Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 454

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloNa Prešernovi cesti in bližnji okolici kmalu 15 novih dreves


11. jun 2020

Na Prešernovi cesti ob vrtcu Najdihojca smo v teh dneh odstranili nekaj dreves. Kot smo že obveščali, tam urejamo kolesarsko stezo. Ker naj bi steza potekala tik ob drevoredu javorjev, smo še pred začetkom del v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki preverili stanje drevnine tako z vidika funkcionalnega stanja in prometne varnosti kot tudi možnosti ustrezne zaščite drevnine v času gradbenih del. Ocena stanja drevnine je pokazala, da je na posameznih drevesih pretežni del krošnje že odmrl, pri določenih pa se pojavlja odmiranje in lom debelejših vej, prisotna so tudi plodišča gliv. Ker je obstoječi drevored vseboval več odmrlih dreves in več takšnih dreves, ki bi brez agresivnih posegov v krošnjo lahko ogrozila splošno varnost ljudi, smo se v skladu s priporočili stroke odločili za nadomestno zasaditev celotnega drevoreda. Namesto 13 starih dreves bomo zasadili 15 novih na večji površini, da bodo imela dovolj prostora za rast.

Umeščanje kolesarskega omrežja v že grajen prostor ni enostavno, saj se pri tem pojavljajo številne omejitve: grajena infrastruktura, stavbe, tudi zasaditve. Omejitveni faktor je prav tako lastnina in seveda predpisi, ki narekujejo širine povezav in nivo uslug. Zato smo na nekaterih območjih posegli v samo cestišče (urejanje kolesarskih pasov na cestišču, ožanje vozišča), drugje smo nove kolesarske površine širili na zelenice. Ponekod se kolesarske površine neposredno približajo obstoječi drevnini, zato smo vse takšne posege strokovno dobro pretehtali in v primeru Prešernove ceste pridobili tudi arboristično mnenje. Vsa doslej odstranjena drevesa smo nadomestili z novimi in tako bo tudi v prihodnje. Ker želimo v mestu zdrava, lepa in dolgoživa drevesa, bomo pri novi zasaditvi posebno pozornost namenili izboru ustrezne vrste, zagotovitvi dobrih rastnih pogojev in nege.

Vsekakor odločitve o odstranitvi dreves niso nepremišljene in se zgodijo le tam, kjer je to neizogibno, stanje dreves slabo, vedno pa vse zasaditve nadomestimo. V Mestni občini Velenje se zavedamo pomena in funkcije, ki jo ima mestna drevnina. Zdrava in negovana drevesa vplivajo na splošno kakovost bivanja, na zdravje človeka in okolja ter blažijo učinke podnebnih sprememb. Zato redno spremljamo stanje dreves, pripravljamo pa tudi celovit načrt novih zasaditev v centralnih predelih mesta – k sodelovanju bomo povabili tudi strokovno in zainteresirano javnost. Do odstranitve dreves je pri urejanju mestnega kolesarskega omrežja prišlo le tam, kjer druge možnosti ni bilo ali so bila drevesa v slabem stanju. Pri urejanju odseka na Kidričevi cesti smo drevesa ohranili, na Goriški cesti smo kolesarske površine proti mestnemu središču speljali po vzporedni manj prometni dovozni cesti (klub pripombam stanovalcev), da ne bi bilo potrebno odstraniti drevoreda borov ipd.

Na Prešernovi cesti so bili konec 70. let zasajeni srebrni in gorski javorji, ki danes veljajo za neprimerno drevesno vrsto za urbane zasaditve zaradi pogostih pojavov plodišč gliv, mehkega lesa, občutljivega na sneg in veter (lom). Vse to prispeva k večjim možnostim, da se drevo podre, kar pomeni nevarnost tako za infrastrukturo, stavbe kot za mimoidoče. Ocena stanja drevnine na Prešernovi cesti ob vrtcu Najdihojca je pokazala, da je na posameznih drevesih pretežni del krošnje že odmrl, pri določenih pa se pojavlja odmiranje in lom debelejših vej, prisotna so tudi plodišča gliv. Večina odstranjenih dreves je že dosegla 90 odstotkov svoje življenjske dobe. Razlogov za slabo stanje drevnine je najbrž več, od neustreznega izbora vrste dreves v preteklosti, starosti, posledic vetroloma in žledoloma, poškodb, pomanjkanja prostora in spreminjajočih se podnebnih razmer. Najbolj smiselna, optimalna in varna rešitev za drevored, ki vsebuje več poškodovanih dreves, je nadomestitev vseh dreves v drevoredu, torej oblikovanje novega drevoreda s primernejšo vrsto. Hkrati z arborističnim mnenjem smo pridobili tudi smernice in predloge za nadomestno zasaditev, ki bo izvedena v jesenskem času, ki je za sajenje dreves najbolj primeren. Namesto 13 starih dreves bomo zasadili 15 novih na večji površini, da bodo imela dovolj prostora za rast (ob vrtcu Najdihojca, med lokalom Mladost in kulturnim domom, ob Paki med Kidričevo cesto in Kardeljevim trgom).

V prihodnjih dneh bomo zasadili tudi 32 novih dreves ob Cesti Simona Blatnika in s tem sklenili drevored do krožišča pri Merkurju.


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]