Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Psihopat,
28.12.2005 sara

Mene pa zanima, kakšne značilnosti ima psihopat? Ali je lahko to uspešen moški z kariero, zelo pameten in ugleden? Namreč človek, ki navzven deluje zelo uspešen, drugače pa se kaže v zasebnem življenju. Zanimajo me predvsem kako spoznamo takega človeka? Hvala za odgovor.


Odgovor


Psihopati so "prazni" ljudje, drugim nimajo kaj dati, če že kaj dajo od sebe pa je to hudobija.
Zakaj so taki? Posledica konstitucije, vzgoje, zunanjih vplivov...
Obstajajo različni tipi psihopatov: depresivni, malodušni ali fanatiki, agresivni, brezčutni tipi. So labilnega razpoloženja, nepredvidljivi, željni pozornosti.
Obstaja veliko različnih osebnostnih lastnosti psihopatov, pomembno pa je predvsem, kako prepoznati psihopata, še posebej, če vas izbere za svojo "žrtev".
Psihopat vas najprej proučuje in postopno razvija svojo taktiko. Nihče ni boljši od njih v iskanju vaše šibke točke, mesta, kjer ste najbolj občutljivi.
Sicer poznan kot nestrpen, brezčuten človek se naenkrat prelevi v "milo jagnje". Vabi vas na kavo, z vami razpravlja o vsakdanjih problemih in vas tako postopno proučuje. Zelo je prijazen in uslužen do vas in ko čuti, da si je pridobil vaše zaupanje, stopi v akcijo. Postane povsem drugačen, agresiven in vas prizadene na vašem najobčutljivejšem mestu. Navadno je zelo inteligenten, sposoben natančnega analiziranja, manipulacije. Verjetno si sedaj že predstavljate podobnega tipa iz kakšnega filma (npr. Seven).

Pa se vrniva k vašemu vprašanju, ali je lahko to uspešen moški s kariero, ki se v zasebnem življenju kaže povsem drugače.
Večina ljudi se obnaša v javnosti (poklicno življenje) drugače, kot pa jih poznajo njihovi domači (zasebno življenje), pa zato še niso psihopati. Zanje je namreč značilno bolestno, izrojeno obnašanje, niso sposobni čustvovanja...kvečjemu zlobe.

Žal je pač tako, da smo pogosto do tujcev bolj prijazni, kot do domačih, z njimi se bolj potrudimo, da ustvarimo dobro sliko o sebi, doma pa nam zmanjka energije, menimo, da sta ljubezen in spoštovanje samoumevna in nam pripadata.
Pogosto pa je tudi tako, da v javnosti, med ljudmi ki nas ne poznajo, lažje ustvarimo novo podobo, se spremenimo, kar je med domačimi težje, saj nas ti že poznajo in vnaprej pričakujejo naša dejanja, odgovore. Zato lahko še tako dober namen, da se bomo spremenili, pogovorili, opravičili... hitro pade v vodo ob vnaprejšnjih obsodbah domačih.
Torej tudi domači nam morajo dovoliti, nam dati priložnost za spremembo. Zato ne smemo samo obsojati in "jamrati" nad bližnjimi, kakšni so, vprašajmo se kdaj tudi, kako pa jaz vplivam na njegovo obnašanje, ga jaz spodbujam k takšnemu vedenju, mu dovolim, da se spremeni? Odgovor nas bo morda presenetil.
Ti prazniki so idealna priložnost za samoanalizo in postavljanje trdnih ciljev, dobrih namenov. Naši bližnji so tisti, ki nam bodo vedno stali ob strani, ki ne morejo brez nas in mi brez njih, vse ostalo je manjpomembno in bo počakalo.
Zato si vzemimo čas zase in svoje domače in jim pokažimo, kako jih imamo radi. Pa ne le za te praznike...

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]