Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 286

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloProjekt DeCarb v podporo energetski tranziciji premogovno intenzivnih regij


13. jun 2019

Projekt www.interregeurope.eu/decarb/, ki je sofinanciran s strani programa Interreg Europe, združuje 9 partnerjev (9 regij) z namenom prenosa znanja in izkušenj, potrebnih za energetsko tranzicijo regij z visokim ogljičnim odtisom v prihodnost čiste energije.

V letu 2018 je energetska agencija KSSENA pričela z izvajanjem projekta DeCarb (Supporting the clean energy transition of coal-intensive EU regions), ki je usmerjen v podporo energetsko intenzivnim regijam pri izvajanju pravične energetske tranzicije, ob omejevanju negativnih vplivov na ekonomsko in socialno stabilnost ter zagotavljanju trajnostnega razvoja in vloge v energetski mešanici do 2030. Gre za prvi projekt v izvajanju KSSENE, ki je sofinanciran s strani programa Interreg Europe. Program se osredotoča na nudenje podpore regionalnim in lokalnim oblastem pri razvoju in izboljšanju obstoječih politik na različnih tematskih področjih. Z ozirom na vsebino in smernice programa je projekt DeCarb združil 9 partnerjev z namenom prenosa znanja in izkušenj, potrebnih za energetsko tranzicijo regij z visokim ogljičnim odtisom v prihodnost čiste energije.

Med ključne rezultate projekta spada priprava 9 akcijskih načrtov za izboljšanje obstoječih političnih inštrumentov v vsaki izmed sodelujočih držav v projektu. Akcijski načrti bodo naslavljali dokumente tako na regionalnem kot nacionalnem nivoju in bodo pripravljeni na osnovi rezultatov ostalih projektnih aktivnosti. V sklopu projekta so predvideni tudi priprava tematskih študij in analiz, izvedba medregionalnih delavnic in študijskih ogledov, sodelovanje s ključnimi deležniki na lokalnem in regionalnem nivoju, izvedba sestankov in socialnih dialogov ter številne druge aktivnosti, ki bodo na različne načine pripomogle k večjemu učinku projekta.

Energetska agencija KSSENA bo v okviru projekta zadolžena za pripravo akcijskega načrta za izboljšanje Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, in sicer tematskega cilja »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih« z izbrano prednostno naložbo »Spodbujanje proizvodnje in distribucije energije, ki izvira iz obnovljivih virov». KSSENA bo odgovorna tudi za organizacijo enega izmed študijskih ogledov ter pripravo metodologije in smernic za izvedbo socialnih dialogov v devetih državah, sodelovala pa bo tudi pri izvedbi vseh ostalih projektnih aktivnosti na regionalnem nivoju.

Projektni konzorcij, ki ga sestavlja 9 partnerskih organizacij iz 9 držav, se je do sedaj sestal že dvakrat - prvič na uvodnem sestanku v Bolgariji, drugič pa na projektnem sestanku v Španiji. V mesecu marcu je bila v mestu Badajoz v Španiji izvedena tudi prva medregionalna delavnica na temo obnovljivih virov energije (Interregional workshop on the large-scale introduction of renewables in the energy mix), ki so se je, poleg partnerskih organizacij, udeležili tudi ključni deležniki in strokovnjaki iz različnih držav. Sodelovanje z deležniki iz različnih ciljnih skupin je bistveno za uspešno izvedbo projekta, in sicer predvsem z vidika pridobivanja mnenj in stališč, ki so povezana s tematiko projekta DeCarb. Na pobudo Zavoda KSSENA sta se delavnice in študijskega ogleda udeležili dve predstavnici Mestne občine Velenje. Kot središče premogovništva v Sloveniji bo Mestna občina Velenje v prihodnosti neposredno vpletena v prestrukturiranje in nadaljnji razvoj regije, ki bosta posledica energetske tranzicije in prehoda na nizkoogljično družbo. Kot taka je MOV prepoznana kot pomemben deležnik pri izvedbi projekta DeCarb, ki je usmerjen v podporo energetsko intenzivnim regijam (predvsem tistim z energetskimi obrati na premog).

V vsaki partnerski državi je bil v okviru projekta izveden tudi prvi regionalni sestanek deležnikov, trenutno pa se konzorcij fokusira predvsem na pripravo 4 skupnih študij in analiz področja DeCarb. V kolikor bi želeli spremljati nadaljnji potek projektnih aktivnosti, se lahko naročite na brezplačno glasilo projekta DeCarb na [email protected]

Projekt DeCarb, ki je bil odobren v okviru tretjega razpisa programa Interreg Europe pod prioriteto nizkoogljično gospodarstvo, se je pričel izvajati junija 2018 in bo trajal do konca meseca maja 2023.

Več informacij o projektu je dostopnih na spletni strani www.interregeurope.eu/decarb/


Kontakt:
Vodilni partner
SZREDA Stara Zagora Regional Economic Development Agency | Bolgarija
E: [email protected]

Projektni partner iz Slovenije
KSSENA Zavod Energetska Agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško
Titov trg 1
3320 Velenje, Slovenija
E: [email protected]
W: www.kssena.si


----
Vir: Mestna občina Velenje 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]