Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Posledice marihuane,
23.6.2006

Najprej lep pozdrav. Zanima me samo to, kakšne so psihološke posledice jemanja marihuane? Kako lahko pomagati osebi, ki se odloči prenehati s tem?


Odgovor


Pozdravljen/a!

Posledice niso samo psihične. temveč tudi in predvsem fizične.

Po pokajenem jointu je značilna euforija, odmaknjeno sanjarjenje in neobvladljiv smeh. Večje količine povzročajo motnje v slušnem, vidnem in prostorskem zazanavanju. Značilna je slabost, motnje koncentracije, suha usta in pordelost očesne veznice.
Najpogostejše posledice dolgotrajne uporabe so: okrnjen kratkotrajni spomin, otopelost, izguba volje, ambicij, motivacije za delo, kronična utrujenost, motnje spomina, težave pri koncentraciji,posledice na pljučih; pri dolgotrajni uporabi se pojavijo tudi možganske spremebe.
Psihološke spremembe so predvsem spremembe vedenja in osebnosti, v smislu odvisnosti: agresivnost, nervoza, nestrpnost, impulzivnost, psihofizično propadanje. Smisel življenja in vseh aktivnosti je predvsem iskanje droge.

Marihuana je nevarna tudi zato, ker po začetnem eksperimentiranju sčasoma ne doživljaš več prijetnih občutkov, euforije in sanjarjenja, želiš pa si jih oz. hlepiš po njih, zato pogosto sežeš tudi po drugih drogah, včasih morda celo nevede, v stanju odmaknjenosti je namreč naša kontrola močno zmanjšana. Te pa imajo na naše telo še hujše posledice.

Kako pomagati osebi, ki se odloči prenehati s tem? Previdno in nikar sama, kajti največ odvisnikov je namreč začelo z uživanjem droge ravno takrat, ko so želeli prijatelju, vrstniku pomagati iz nje.

Skupaj z njim poišči pomoč strokovnjakov:

Velenje - Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od nedovoljenih drog: 8995612
Društvo Zarja Slovenj Gradec: 02/8831417
Ustanova Odsev se sliši: 01/5421355 ali 080/63738
Zasebna svetovalnica Celje: 5482520
Zavod Vir Celje: 5485057
Društvo Stigma: 01/4256222
Društvo Projekt ČLOVEK: 01/5403174
Društvo Up: 01/4321055
www.konoplja.org 041/754-790

Upam, da bosta našla pravo pot! Srečno!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]