosto težave z izražanjem čustev, predvsem jeze, besa...in če jih naučimo primernega izražanja (mu ponudimo alternativno možnost (npr. ko te ima, da bi ugriznil, raje zakriči in povej, da si besen...)), to vedenje po petem letu starosti (pogosto pa nekje v par mesecih) izzveni.
Res pa je, da to ni primerno obnašanje in je potrebno ukrepati.
Najprej skušajte razumeti, zakaj otrok grize. Majhen otrok se z grizenjem brani, izraža svojo jezo, nemoč... Svojih čustev ne zna ali ne zmore pokazati drugače, zato ga je tega potrebno naučiti. Ne zaveda se, kakšno bolečino s tem prizadane drugemu, ker se zaveda le svojih čustev, ki ga silijo v tako dejanje.
Potrebno se je z njim pogovoriti, kaj se je zgodilo v konkretnem primeru, zakaj je tako reagiral in mu pomagati dojeti, da drugega to boli in ga naučiti, kako lahko drugače izrazi svoja čustva (nemoč, jezo...). Najbolje je to narediti s pomočjo kakšne lutke, ki se z otrokom pogovarja, mu pove, kako jo to boli...
In pri reševanju tega problema vam mora vzgojiteljica pomagati, saj se to dogaja ravno v času, ko ima otroka v varstvu ona in vzgojiteljice so dobro podkovane, kako ravnati v teh primerih. Zato njen odgovor, da ni pomembno zakaj, ampak da se to pač ne sme, ni primeren.
Pogovorite se z njo, prosite jo za pomoč, kako naj ravnate doma in jo prosite, naj bo tudi ona v vrtcu pozorna, kaj izzove takšno reakcijo vašega otroka.
Če bosta sodelovali in delali enotno, ga bosta najhitreje naučili primernejšega odziva in izražanja čustev.

In verjemite, otrok se bo grizenja odvadil.
In zelo narobe bi bilo, če bi ga zaradi tega izpisali iz vrtca in ga tako prikrajšali za njegovo izkušnjo socialnega druženja in učenja.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]