Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Blokada pri matematiki,
22.2.2008

Moj otrok ima problem pri pisanju matematičnih testov. Doma zna, v šoli pa ji zablokira.Tako dobi slabšo oceno ali negativno.


Odgovor


Pozdravljeni!

Najverjetneje gre za tremo, ki se jo najlažje premaguje s čim več vajami.
Doma naj čim več vadi matematiko, naredi ogromno vaj, pomembno je pa tudi, da dela na način, kot razlaga učitelj v šoli.
Pogosto se namreč zgodi, da starši zelo hitro najamejo inštruktorja, ki pa se ne pozanima dovolj o načinu poučevanja otrokovega učitelja in lahko otroku razlaga postopke različnih izračunov na drugačen način, kot pa to počne učitelj v šoli.
Zato prihaja pri otroku do zmede. Doma (oz. pri inštruktorju) zna in razume, v šoli pa je račun morda zastavljen malo drugače, postopek obrnjen, učitelj drugače razloži in že se otrok zmede in ne razume več - to hitro pripelje do blokade.

Menim, da bi morali otroci dosti bolj koristiti medsebojno pomoč in razlago med sošolci, saj bi na ta način oboji ogromno pridobili, tako tisti, ki bi razlagali, kot tisti, ki bi razlago poslušali - vsi bi utrjevali in pridobivali znanje ter uspešno premagovali tremo. Le sošolci lahko namreč najbolje vedo, kaj posamezen učitelj zahteva, kako razlaga, kakšne "finte" ima...
Tukaj imajo lahko pomembno vlogo tudi starši, ki naj bi jih k temu spodbujali.
Nenazadnje pa je lahko zelo učinkovita tudi pomoč samega učitelja, če ga bo namreč otrok prosil za dodatno razlago, bo tako največ pridobil.

Inštruktorja, ki pa pravi: Vse zna, ne morem ga več kaj naučiti...ne razumem, kako to, da je še vedno negativen..., pa bi bilo potrebno hitro odsloviti, saj na problem očitno gleda preveč enostransko in s tem otroku naredi več škode, kot koristi.

Pri tremi pa lahko zelo učinkovito pomagajo tudi različne sprostitvene tehnike, med njimi je najbolj priljubljen avtogeni trening.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]