Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Poklicna pot,
9.6.2010 MajčyInDesision:S

Zadnje čase si glavo belim predvsem z vprašanjem kakšen faks izbrati. Želim si iti na pedagoško fakulteto in postati učiteljica slovenščine, hkrati pa si od nekdaj želim delati v medicini. Oba faksa sta precej težka in ne vem katerega izbrati. V medicini imam kot doktorica zagotovljeno službo, postati zdravnica pa sem si vedno želela. Hkrati imam bolj kot vse na svetu rada otroke in slovenščino. Pred časom sem začela opazovati učitelje in jih zdaj lažje razumem. Mislim, da je učiteljski poklic najlepši poklic na svetu. Ni vedno najboljši, pa vseeno mislim, da ti v nekem trenutku ni žal, da si ga izbral. Naše učitelje nadvse cenim in spoštujem, saj se trudijo, da bi bilo otrokom v šoli karseda lepo in prizaneseno. In nadvse spoštujem svojo profesorico. Ker se trudi, da smo vsi enakopravni, ne glede na spol, narodnost, učni uspeh,... Ugotovila sem, da lahko ljudem pomagam tudi v kakšnem drugem poklicu, ne samo v medicini. Sama sem imela obdobje, ko sem močno potrebovala nekoga, ki bi me razumel, nekoga ki bi polepšal moj žalostni vsakdan. In v osnovni šoli sem imela srečo in dobila super razredničarko, ki je verjela v naše sanje in nam je bila vedno pripravljena pomagati. Ne glede na vse. Mogoče sem pri njej dobila navdih, da postanem učiteljica. Ne vem. Vem pa, da v tem poklicu ni služb in ko bom enkrat končala faks, bi se rada čimprej osamosvojila. Imate zame kakšen nasvet? V obeh poklicih si želim delati, to pa skoraj da ni možno. Obstaja možnost: Dva faksa, žal pa nisem prepričana, da bom zmogla. Mogoče najprej medicino, pa potem izreden študij pedagoška? Je kje kakšna srednja pot? Prosim pomagajte pri pomembni odločitvi, ki mi bo za vedno spremenila življenje!


Odgovor


Pozdravljena!

Izbira poklicne poti je res pomembna odločitev, a nikakor ni tako dokončna, kot se ti morda zdi v tem trenutku. Vse življenje je še pred tabo, veliko odločitev in sprememb boš še sprejemala.

Predlagam ti, da si napišeš na list papirja vse tisto, kar se ti zdi pomembno pri opravljanju določenega poklica (služba, plača, zadovoljstvo, izpolnjenost, priznanje...)
in nato za vsak poklic oceniš, koliko bi ti zadovoljeval vse navedeno . najbolje na lestvici od 1 do 5. in na koncu sešteješ, kateri poklic bi bolj zadovoljeval tvoje potrebe, vrednote v skupnem seštevku.

Tako boš svoje pomisleke, zahteve, videnja dala na nek način tudi iz sebe na papir in boš morda lažje prejela odločitev.

Obstaja seveda tudi možnost vzporednega študija, ki je v tem primeru kar precej naporna, saj gre za dve različni smeri...
Sicer pa lahko tudi zdravniki poučujejo...

Želim ti čim lažjo odločitev!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]