Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Izobraževanje v Sloveniji,
23.10.2005 diandra

Pozdravljeni, kot sorodnik fanta iz BIH me zanima kako je z izobraževanjem na gimnaziji. Fant se je v prvem razredu OŠ preselil v BIH in tam zaključil OŠ izobraževanje kot odličen učenec. Šolo nadaljuje v gimnaziji kot prav dober učenec. Zdaj obiskuje tretji letnik.Je izredno dober športnik. Trenira košarko in nogomet. Pot je nanesla da se bodo preselili v slo, ali se lahko vključi v gimnazijo Velenje-športni oddelek in kaj vse potrebuje za vpis. Kontaktirali smo ravnatelja gimnazije, ki nam je predlagal da se obrnem na Vas.


Odgovor


Spoštovani!

Starši tega otroka morajo vsa njegova spričevala predložiti na Ministrstvu za šolstvo, kjer bodo spričevala nostrificirali in izdali odločbo. Šele na osnovi te odločbe se bomo lahko pogovarjali, kam ga vključiti.

Za program športne gimnazije je poleg spričeval potrebno še dokazilo o včlanjenosti v športni klub, potrdilo, da gre za perspektivnega športnika, saj pri izobraževanju tesno sodelujemo tudi s športniki različnih klubov.
Žal pa smo letos vpisali šele prvo generacijo športnega oddelka gimnazije, imeli pa smo tudi omejitev vpisa, tako, da je oddelek poln.
Tako da bo možen prepis le v splošno gimnazijo. V kolikor bo s športnim treniranjem nadaljeval, pa lahko vloži prošnjo za status športnika, ki mu prinaša nekaj ugodnosti in prilagoditev pri izobraževanju. Seveda pa je vse odvisno od nostrifikacijske odločbe. Zato vam predlagam, da se čimprej obrnete na Ministrstvo za šolstvo in šport in oddate vlogo za nostrifikacijo. Šele po prejemu odločbe se bomo lahko pogovarjali v katero obliko izobraževanja bomo fanta lahko vključili.

Spodaj pa sem vam še kopirala vsebino o nostrifikaciji s strani Ministrstva za šolstvo in šport.

Kaj je nostrifikacija?

NOSTRIFIKACIJA je upravni postopek, ki je urejen z Zakonom o nostrifikaciji v tujini pridobljenih šolskih spričeval (Ur. l. SRS, št. 42/72) in Pravilnikom o dokumentaciji za nostrifikacijo v tujini pridobljenih šolskih spričeval (Ur. l. SRS, št. 34/84 in 36/84), in v katerem se spričevalo tuje šole primerja z ustreznim spričevalom izdanim v Republiki Sloveniji.

Kdo je pristojen?

Za nostrifikacijo osnovnošolskih in srednješolskih spričeval ter spričeval drugih oblik poklicnega izobraževanja je pristojno Ministrstvo za šolstvo in šport. Spričevala oziroma diplome tujih višjih in visokih šol, spričevala oziroma diplome o podiplomskem študiju in doktoratu pa nostrificira ustrezni oziroma sorodni visokošolski zavod – članica univerze ali samostojni visokošolski zavod. Za priznanje zaključenega študija po programu, ki ga v Republiki Sloveniji ni, se v okviru univerze imenuje posebna komisija ustreznih strokovnjakov.

Kdo zaprosi?

Za nostrifikacijo zaprosi tuj ali slovenski državljan, ki ima v tujini pridobljeno šolsko spričevalo. Iz tujine lahko ureja nostrifikacijo svojega spričevala tako, da pooblasti določeno osebo v Sloveniji. Pooblastilo mora biti izdano na podlagi predpisov ustrezne države.

Opis postopka in shema priznavanja

Ministrstvo za šolstvo in šport oziroma visokošolski zavod začne postopek za nostrifikacijo na podlagi vloge, ki jo je treba vložiti pri pristojni instituciji.
Na koncu upravnega postopka se stranki izda odločba, zoper katero je možna tudi pritožba (če jo izda visokošolski zavod ali posebna komisija) oziroma upravni spor (če jo izda ministrstvo).

Če želite oddati vlogo za nostrifikacijo osnovnošolskega ali srednješolskega spričevala, oddate vlogo na naslov ministrstva in predložite dokumente, navedene na okvirnem seznamu.
O poteku postopka boste obveščeni na poštni naslov, ki ga boste navedli na vlogi.
Informacije lahko dobite na spletnem naslovu ministrstva, posredujemo jih po elektronski pošti, faksu, po pošti, telefonu, pa tudi v osebnem razgovoru po predhodnem dogovoru.

NASLOV: Ministrstvo za šolstvo in šport, Oddelek za priznavanje izobraževanja, Trg OF 13, 1000 Ljubljana

TELEFON: +386 1 47 84 210

FAKS: +386 1 4784 324

ELEKTRONSKA POŠTA: [email protected]

SKUPNA ENIC/NARIC SPLETNA STRAN: http://www.enic-naric.net

vlogo lahko dobite tudi na spletni strani: http://www.mszs.si/slo/solstvo/priznavanje/prizn_vredn.asp#postopki
Poglejte pod a) Priznavanje za namen nadaljevanja izobraževanja v RS

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]