Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Sin, samozavest in nezaupljivost,
6.9.2009 Rebeka

Imam sina starega 10 let. Že od majhnih nog je zelo plasljiv in nezaupljiv npr.ne upa svoji teti reči, da je žejen, če je potrebno v šoli nastopati ali kaj povedati je cel dan nervozen češ, da se mu bodo vsi smejali. Prebere knjigo za domače branje in je potem ne upa povedati. Ko je slišal na TV, da so na Hrvaškem nekoga ubili ni hotel na morje. Navedla sem samo nekaj primerov in prosim za nasvet, kako naj pomagam sinu.


Odgovor


Pozdravljeni!

Problem, ki ste ga opisali je kompleksen, zato vam težko postrežem z enostavno rešitvijo, lahko vam samo pomagam osvetliti dejavnike, ki vplivajo in morda boste sami spoznali možen vzrok in rešitve...
Značaj otroka je v določeni meri odvisen od dednih dejavnikov, v veliki meri pa tudi od okolja v katerem odrašča. Zato razmislite o vaših navadah v družini, vaših reakcijah na probleme, pogovore v prisotnosti otroka...

Sin je glede na starost še otrok, a očitno se že spogleduje z obdobjem mladostništva. Začenja se počasi osamosvajati, izoblikovati svojo individualnost...zato so lahko te težave prehodne, ki so posledica strahu pred osamosvojitvijo (sploh če ste kot starš bili precej zaščitniški). Veliko je odvisno od tega, ali je bil tak že kot majhen otrok, ali pa se to vedenje bolj izrazito pojavlja v zadnjem obdobju.
Pomagate mu lahko tako, da se veliko pogovarjate z njim, kaj in zakaj tako čuti, česa se boji, kajti strah se z ubeseditvijo lahko zmanjša.
Spodbujajte ga k samostojnosti, samoiniciativnosti, a z majhnimi koraki, majhnimi nalogami, ki jih bo zmogel, nikar ga ne silite prehitro v preveč ogrožujoče aktivnosti, saj lahko tako strah še povečate.
Skupaj z njim analizirajte težave in možne rešitve. Sestavita lahko tudi načrt aktivnosti, ki jih naj sam predlaga (oz. jih predlagate vi, on pa jih naj sprejme)in bi zanj najprej pomenile le majhen stres in postopoma (resnično počasi), ko bo brez težav opravil to aktivnost večkrat, poiščite naslednjo aktivnost ali nalogo, ki bi jo opravil že z malce več zadrege...
Branje in obnovo naj vadi doma, morda povabi domov katerega od sošolcev in z njim skupaj vadita oz. obnovo najprej pove pred nekom, kjer se počuti varnega (dokaj sprejetega).

Zavedajte pa se, da tukaj igra veliko vlogo tudi vaše vedenje v družini, reakcije na vsakdanje razmere, krize, tragedije, koliko polemizirate o teh stvareh... kajti če je sin zelo občutljiv, si lahko te stvari predstavlja še bolj obremenjujoče.

Če boste imeli občutek, da napredka ni oz. se stvari še slabšajo, vam svetujem obisk pri šolski psihologinji, ki bo fanta po potrebi napotila tudi naprej na strokovno pomoč.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]