Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Problem s hčerko,
21.12.2009 BOBO

Stara 14,5 let, zadnji razred osnovne šole, v zadnjem letu izraža veliko osebno nezadovoljstvo z okolico, s starši, velika občutljivost, agresija, težko sprejemanje pravil s strani staršev, nenehno laganje, zelo pogosto pade pod vpliv drugih oseb iz okolice, poizkusila že alkohol, cigarete, padla v slabo družbo(mamila), doma ukradla denar, nama z ženo in njenim staršem kateri so skupaj z nami v hiši krade telefone, telefonira prekomerno, nenehno išče prepir v hiši, v šoli popušča, žali starše, stare starše, v tem letu smo šeskrat obiskali klinično psihologinjo v bolnišnici SG, pogovori z njo do danes neuspešni... Z ženo se trudiva to situacijo reševati, ostala sva brez energije, idej, prebrala sva že nekaj knjig, ampak hčerka še vedno zmaguje! lp


Odgovor


Pozdravljeni!

Še tako dober strokovnjak bo pri delu z otrokom neuspešen, če ne bo našel soglasja s starši oz. deloval usklajeno z njimi.
Seveda pa ne morete pričakovati takojšnjih sprememb, ampak se te odvijajo počasi in postopoma.

Pomembno je, da se z njeno psihologinjo pogovarjate tudi vi in delujete enotno pri postavljanju meja in zahtev.
Vsekakor pa je pomembna tudi komunikacija, ki mora biti odločna, po potrebi stroga, vendar nikakor ne hladna, brezčutna.

Iz vašega opisa težav slutim vašo jezo, obup in zavestne poskuse distanciranja - vendar je slednje lahko tudi nevarno, saj nas hitro zapelje in odmakne od situacije, vaše obnašanje pa bi si hči lahko razlagala tudi napak.

Pomembno je, da hčeri vedno znova dajete občutek sprejetosti, ljubezni in podpore, hkrati pa ji jasno poveste in pokažete, da njenega vedenja ne sprejemate.

Svetujem vam, da pri srecanjih s psihologinjo v SG vztrajate in pri njih tudi sodelujete oz. se povezete s psihologinjo tudi sami.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]