Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Stiki očeta z otrokom,
14.9.2005 neznana

Imam sina starega šest let,svojega očeta obiskuje vsaki drugi vikend. Bojim se za svojega otroka, ker ga oče obremenjuje z svojim neurejenim življenjem, menjavanjem partnerk, mislim da bi si moral več časa vzeti samo zanj, aktivno preživeti čas samo z njim. Ttrenutno je v zvezi z žensko z otrokom in oče vztraja pri tem, da mu je dobro, da se otroci igrajo,da ima družbo,.v skrbeh sem da se ne bi moj otrok čutil zapostavljenega.


Odgovor


Ob ločitvah je situacija vedno zelo občutljiva, predvsem pa tukaj trpijo otroci, zato je nanje potrebno biti še posebej pozoren. Kljub temu pa ne zagovarjam teze, da morata partnerja ostati skupaj zaradi otrok, čeprav se prepirata in se nimata več rada. Ker otrok to čuti in v svoji otroški miselnosti pogosto celo misli, da je on vzrok prepirov, kajti odrasli vse preradi v svoje spore vpletamo otroke in preko njih izsiljujemo, pogojujemo partnerja.
Zelo pogosto se to dogaja tudi ob ločitvah, kajti v nas je polno zamer do partnerja, želimo se mu maščevati ker nas je prizadel in če so vmes še otroci, ti nosijo največji del bremena...pogosto se kopja lomijo ravno na otrocih. Ampak s tem ustvarjamo "duševne invalide", kar se sicer sliši zelo kruto, ampak otroci vse te spore ponotranjijo in nosijo posledice vse življenje.

Zato je v teh primerih potrebno ogromno zrelosti in pogosto celo iti preko sebe, da otroku omogočimo kolikor toliko lepo otroštvo.
V vseh primerih se je potrebno vprašati, kaj je za otroka dobro, ali določena stvar moti mene ali moti otroka. Seveda morata oba starša sesti za skupno mizo in zrelo predebatirati stvari, medsebojno obtoževanje ne pelje nikamor. Vi mu povejte, kako si vi predstavljate njuno druženje in da imate obcutek, da je otrok obremenjen, da si želi biti več samo z očetom. Pogovorite pa se tudi z otrokom, kako dozivlja druzenje z očetom, opazujte njegovo vedenje.
Vendar nikar ne morete in ne smete pričakovati, da bo njuno druženje "sterilno", brez vmesnih dejavnikov. Oče ima vso pravico, da ga vključuje v svoje življenje, le tako bo lahko njuno druženje iskreno. Seveda pa to ne pomeni, da bo sicer otroka prevzel, potem pa ga bo prepustil v varstvo drugim, ga s seboj vodil na prve zmenke, vsakič z drugo žensko.
Pravico imate od očeta zahtevati, naj se več posveti otroku in naj ga v svoja kratkotrajna razmerja ne vključuje. Če pa je njegova zveza z to žensko resna in si želi z njo ostati delj časa, potem pa ni nič narobe, če se otrok druži z njo in njenim otrokom, saj ima pravico spoznati očetovo sedanjo "družino".
Verjetno si boste tudi vi našli novega partnerja in morda bo tudi on imel otroke, pa boste otroka ravno tako vključevali.

Torej, nikar prevec sterilno, skušajte čimprej sprejeti novo situacijo. Kajti, ko bo otrok videl, da ste situacijo sprejeli, da niste v stiski, ko odhaja k očetu, bo tudi on bolj sproščen. Čeprav vam je težko, "požrite knedel", in skušajte v dobro otroka čimbolj neobremenjeno gledati na situacijo.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]