Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Izdredni študij in štipendija,
7.5.2010 T.

Pozdravljeni! Nameravam se vpisati v izredni študij; me pa zanima kako je s kadrovskimi štipendijami - ali lahko zaprosim zanjo ali te pripadajo samo rednim študentom? Poleg tega me še zanima ena stvar. Trenutno prejemam družinsko pokojnino po očetu. Ali mi ta pripada tudi če študiram izredno ali ne? Stara pa sem 23 let in če se ne motim se ta pokojnina prejema dokler se šolam oz. do 26 leta starosti? Ali kako je s tem? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!


Odgovor


Štipendije in družinska pokojnina praviloma pripada le tistim, ki se redno šolajo ali študirajo - imajo torej status dijaka oz. študenta.

Vendar kot povsod, obstajajo tudi tukaj izjeme, zato ti svetujem, da se pozanimaš sama pri konkretnem štipenditorju oz. Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Na stani www.zpiz.si piše takole:
Otroku gre pravica do družinske pokojnine do dopolnjenega 15. leta oziroma do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Če se je otrok po dopolnitvi 15. leta starosti prijavil pri zavodu za zaposlovanje, ima pravico do družinske pokojnine do dopolnjenega 18. leta starosti, če izpolnjuje vse obveznosti po predpisih o zavarovanju za primer brezposelnosti.

Otrok, ki je postal popolnoma nezmožen za delo do starosti, do katere mu je zagotovljena družinska pokojnina (15. leta) oziroma do konca šolanja (največ do dopolnjenega 26. leta), ima pravico do družinske pokojnine, dokler traja takšna nezmožnost.

V primeru, da je postal otrok popolnoma nezmožen za delo po starosti, do katere mu je zagotovljena družinska pokojnina oziroma po končanem šolanju, lahko pridobi pravico do družinske pokojnine, če ga je zavarovanec oziroma uživalec pravice do svoje smrti preživljal.

Otrok – vajenec v učnem razmerju, ki je v tem času obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan, ima v tem času kljub temu pravico do družinske pokojnine!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]