Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloZaradi zagotavljanja varnosti odstranitev 4 nevarnih smrek


20. jan 2023

Zaradi zagotavljanja varnosti okoliških prebivalcev in otrok v vrtcu Tinkara je nujno potrebno odstraniti 4 nevarne smreke ob Šlandrovi cesti. Strokovnjaki so ugotovili, da jih je napadel smrekov lubadar, ki uničuje drevesa.

Na pobudo stanovalcev stanovanjskega objekta Šlandrova 15 in upravnika Habit si je Komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v Mestni občini Velenje ogledala sestoj odraslih iglavcev in listavcev v bližini omenjenega objekta. Komisija je ugotovila, da se nekaj vrhov smrek suši. Na prizadetih drevesih je bilo poleg odmrlih vrhov opaziti tudi odpadlo skorjo, suhe veje in tudi smolo, ki se cedi z debel.

Zaradi suma, da se je v mestu pojavil smrekov lubadar, je komisija za drugo mnenje zaprosila revirnega gozdarja iz Zavoda za gozdove. Gozdar je potrdil, da gre za smrekovega lubadarja. Prizadete smreke je gozdar označil, koncesionar pa jih bo odstranil do sredine marca. To je namreč edini način, da preprečimo širjenje tega škodljivca na sosednja drevesa in druge smreke v mestu ter njegovi okolici. Sečnja bo potekala tako, da pri izvedbi ne bodo poškodovana okoliška zdrava drevesa.

Ker gre za sestoj več dreves, bo odstranitev prizadetih dreves zaradi lubadarja vplivala tudi na drevesa, ki bodo ohranjena, saj bodo ta drugače izpostavljena zunanjim vplivom kot pred sečnjo. Koncesionar bo pregled dreves opravljal dvakrat letno (v času mirovanja in v poletnem času). Pozornost pri nadaljnjih vizualnih kontrolah se bo namenila tlom (v primeru, da se bodo v tleh začele pojavljati razpoke, je to alarm za ukrepanje) in nadzemnim delom dreves. Cilj nadaljnjih kontrol bo ugotavljanje, ali se je smrekov lubadar razširil izven že prizadetih smrek.

Prosimo tudi okoliške stanovalce, da nemudoma obvestijo Komisijo za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v Mestni občini Velenje, če opazijo kakšno spremembo na drevesih.


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]