Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 558

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloSprejet predlog Odloka o zaključnem računu proračuna MO Velenje za leto 2017


28. mar 2018

Članice in člani Sveta Mestne občine Velenje so na včerajšnji, 27. seji, sprejeli Predlog Odloka o zaključnem računu proračuna Mestne občine Velenje za leto 2017.

Prihodki in prejemki proračuna Mestne občine Velenje za leto 2017 so bili realizirani v višini 38.249.408 evrov, odhodki in izdatki pa v višini 36.668.156 evrov. V primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2017 to predstavlja 100 % načrtovanih prihodkov in prejemkov ter 90 % načrtovanih odhodkov in izdatkov.

V Mestni občini Velenje smo se lani zadolžili za 1.767.600 evrov, odplačali pa smo za 112.380 evrov več dolga kot smo se zadolžili. V obdobju od leta 2011 do 2017 smo se neto zadolžili v višini dobrih 9,7 milijona evrov in tako naše stanje zadolženosti na dan 31.12. 2017 znaša 19,3 milijona evrov. V obdobju od leta 2011 do 2017 smo za investicije namenili več kot 118,5 milijona evrov.

Za financiranje projektov je občina v letu 2017 pridobila 1,742 milijona evrov sredstev iz državnega proračuna, iz državnega proračuna iz sredstev proračuna EU in od drugih evropskih institucij ter donacij.

Na današnji seji je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič povedal, da je bilo stanje na računih 31. decembra 2017 dobrih 4,3 milijona evrov, kar je zelo dober rezultat.


V primerjavi z načrtovanim proračunom odstopa realizacija predvsem naslednjih prihodkov:

- nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča: realizacija je večja, ker je del plačila nadomestila iz leta 2016 zapadlo v začetek leta 2017;
- prihodek iz naslova presežka prihodkov nad odhodki Lekarne Velenje v višini 154.919 evrov ni bil načrtovan;
- prihodek za sofinanciranje Medobčinske inšpekcije, redarstva in varstva okolja je večji, ker smo že v decembru 2017 prejeli tudi 2. obrok sredstev za leto 2017, nakazilo katerega je Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije sicer napovedalo za januar 2018;
- prihodek od prodaje dveh počitniških apartmajev v Barbarigi pri Puli, ki ju je imel v upravljanju Javni zavod Zdravstveni dom Velenje v višini 93.650 evrov ni bil načrtovan;


V primerjavi z načrtovanimi smo prejeli manj prihodkov:

- 392 tisoč evrov manj prihodkov za projekte Celostne teritorialne naložbe (CTN), saj se v letu 2017 še niso pričeli izvajati zaradi zamud pri objavi poziva za sofinanciranje.
- Prihodek za oskrbovana stanovanja v višini 125 tisoč evrov predstavlja kupnino Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS), če bi z njim, za namen izgradnje oskrbovanih stanovanj, sklenili prodajno pogodbo. Vloga za sofinanciranje je na SSRS vložena. Pravnomočno gradbeno dovoljenje smo pridobili šele v mesecu novembru 2017, gradnja se še ni pričela, zato se sofinanciranje časovno zamika. Predvidevamo, da bomo s SSRS podpisali pogodbo o sofinanciranju v prvi polovici leta 2018, takrat pa bomo lahko tudi pričeli s postopki izgradnje.


V primerjavi z načrtovanimi odstopa realizacija predvsem naslednjih odhodkov:

- projekti Celostne teritorialne naložbe (CTN) v letu 2017 v višini 1,3 milijona evrov;

- za razširitev Poslovne cone Stara vas je bila realizacija v višini 400 tisoč evrov manjša od načrtovane, ker smo na javnem razpisu pridobili ponudbo za izvedbo del, ki je bila finančno nižja od projektantske – proračunske ocene;

- oskrbovana stanovanja v višini 275 tisoč evrov;

- sredstev splošne proračunske rezervacije v višini 165 tisoč evrov v letu 2017 nismo potrebovali;

- manj sredstev smo porabili tudi za plače zaposlenih v občinski upravi, ker v letu 2017 nismo nadomeščali sodelavk na porodniškem dopustu in nismo zapolnili vseh delovnih mest, ki so sistemizirana.


Mestna občina Velenje že vrsto let sproti poravnava obveznosti do svojih dobaviteljev, izvajalcev, javnih zavodov, društev in drugih prejemnikov občinskih sredstev. Prav tako v teh letih v proračunu nismo zmanjševali sredstev našim javnim zavodom, kar je bistveno za njihovo poslovanje in izvajanje programov. V proračunu so bila zagotovljena sredstva za izvajanje programov koncesij za vzdrževanje cest, vzdrževanje javnih površin, ureditev javnega mestnega prometa in prevoza učencev. V letu 2017 smo za zagotavljanje teh storitev namenili dobrih 3,9 milijona evrov. V Zaključnem računu proračuna Mestne občine Velenje za leto 2017 so bila zagotovljena sredstva, in sicer tako na področju prometa, gospodarstva, kulture, športa, izobraževanja, socialnega varstva, zdravstvenega varstva, prostorskega planiranja, stanovanjske in komunalne dejavnosti.

Mestna občina Velenje je poslovala izredno dobro, v teh razmerah, ko se sredstva za delovanje občin ne zvišujejo v takšni višini, da bi pokrili vse z zakonom določene naloge. Še vedno imamo primerno porabo višjo kot nam določa povprečnina. V letu 2017 smo namenili 10.336.670 evrov oz. 29,7 % proračunskih sredstev za investicijske odhodke in investicijske transferje Mestne občine Velenje.

Izvedli smo vse investicije, ki smo jih načrtovali in tudi v prihodnje bodo imele prednost investicije, ki so sofinancirane iz evropskih in državnih sredstev.----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]