Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Vladne štipendije,
25.6.2008

lp. Sem študentka 1.letnika in me zanima, če bi mi lahko kaj več povedali o vladnih štipendijah. Obiskala sem že njihovo stran, ampak so tam objavljeni kriteriji in razpisana mesta za prejšnje leto. Hvala in LP.


Odgovor


Novosti pri štipendiranju
V prihodnjem šolskem letu nas čaka kar nekaj novosti pri štipendijah.

Štipendije so kot dopolnilni prejemek namenjene kritju stroškov v zvezi z izobraževanjem. Zakon o štipendiranju (Uradni list RS, št. 59/2007, 63/2007-popr.) v 5. členu določa, da se v Republiki Sloveniji podeljujejo naslednje štipendije:
- državne (prej republiške, se uveljavljajo po novem na CSD)
- kadrovske (vloge na Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije: http://www.sklad-kadri.si/ (tukaj so zajete tudi vladne stipendije)
- Zoisove (vloge na Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije: http://www.sklad-kadri.si/
- štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu ter
- štipendije za državljane držav, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene dvostranske ali večstranske sporazume o sodelovanju na področju izobraževanja oziroma podeljuje štipendije na podlagi vzajemnosti.

Upravičenci do štipendij
Do štipendije so upravičene osebe s statusom dijaka oziroma dijakinje in osebe s statusom študenta oziroma študentke ter udeleženci oziroma udeleženke izobraževanja odraslih, ki izpolnjujejo pogoje, določene v zakonu. V skladu s prvim odstavkom 8. člena Zakona o štipendiranju se štipendija lahko dodeli:
- državljanom Republike Slovenije
- Slovencem v zamejstvu in Slovencem po svetu, kakor so opredeljeni v zakonu, ki ureja odnose Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, za študij v Republiki Sloveniji
- državljanom držav članic Evropske unije (EU) in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in njihovim družinskim članom, kot jih določa zakon, ki ureja prebivanje tujcev, če imajo dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje v Republiki Sloveniji
- državljanom držav članic EU ali EGP, ki so bili zaposleni ali samozaposleni v Republiki Sloveniji, ter njihovim družinskim članom, če imajo dovoljenje za prebivanje v Republiki Sloveniji
- državljanom tretjih držav, ki imajo dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje v Republiki Sloveniji, in njihovim ožjim družinskim članom, kot jih določa zakon, ki ureja prebivanje tujcev.
- Državljanom tretjih držav, ki ne izpolnjujejo pogoja iz 5. točke prejšnjega odstavka, se lahko štipendija dodeli na podlagi sklenjenih meddržavnih sporazumov oziroma po načelu vzajemnosti.

Splošni pogoji za pridobitev štipendije
V skladu z 9. členom Zakona o štipendiranju lahko pridobijo štipendijo tisti upravičenci, ki ob prvem vpisu v prvi letnik poklicne oziroma srednje šole niso starejši od 18 let, ter upravičenci, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo ali tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 26 let, in:
- hkrati ne prejemajo katere od štipendij iz 5. člena Zakona o štipendiranju
- ne prejemajo štipendije ali drugih prejemkov za izobraževanje po drugih predpisih
- niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti
- niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.

Nagrade za trajnostni razvoj
Poleg štipendij pozna Zakon o štipendiranju tudi posebne nagrade za trajnostni razvoj. Slednje se v skladu s 33. členom Zakona o štipendiranju dodelijo dijakom in študentom, ki s svojimi šolskimi oziroma študijskimi dosežki prispevajo k trajnostnemu razvoju družbe. Nagrado, na podlagi javnega razpisa podeli Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Višina nagrade znaša najmanj 500 EUR in največ 5.000 EUR.

