Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Problemi s hčerko,
13.7.2009 živčna

Pozdravljeni, imam hčerko staro 17 let in imam z njo že skoraj dve leti velike probleme. V šoli je sicer vse vredu, vendar obnašanje doma in do ostalih družinskih članov je katastrofalen - zajedljiv. Potepala bi se kar naprej s kolegicami, doma nič ne pomaga, še svoje sobe ne pospravlja, povzdiguje glas, cele dneve čepi za računalnikom ali pred TV. Še na pamet ji ne pride da bi POMAGALA V GOSPODIJNSTVU, če pa že slučajno malo pomaga pa misli da je naredi že ne vem kaj sploh pa misli da je najbolj pametna od vseh. Denarja ne ceni, če bi ga imela nevem koliko bi ga zapravila v trenutku. Ne vem več kaj naj naredim, saj sem z živci že na koncu. Pred časom sva bile celo pri psihologinji na pogovoru, vendar se ni nič premaknilo. Ne pomagajo lepe besede ne grde. Imate morda kakšen nasvet?


Odgovor


Pozdravljeni!

Kdo je v vaši hiši tisti, ki postavlja meje in sprejema odločitve?
Najbrž vaša hči, morali pa bi to biti vi, kot starši, saj je to vaša odgovornost.
Najbrž ni prišlo do spremembe čez noč. Kako pa je prej pomagala pri gospodinjskih opravilih?
Obdobje adolescence je res lahko problematično, otrok postaja počasi odrasel, išče svoj prostor pod soncem, išče meje, spoznava pravzaprav sebe. V tem obdobju pridejo na površje pravzaprav vse potlačene zamere iz otroštva in mladostnik lahko ima na njih svoj pogled, nerealen, zahteven - a s tem išče le svoje meje in svoj položaj.

Verjamem, d aje težko v tem obdobju iskati in vdrževati neko ravnotežje v odnosu, med ljubečim odnosom, ki pa hitro lahko preide v jezo, očitke, zamere.

Skušajte ostati nekje na sredi, realni, čimmanj skušajte reagirati čustveno, ampak realno odraslo. Povsem mirno ji predstavite vaše stališče, vaše zahteve in pričakovanja in pri tem vztrajajte.
Ne dovolite si, da vas njeno obnašanje spravi iz tira, ne očitajte, ne kričite, kajti mladostniki so zelo občutljivi, čeprav kažejo morda ravno nasprotno.
Povejte ji, da jo imate radi, da jo skušate razumeti, ampak mora tudi ona razumeti vas in takega odnosa si preprosto ne dovolite več.
Stojte ji ob strani, spodbujajte jo, vendar odločno vztrajajte pri svojih zahtevah, pričakovanjih - ki jih lahko tudi sama sooblikuje (morda celo skupaj naredita seznam opravil, ki so njena obveza...).

Zakaj dobiva žepnino, čemu je ta namenjena?
Je to nagrada - za kaj?
Je to podkupnina - da bi bila pridna?

Postavite meje, ne bojte se biti starši, to je vaša naloga.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]