Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Štipendija, stroški, McDonalds,
10.2.2010 mama

Pozdravljena gospa Fidler. Imam vprašanje, ki se vam bo zdelo mogoče smešno, samo pri nas doma nam povzroča dosti neprijetnosti. Sin obiskuje prvi letnik srednje šole in je dobil štipendijo, ki je nakazana na njegov tekoči račun. Ker je vozač moramo plačati prevoz z avtobusom. In tukaj se zatakne. Sin pravi, da je ves denar njegov in noče niti slišati, da bi se plačal vsaj prevoz, ki pa ni majhen strošek. Meni pa se zdi in tudi vem, da je štipendija namenjena stroškom šolanja. Jezi me tudi to ker vsak mesec zapravi ves denar in nič ne prihrani za nakup knjig za naslednje šolsko leto. Poleg tega mu plačujemo Džabest za telefoniranje, nakup oblačil... pravzaprav vse kar potrebuje tak fant. Ali sem res tako starokopitna in zahtevam preveč, da bi se plačevali stroški za šolo in varčevanje iz štipendije, ki pa ni tako majhna, da mu ne bi ostalo še kaj za žepnino. Ni mi všeč tudi to, ko imajo v šoli brezplačni topli obrok, fantje pa hodijo raje v Mc Donalds. Mi svetujete ali mislim narobe ali pa si naš fant predstavlja stvari po svoje. Hvala za odgovor.


Odgovor


Lepo pozdravljeni!

Menim, da razmišljate v pravi smeri. Štipendija je namenjena kot pomoč šolarju oz. dijaku, da mu pomaga pri stroških, ki jih šolanje prinese. Štipendija je tudi povečana za tiste dijake, ki se šolajo v drugem kraju, kar pomeni, da je vsekakor tudi namenjena plačevanju prevoznih stroškov.
Menim, da se morate s svojim sinom odločno pogovoriti o svojih pogledih in vsekakor vi, kot mati postaviti pravila.
Konec koncev ste bili najbrž sopodpisnica pogodbe o štipendiranju tudi vi.

Dogovorita se, katere stroške bo iz svoje štipendije plačeval sam (vsekakor prevoz, nadstandard pri oblačilih, telefon), nekaj pa je prav, da mu ostane tudi za vsakodnevne osebne stroške.

V kolikor se ne boste mogli dogovoriti z njim glede pokrivanja dela stroškov, mu povejte, da boste prenehali financirati njegov luksus (kamor spada telefon, morda tudi oblačila...).
Cilj je, da ga naučite odgovornosti ravnanja z denarjem.

Sama bi, v kolikor bi videla, da je sin varčen, da skrbno ravna z denarjem, varčuje za določen namen...tudi s svoje strani pripomogla k njegovemu varčevanju in mu pomagala pri kritju stroškov. Če pa je situacija obratna, kot opisujete vi in sin denar zapravlja brez kontrole in nima do njega odgovornega odnosa, je vsekakor potreben strožji pristop in omejitve, saj je to dolgoročno le v njegovo korist.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]