Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Podpora staršev,
7.6.2009 Tine

Pozdravljeni!Imam velik problem s starši. Sploh ne vem kje naj začnem. Ne podpirajo me pri nobeni stvari. DOBESEDNO. Kot sami starši so vredu. Kakšnega pomanjkanja materialnega oz. finančnega nisem nikoli trpel. Ampak želodec mi obrača njihovo razmišlanje. Sedaj z maturo končujem program 3+2. Ampak v teh 5 letih nisem imel nobene podpore staršev pri učenju. Vsa leta sem bil dober po uspehu. Brez popravnega izpita.Čeprav v osnovni šoli nisem blestel. Nabral sem tudi veliko priznanj iz raznih tekmovanj. Tako šolskih kot športnih. Starši so za ocene mi kaj rekli samo če je bila slaba. Ko sem dobil dobro oceno to ni nikoga zanimalo. Samo odgovor, saj se zase učiš.V vseh letih nisem imel nobene podpore. Dobro, ko me le ne bi za vsako stvar poteptali z moralo. V vseh teh letih sem se naučil izjemno visoko motivirat. Za vsak test za vsako novo preizkušnjo. Moral sem zgradit umetno samozavest.Če nebi bil sam sebe zmožen gor dvignat nebi niti enga letnika naredil.K sreči imam punco ki mi vedno stoji ob strani mi pomaga in vse. Starši mi vedno govorijo, da ni važna šola ampak da imaš čimprej službo?! Razumem da je bilo v tistih časih drugače. Da si moral čimprej v službo, da si služil denar... Ne razumem, a hočejo, da celo življenje preživim brez izobrazbe v proizvodnji? Verjamem vase zaupam vase, vem da sem sposoben še veliko se naučiti. A kaj ko mi takole mečejo polena pod noge. Ne pokažem čustev. Ampak v meni je velika žalost, ki bo prej ko slej prišla na plan. Nisem robot, da bi zadrževal čustva do skrajnih meja. Slej ko prej se bom zlomil. Sedaj je matura. Isto. Nobene podpore. Imam mlajšo sestro, ki ima velike težave z učenjem. Sedaj je komaj naredila osnovno šolo. In slavijo jo kot da je naredila doktorat. Tudi drugi sorodniki imajo nizko izobrazbo. In vsi so kul samo jaz ne. Vsak reče, da bi delat šel tist pa ne. Čeprav vsako poletje delam. Študija mi niso hoteli plačat. Čeprav smo še kr premožni. In sem mogel izbrat šolanje v svojem kraju, ker nič ne stane :( Skoraj bi podpisal pogodbo o igranju nogometa sicer za manjši klub. A dobival bi plačo. Pa so rekli, za žogo bi letal delat pa ne morš it. In če bi podpiso bi me vrgli iz stanovanja. In sem ostal še brez enih sanj. Zanima me kaj naj, ker sem popolnoma obupan nad vsem. Noben pogovor ne zaleže. Niti med njimi in svetovalnimi delavkami. Zanima me ali ti starši morajo plačati šolanje? Oz.kako drugače skrbet zate. Star sem 19 let. Hvala in nasvidenje!


Odgovor


Pozdravljen!
Starši ti verjetno želijo le dobro, ko bi želeli, da bi se čimprej zaposlil in si tako priskrbel neko varnost v življenju. Tak je njihov pogled na življenje in pogled sorodnikov, kajti take so pač njihove lastne izkušnje in niso sposobni razumeti drugačnega pogleda.
Verjamem, da ti ni lahko, a v življenju nas težke situacije lahko tudi okrepijo, če se znamo iz tega kaj naučiti. In ti si prav gotovo se, saj praviš, da si razvil svoj sistem motiviranja.
Praviš, da je le vprašanje časa, kdaj se boš čustveno zlomil - glej, sprejeti boš moral, da te starši niso sposobni podpreti v tvojih pogledih in željah, ker jih preprosto ne razumejo, ne pa zato, ker ne bi želeli ali te celo ne marali. Zato svoj ventil za sproščanje in čustveno potrjevanje poišči drugje, pri svoji punci, pri prijateljih...
Ne zatiraj svojih čustev, ne tlači jih, ker bodo tako res enkrat izbruhnila - konec koncev, zakaj pa ne bi enkrat tudi staršem pokazal, da si prizadet, da te boli - morda pa bodo takrat spregledali? Če pokažeš svoja čustva, to nikakor ni slabost.
Svetujem pa ti, da se skušaš res čimprej osamosvojiti, če ne boš zmogel postaviti zidu pred svojo ranljivostjo s strani staršev, kajti tvoje razglabljanje in prizadetost te bosta lahko potiskala le še globlje in upade lahko tudi motivacija.
Dokaži sebi in drugim, da želiš študirati, v življenju doseči več in da to tudi zmoreš.

Starši so dolžni skrbeti zate in te tudi finančno podpirati vse dokler se šolaš oz. najdlje do 26 leta starosti. To je možno urediti tudi s preživnino, vendar je to res skrajni ukrep, ko drugih poti ni, ko se res ni možno pogovoriti.
O svojih pravicah ti svetujem, da se več posvetuješ na Centru za socialno delo (prva svetovalna pomoč), kjer ti bodo zagotovo najbolje svetovali.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]