Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Pri vsaki stvari kompliciram,
4.12.2009 kompliciram99

Lep pozdrav! Star sem 22 let izredni študent in redno zaposlen v svoji firmi. Opažam, da imam pri sebi neko težavo. Neko stvar, ki jo je mogoče in bi jo ostali mogoče naredili v 10 dneh hudo ampak res hudo zakompliciram in dopolnem skoraj do popolnosti. Posvetim se vsem detajlom in stvar izpeljem res vrhunsko. Na koncu zato porabim recimo 14 dni. 4 dni se ne zdi veliko, ampak, ko seštejem vse "projekte" se nabere ogromno tega časa. To se mi dogaja pri seminarskih nalogah in tudi pri svojem delu. Nekako imam občutek, da zmorem več in vedno tudi dam več od sebe. Če poskušam narediti stvari preprosteje in površno sem zelo nezadovoljen. Če stvari naredim po svoje in kompliciram ter mi uspejo sem zelo zadovoljen. Mogoče imam problem pri tem, da v svojem delu večino časa uživam in nimam nobene težave s temi 4 dnevi. Problem se pojavi, ker si napravim preveč dela in ker se mi zdi, da to vpliva tudi na moje odnose z drugimi. Kaj je z mano narobe? Oziroma, posledično. Kako naj to popravim, odpravim, izboljšam, itd. Res najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljen!

Če si pri svojem delu natančen, se potrudiš in vlagaš veliko energije, je to vredno občudovanja in je vredno pohval. Če pa v popolnosti pretiravaš in opažaš, da ti to otežuje življenje, potem je potrebno o svojem vedenju razmisliti, ga analizirati, poiskati vzroke zanj in se potruditi delati majhne korake k spremembam.

Razmisli in napiši, kaj vse ob določenem projektu počneš, kaj ti vzame koliko časa. Nato razmisli, kaj bi ob istem projektu počel nekdo drug, ki nima težav s popolnostjo (morda ti je v pomoč kakšen prijatelj) in črtaj nenujne zadeve.
Nato pa si določi najprej minimalni korak, ki bi ga lahko naredil (ne počni ene od zadev, ki si jih prej prečrtal) in pri njej vztrajaj vsaj en mesec. Pomembno je, da je to minimalna sprememba, ki te ne bo preveč vznemirjala in jo boš zmogel. Sočasno s tem poskrbi za spročanje - priporočam avtogeni trening, lahko pa tudi sprehod ali druga telesna dejavnost).
Ves čas zapisuj svoje občutke, misli in se spodbujaj.

Po enem mesecu, ko si povsem sprejel to majhno spremembo, si zastavi drug korak, malo težji (a še vedno ne prehud) - črtaj še drugo nenujno aktivnost in spet zapisuj svoje občutke in poskrbi za sproščanje; in tako naprej iz meseca v mesec.

Trajne spremembe lahko dosežemo le z majhnimi koraki!

Če ti samemu ne bo uspelo, se obrni po pomoč k psihologu.
Vendar verjamem, da ti bo uspelo!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]