Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Ne vem kaj naj,
2.9.2009 obupana

Pozdravljeni, pišem vam, saj ne vem kako naj zdržim ta hud pritisk. Stvar je namreč taka: sem študentka in letos ponavljam prvi letnik, saj mi pri 3 predmetih ni uspelo (pogoji). Študiram jezike. Lani, ko sem izvedela, da sem pri enem padla, se mi je vse skupaj porušilo, tako da druga dva sploh nisem sla pisat saj bi morala že placat (4.opravljanje). Letos sem sicer enega že naredila vendar me čakata še dva zelo težka in sicer naslednji teden v dveh zaporednih dneh. Še posebno me je strah za enega saj imam letos drugega profesorja, pri katerem mi pa njegov sistem ocenjevanja sploh ni jasen in me je zaradi tega zelo strah. Ko sem bila na govorilnih, je bila na izpitni poli samo zgoraj napisana ocena, pri odgovorih kar nekaj prečrtano. Pri praktični nalogi sem se samo pri enemu primeru zmotila in je kar celo nalogo prečrtal, kljub temu, da je bilo ostalo pravilno. Nikjer nobenih točk... zelo me je strah. Kaj naj naredim, če mi ne uspe? Cela družina pričakuje od mene, da bom uspešna, jaz pa se nenehno sprašujem kaj naj, če mi ne uspe. Saj se učim ampak ko grem pisat je kot da se sploh nisem učila. Spomin mi zataji. Po vrhu vsega mi je pa se zmanjkalo volje, saj mi v glavi skos nekaj govori da se lahko še nevem koliko učim ko mi na koncu ne bo uspelo. Kakšne možnosti imam, če mi ne uspe? Končano imam le gimnazijo. Bila bi vam zelo hvaležna za kakšen nasvet.


Odgovor


Pozdravljena!

1. Učiš se le zase in za svoje življenje, ne zato, da boš zadovoljila kogarkoli drugega. Pritiske in pričakovanja staršev pusti zadaj, sicer te bodo le obremenjevali in silili v še večjo stisko.
2. Očitno je, da imaš najbrž hudo tremo pred izpitom - nanjo pa vpliva negotovost vase, v svoje znanje in pritiski, ki jih čutiš od zunaj. Zato je pomembno delati na sproščanju, poišči si kakšno sproščujočo dejavnost, trening...kjer se boš sprostila in nabrala moči.
Na fakulteti ni tako, kot v srednji šoli, kjer je učitelj moral razložiti vsako točko...fakultete so precej avtonomne in to boš morala sprejeti. Nič ne pomaga, če boš iskala razloge za uspeh v točkovanju, odnosu profesorja... Delaj predvsem na sebi, da se okrepiš, sprostiš... poišči aktivnosti, kjer boš uspešna, kjer boš spet pridobila svojo samozavest.
3. Če pri tem študiju ne boš uspešna, obstaja možnost prepisa na lažjo fakulteto, možnost vpisa na katero od višjih šol ali celo v poklicni tečaj, ki traja eno leto in kjer v enem letu pridobiš znanje strokovnih predmetov, opraviš poklicno maturo in tako pridobiš poklic.

In nikar ne obupuj, vsa moč je v tebi in odvisna od tebe, le zbrati jo moraš!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]