Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Kako ukrepati - polnjenje mobi računa brez vednosti staršev,
16.4.2006 Gordana

Prosim za nasvet, kaj storiti in kako ukrepati, ko ugovotiš, da si je otrok brez vednosti napolnil mobi račun z mojega mobitela in dobiš odgovor, da je samo poskusil, če res to deluje. Po tednu dni pa ugotoviš, da to ni bil prvi poskus, ampak je že v preteklih dveh mesecih naredil enako in to kar nekajkrat. Ko otroka vprašaš, naj povpraša sošolce, kako bi ukrepali njihovi starši, ti odgovori, da to tako počne pol klasa. Kako dopovedati otroku, da je to kraja, da je to enako, kot če bi v trgovini ukradel mobi kartico, ali po vaše mogoče pretiravam? Naj dopolnim, da otrok dobi 2x mesećno mobi kartico za 1ooo sit, in da si velikokrat sprosi, da pokliče in pošlje kako sporočilo z mojega mobitele, res je, da z dovoljnejem. Sprašujem ali res premalo dam otroku in koliko bi mu morala dati na mesec, da me ne bi okradel. Vsak dan otrok dobi 500 sit za malico, ali je to dovolj ali je premalo? Bilo je že izrečenih kar nekaj laži, tudi v šoli uspehi niso pohvale vredni. Ko otroku ne dovoliš, da gre v nedeljo dopoldan na kavico, (pri 16 letih - pa tudi cigareti so se že našli v torbi) ti očita,da mu uničuješ življenje in grozi, da bomo lahko prišli na pogreb. Zmankuje mi moči pri svakodnevnem prerekanju in dopovedovanju otroku, da ima vse svoje meje. Hvala za vaš cenjeni odgovor in nasvet!


Odgovor


Lepo pozdravljeni!
Kaj storiti - odkrit pogovor - kot zrel z zrelim.

Tega ne odobravam, s tem si zame prekoračil vse meje, to je zame kraja in me sploh ne zanima kaj dela pol klasa (to je najpogostejsi izgovor vseh mladostnikov, pa to sploh ni res). Ker vem, da si zrel in dober po srcu in v sebi veš kaj je prav, takega obnašanja ne dovolim. Sam veš, da je takšno obnašanje nedopustno.
In temu bo sledila kazen, kakšna se odločite skupaj - od odvzema mobitela, do zmanjšanja proračuna (npr. samo 1000 SIT na mesec za kartico). Menim, da mu ne dajete premalo denarja, marsikateri otrok dobi dosti manj.
Če želi dobiti več, pa si bo moral zaslužiti - ampak ne z vsakodnevnimi opravili (npr. pospravljanje sobe, odnasanje smeti, sesanje, pomivanje posode... ta dela so samoumevna) temveč z dodatnim delom, morda vam opere avto, vam ščisti pisarno ipd...

Pomembno je, da najprej v svoji glavi razčistite kaj želite svojemu mladostniku v življenju (mu pot čimbolj zgladiti, da se ne bo znal izogibati oviram in bo kasneje, ko bo sam, padel in podlegel že pod najmanjšim bremenom?) ali ga želite dobro pripraviti za samostojno in odgovorno življenje?
Z njim se pogovarjajte kot z odraslim, zrelim človekom in nikar ne prevzemajte nase njegovih problemov, naj se sam nauči spopasti z njimi.

Kaj vam lahko priporočim v branje:
Razvajenost - rak sodobne vzgoje - Bogdan ŽORŽ,
Biti mladostnikom starši - C. Gostečnik...

Morda pokličete za pomoč : Frančiškanski družinski inštitut Ljubljana ali Kranj: 01/2006760 ali 04/2366088
(24 urni odzivnik, poveste svoj problem in poklicali vas bodo nazaj).
Težave je potrebno reševati, ko so še obvladljive, saj še prehitro uidejo iz vajeti...

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]