Največ novosti je pri Zoisovih štipendijah, ki so se prenesle na Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendiranje: http://www.sklad-kadri.si/: "ZŠtip je v prehodnih določbah predvidel, da se stari/dosedanji Zoisovi štipendisti obravnavajo do zaključka programa izobraževanja, za katerega so dobili štipendijo, po starih predpisih in vlogo še naprej oddajajo na Zavod RS za zaposlovanje, 5.odst. 70. člena Zštip pa izrecno določa, da »se vloge za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za nadaljevanje izobraževanja na višji stopnji, obravnavajo po določbah tega zakona«-torej po novih predpisih. Letošnji maturantje (enaka situacija je tudi pri študentih, ki prehajajo na podiplomski študij) morajo torej za pridobitev štipendije za študij izkazati izpolnjevanje enega izmed zakonskih minimumov za pridobitev štipendije:
-imajo povprečje ocen v zadnjem letniku najmanj 4,1 ali
- so dosegli vsaj en izjemni dosežek ali
- so bili zlati maturantje.
Izpolnjevanje enega izmed teh minimalnih pogojev je za stare štipendiste že zagotovilo, da bodo dobili štipendijo tudi za študij. Navedeno povzema tudi 22. in 24. člen predloga pravilnika. Glede samih sklenjenih štipendijskih pogodb pa je potrebno pojasniti, da je v konkretnem primeru kasneje sprejeti zakon s svojimi pravno zavezujočimi določili »posegel« v obstoječa štipendijska razmerja." Pomembna je novost predvsem za dijake 4. letnikov, saj morajo za ohranitev štipendije tudi za študij imeti povprečje ocen vsaj 4,1 oz. biti zlati maturanti. Razpis za nove štipendiste bo objavljen v mesecu septembru.

Za štipendiste, ki so štipendijo pridobili pri Zavodu RS za zaposlovanje, novi predpisi stopijo v uporabo šele ob prehodu na višjo stopnjo izobraževanja, do takrat se spremlja njihovo izobraževanje in pogoji za ohranitev štipendije po dosedanjih predpisih Zavoda RS za zaposlovanje.
(primer: dijak, ki je v drugem letniku, se vodi pri ZRSZ po starih predpisih do prehoda na fakulteto - takrat vlogo vloži na sklad).

Pogoji za ohranitev Zoisove štipendije

Za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije mora štipendist vsako šolsko oziroma študijsko leto izkazati povprečno oceno najmanj 4,1 za dijake oziroma najmanj 8,5 za študente oziroma pogoj uvrstitve med najboljših 5% študentov v posameznem letniku posameznega študijskega programa ali izkazati izjemni dosežek.

Pogoji za pridobitev Zoisove štipendije

Pogoji, po katerih lahko posameznik pridobi štipendijo po novem Zakonu o štipendiranju:

za učence zadnjega razreda osnovne šole, če:
ima v zaključnem razredu osnovne šole povprečno oceno najmanj 4,5 ali več ter je bil v skladu s Konceptom: odkrivanje in delo z nadarjenimi učenci v devetletni osnovni šoli identificiran kot nadarjen učenec, ali
je dosegel izjemne dosežke na posameznem področju družbenega življenja.
za dijake, če:

ima v srednji šoli povprečno oceno najmanj 4,1 (do uveljavitve Koncepta vzgojno-izobraževalnega dela z nadarjenimi dijaki v srednjem izobraževanju se pogoj identificiranosti kot nadarjen dijak ne upošteva), ali
je maturant z izjemnim splošnim uspehom - zlati maturant, ali
je dosegel izjemne dosežke na posameznem področju družbenega življenja.
za študente, če:

ima v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju povprečno oceno najmanj 8,5 ali več ali
je glede na povprečno oceno uvrščen med najboljših 5 % študentov v svoji generaciji, ali
je dosegel izjemne dosežke na posameznem področju družbenega življenja.
Med kandidati, ki bodo izpolnjevali pogoje za pridobitev Zoisove štipendije, bodo za štipendiranje izbrani tisti, ki bodo izkazali boljše rezultate, torej so dosegli boljšo povprečno oceno ali izkazali boljši dosežek.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]