Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Problemi s sinom,
15.11.2007 PEPIKA

Sin je star 15,5 let. Vpisan je v srednjo šolo, vendar ne najde smisla in se mu zdi vse brezvezno. Zato večkrat šprica. Doma se tudi zlaže in nima odnosa do naju. Želimo mirno reševati nastalo situacujo, pa nič ne zaleže. Vseskozi bi se potepal. Doma ne naredi nič, niti za osnovno higieno ne skrbi. Želiva mu pomagati, pa pravi da teživa. Poskušala sva, da bi skupaj šli na razgovor k prihologinji, pa noče. Pravi, da mu nihče ne more pomagati, ker ne ve kaj hoče in ga nič ne zanima. Nima nobenega cilja. Skoraj sem s svojimi nasveti obupala. Ne vem na koga se lahko obrnem po nasvet. Hvala.


Odgovor


Pozdravljeni!

Ko otroku nudimo vse in v zameno ne zahtevamo ničesar (s tem mislim delo doma in v šoli), skušamo celo namesto njega reševati stvari najhitreje kar se da, mu delamo zelo slabo uslugo, saj se tako sam ne bo naučil reševati stvari, ne bo imel delovnih navad, ničesar ne bo znal ceniti, postajal bo vedno bolj razvajen, hkrati pa bo imel tudi vse manjše zaupanje vase.
Tak otrok je brezvoljen, nima ciljev v življenju, ne zdi se mu vredno za karkoli potruditi, saj na koncu vedno dobi vse kar si želi.
Potrebno je čimprej pogledati resnici v oči in reagirati, da fant ne bo zabredel še globlje.
Nasvete drugih sprejmite dobronamerno, tudi, če so kritični do vašega otroka.
Noben nasvet vam namreč ne bo pomagal, dokler ne boste pripravljeni sprejeti resnice in začeti spreminjati stvari, tudi svoj odnos in zahteve do otroka.
Bolje je, da si predstavljate najbolj črn scenarij, pa se potem izkaže, da ni tako hudo, kot pa da si oči zakrivate pred resnico.
Kajti takšno stanje doma vas bo peljalo le še globlje, odnosi doma pa se bodo le slabšali.

Najprej se o težavah pogovorita z možem in zavzemita skupno stališče in plan, ki se ga morata držati in ne odstopati (kajti otrok najlažje izigrava, če vidi, da starša nista enotna oz. da je eden od njiju mehkejši, ni povsem prepričan...).
Postaviti morata trdne zahteve glede sina in mu jih nato predstaviti. V kolikor se jih ne bo držal, predvidita tudi posledice - naj sprejme odgovornost za svoje ravnanje.
Situacijo še vedno lahko rešujete mirno, brez vpitja, le odločni morate biti in prepričani v svoje zahteve, predvsem pa s partnerjem enotni.

Kaj mislite, kdaj se otrok največ nauči - ko se sam pobere po padcu, ali ko ga ob vsakem manjšjem spodrsljaju podpremo in mu pomagamo vstati?

Po pomoč se lahko najprej obrnete tudi sami, šele kasneje vključite tudi otroka.
Nekaj naslovov:
Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, Gotska ulica 18, Ljubljana, 01/ 5837500
www.scoms-lj.si

Društvo staršev za pomoč mladini Žalec: 031/505 606

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]