Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Jaz in moje delo,
14.12.2006 Alessy

Jaz bi vprašal, kako sebi dvignit svoj ego, kako povečat odpornost na zunanje vplive? Namreč trenutno sem v fazi življenja, ki spoznavam, da nisem dosti naredil v življenju in da sem vsepreveč stvari zavozil. Nasplošno sem dokaj občutljiv na zunanje vplive, ki mi ponavadi upanje oz. moj ego potlačijo na dno. Dejstvo je da nisem zadovoljen z svojim življenjem. Vsebolj se pa tudi zavedam, da je že dosti vagonov odpeljalo, jaz pa še kar čakam in čakam. Pa ne zato, ker si nebi želel kaj več, ampak zaradi raznoraznih dejavnikov. Vem da si je dobro za učenje ali za neke stvari, ki bi jih želel opraviti, narediti plan, po katerem se držiš do cilja, ampak če nimaš neke samoiniciative, nisi nič naredil. Zakaj se moram za neko stvar, ki jo želim opraviti, vedno znova in znova prepričevati, da je to dobro in da se že enkrat spravi zraven in delaj. Vedno se spravim k delu takrat, ko že voda v grlo teče in ko se pogovorim sam s sabo, nakar pa na koncu spoznam, da sem že prepozen in da bi potreboval več časa... in sem spet na začetku.. Krožim v nekem začaranem krogu iz katerega ne morem že več let. Vsepreveč stvari je šlo mimo in na koncu ne vidim več izhoda, sprijaznit se pa ne morem s tem kar imam in kar sem do sedaj naredil. Torej še enkrat , kako dvignit svoj ego, kako spet videt prihodnost, svoje želje. Realni svet te slejkoprej postavi na noge, kjer pa ni tako z rožicami postlano, kot v sanjah. Hvala! L.p.


Odgovor


Pozdravljen!

Pravilno si sam spoznal, da je za vse stvari potreben nek plan, ki se ga je potrebno drzati, če želiš stvari doseči.
A težava je, ker se k stvari spraviš prepozno in ko ugotoviš, da se najbrž ne bo izšlo hitro vržeš spet puško v koruzo in s tem nekako sam sebi tiho, podzavestno pritrjuješ, da je itak vse brezveze, da si slab, nesposoben... Tako ta začaran krog le še utrjuješ in izhod postaja vedno bolj zakrit.

Ker se bliža konec leta je s tem tudi idealna priložnost za nekakšno interno inventuro. Ne kar tako v glavi (v stilu "spet sem zavozil leto"), ampak si vzemi čas in napiši najprej seznam dobrih stvari, ki si jih storil in nato še seznam stvari, ki si jih želel, bi jih moral, pa jih nisi storil. Pri vsaki od teh skušaj našteti čimveč razlogov, zakaj se ni izšlo, kaj te je ustavilo.
To je idealna priložnost za samoanalizo.

Nato pa naredi plan za prihodnje leto. Naštej stvari, ki si jih nabolj želiš doseči, opraviti. Nato pa jih ovrednoti z ocenami od 1 do 5, katera je zate, za tvoje življenje najbolj pomembna, skoraj nujna, kaj je tisto kar si najbolj želiš, moraš...
In cilji, ocenjeni z 5 bodo prednostni v prihodnjem letu. Napiši poti, kako boš prišel do njih, kako jih boš dosegel. Lahko en cilj razdeliš na več kratkoročnih ciljev in tako postopoma osvajaš veliki cilj. (če se ti zdi potrebno, si lahko določiš tudi "kazni" za neizpolnjene naloge)

Pri našem načrtovanju je najpogosteje problem, ker smo presplošni, imamo presplošne cilje, preveč oddaljene, se nekako ne poistovetimo z njimi.

In z vsakim majhnim doseženim ciljem bo rastla tudi tvoja samozavest, vsak naslednji zastavljeni cilj boš lažje dosegel.

Želim ti, da bi z "inventuro" ugotovil, da leto le ni bilo čisto negativno, ampak si dosegel tudi kaj dobrega. Prihajajoče leto pa naj ti prinese volje, samodiscipline in energije za spremembe.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]