Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Kako motivirati otroka za domačo nalogo,
14.2.2007 Boštjan Krajnc

Ga. Gabrijela. Zanima me kako naj motiviram otroka za opravljanje domače naloge? Ko pride iz šole se z nejevoljo loti opravljanja naloge. Strah pa se poraja z mislijo, da se bo v naslednjem letu soočil z učenjem in ocenami.


Odgovor


Lepo pozdravljen!

Redko kdo z veseljem opravlja stvari, ki jih mora, to je še toliko bolj značilno za otroke, zato je pomembno poiskati veselje tudi v stvareh, ki jih mora postoriti.
Mu pomagati poiskati zanimanje, vzbuditi radovednost za stvari, ki jih mora opraviti.
Velikokrat pomaga, če se učimo skupaj z otrokom, ga sprašujemo, stvari povezujemo z vsakdanjimi dogodki...

Že v zgodnjem otroštvu je otroka potrebno učiti tudi odgovornega obnašanja, vedeti mora, da obstajajo neke omejitve in zahteve v življenju, primerne seveda njegovi starosti. Za svoja dejanja mora znati sprejeti in prevzeti tudi posledice. Tega ga lahko učimo že skozi igro npr. posojanje igrač, pospravljanje...
Starši namreč vsepreradi marsikaj postorimo namesto otrok, ker je to pač hitreje, kot da bi se prerekali z njim in čakali da on postori. A s tem ga ničesar ne nučimo oz. mu delamo celo škodo za nadaljnje življenje.

Torej pri opravljanju domačih nalog bi lahko morda izpostavila tri pomembne korake:

1. Skupaj z otrokom narediti naloge zanimive, vzbuditi radovednost (naj naloge ne bodo le neka nuja, gola obveznost).

2. Motiviranje z nagrado (ko opraviš naloge, pa bova lahko skupaj....npr. pogledala tvojo nadaljevanko, šla na sprehod...). Tukaj je zelo pomembno, da z nagradami ne pretiravamo, naj bodo čimmanj materialne, ker potem otrok počne nekaj predvsem zaradi nagrade, zahteva po njih se veča in kmalu ga na ta način ne bomo mogli več motivirati.

3. Motivacija s kaznijo (če ne boš opravil naloge, pa ne boš mogel ven, igrati igrce...kaznujemo ga z odvzemom neke dejavnosti, stvari, ki jo ima rad. Pomembno je, da kazen ne leti na njegovo osebnost, da ga ne žalimo, ponižujemo.
Kazen mora biti spodbudna...npr. vem, da si to sposoben in znaš narediti še bolje, zato hočem, da to narediš in se potrudiš, šele potem pa boš lahko....

Pomembni so vsi trije koraki, uporabljati pa jih moramo po vrsti, najprej prvi korak in šele, če po nekaj dnevih vztrajanja ne zaleže, uporabimo drugega in šele na koncu tretjega.

Veliko vztrajnosti in potrpljenja želim.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]