Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Kaplja čez rob,
12.9.2005 Jurček

Zdravo. Najprej Lp. Moja partnerica za vse nastale težave najde primeren izgovor, nikoli pa ne prizna svoje krivde. Ko sem ji po večkratnem opozarjanju omenil ločitev, je za svoje težave okrivila mene in vse okoli sebe, poleg tega pa je v spor vključila še svojo mati. Prosim za nasvet oz. kam naj se obrnem po pomoč. Hvala.


Odgovor


Lepo pozdravljeni!

Ste že slišali, da naj bi bili moški z Marsa, ženske pa z Venere, torej z dveh različnih planetov, zato toliko razlik.
Do občasnih prepirov mora priti, to je zdravo, na ta način marsikdaj dorečemo kakšno stvar, ki je sicer ne bi. Problem pa je, če se prepiramo kar naprej, pa nič ne dorečemo, oba obtožujeta drug drugega in nihče ni pripravljen nič priznati.
Če je žena vključila v prepire še svojo mamo, potem se mora čutiti res zelo nemočno in išče oporo.
Pa vi, ste se kdaj vprašali če ste tudi vi kaj krivi?

Predlagam vam, da razmislite, morda si celo nekaj stvari zapišete, skušate gledati na vajin odnos iz razdalje, tako bo pogled bolj jasen.
In potem prosite ženo za pogovor, vnaprej ji recite, da se želite z njo pogovoriti brez medsebojnega obtoževanja, ampak predvsem iskati pot, kako rešiti vajin zakon. Povejte ji, da vas je zelo prizadelo, ko je v spore vključila svojo mamo; da jo imate radi in vam ni vseeno, kam gre vajin zakon, da se zavedate, da nosite del krivde tudi vi, ampak, če želita najti novo pot iz tega, morata oba priznati svoj delež krivde in se odslej vsak pri sebi truditi, da ne bosta ponavljala starih napak.
In ko bosta na ta pogovor pozabila, ko se bo spet začelo po starem, ga hitro obnovita.
Nikakor pa ne smeta v spore vključevati drugih.

Ljudje pač zelo težko priznamo svojo krivdo, svoje napake, mislimo, da nas bo s tem kaj manj, da bomo manj vredni...ampak le na ta način, da priznamo napake, lahko rastemo in gradimo odnose.
Ženske smo dosti bolj občutljive in zelo čustveno gledamo na stvari. Možno je, da ste ženo kdaj prizadeli in vam tega ni znala drugače povedati, kot z obtoževanjem.
Zato sedita in prisluhnita drug drugemu, brez kritike in vmesnih pripomb.

Pomoč lahko poiščeta tudi na Centru za socialno delo, pokličete in vprašate, kdo dela na družinskem svetovanju in prosite za razgovor, morda najprej sami, potem pa še oba.
Obstaja pa tudi nekaj skupin (žal ne v Velenju), kjer vam lahko pomagajo, ena od teh je skupina Betanija v Ljubljani: Svetovanje, če ste v stiski zaradi odnosov v družini
Za to svetovanje in pogovor s strokovnjakom se je treba prijaviti po telefonu 01/432-31-79.
Svetovanje je ob vsak dan od 08:00 do 12:00, ob sredah in petkih pa tudi od 15:00 do 17:00 ali po dogovoru.

In pa ''Zakonski in družinski inštitut Krog'', ki ima svoje prostore v Kranju, na Tomšičevi ulici 14. Inštitut Krog vodita zakonca Janja in Aleš Gorjanc. Temeljno poslanstvo Inštituta Krog je delovati na področju strokovne psihološke pomoči družinam in posameznikom. Inštitut je nevladna organizacija, ki skuša s sistemskim in celovitim pristopom oz. terapijo zagotoviti spremembo medsebojnih odnosov v družini oz. pri posamezniku, ki je stiski.

In se en naslov, kjer se lahko prijavite na seminar ali svetovanje: Za informacije o

seriji izkustvenih delavnic Midva in najina pot,
krajših vikend delavnicah in
individualnem svetovanju
pokličite Zavod Mirabi, Meto Tavčar, na telefon 04 23 24 631, 041 705 120 ali pošljite sporočilo na [email protected]

in še ena čisto blizu:
Jožica Barborič; Psihološka svetovalnica, Stanetova 4, 3000 Celje, tel.: 03/492-68-00

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]