Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Je starost pomembna,
28.2.2008 Narciska

Stara sem 17 let in sem zaljubljena v moškega, ki je veliko starejši od mene. Star je namreč 32 let. Poznam ga že dlje časa in vedno sva bila zelo dobra prijatelja, saj sva se vedno zelo dobro razumela. Pred nekaj tedni pa sva postala več kot to. Nikomur si ne upam povedati za to, saj mi je najboljša prijateljica rekla, da naj ne bom z njim, le zaradi let. Z nikomer se še nisem tako dobro ujela in imam ga zelo rada. So leta res tako pomembna? Ne vem kako naj to povem doma in ali je to res tako grozno. Prosim za nasvet.


Odgovor


Pozdravljena!

Starost načeloma v nekem odnosu ni ključnega pomena, dosti bolj je pomembna osebnostna zrelost obeh partnerjev, ki naj bi bila na približno enaki ravni, saj lahko le osebnostno zrela partnerja gradita nek zdrav, osrečujoč odnos.
Res pa je, da naj bi bila starost tudi nek pokazatelj osebnostne zrelosti.

Zato je ta starostna razlika pri tvoji starosti še zelo pomembna, nenazadnje gre tudi za zakonske prepovedi in kršitve (zloraba mladoletne osebe).

Nič ni narobe, če imaš z njim prijateljski odnos, se pogovarjata, si pomagata... saj ti lahko s svojo osebnostno zrelostjo, življenjskimi izkušnjami, ki naj bi jih pri svoji starosti imel, svetuje, ti stoji ob strani...a le kot prijatelj, tovariš, morda ti lahko na nek način celo nadomešča očeta, oz. z njim gojiš neke vrste očetovski odnos.
Problem pa nastane, če vajin odnos preraste v ljubezenski odnos (tudi kršitev nedotakljivosti mladoletne osebe - njegova kazenska odgovornost). Saj je vajina osebnostna zrelost zelo verjetno na povsem različnih nivojih; morda se trenutno ujemata, ti morda v njem vidiš osebo, ki ji lahko zaupaš, ti nudi varnost (in v tvoji starosti lahko to hitro zamenjaš za ljubezensko čustvo)...on pa tega tvojega zaupanja nikakor ne bi smel zlorabiti in bi moral v tem odnosu zagotovo pokazati več zrelosti.
Vajin odnos bi moral ohranjati predvsem na prijateljski ravni.

Prehiter preskok v telesno intimnost lahko namreč pokvari, celo uniči psihološko intimnost, ki dvema omogoča medsebojno spoznavanje, zorenje za zrel partnerski odnos.

Zelo pomembno je, da se o tem pogovoriš tudi s svojimi starši oz. s kom drugim od odraslih, ki mu zaupaš in ki tega tvojega prijatelja tudi pozna.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]