Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 682

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloOdprtje razstave Aphra Tesla Operating System 2017


6. apr 2017

V soboto, 8. aprila, bodo v novi velenjski galeriji Fbunker ob 18. uri odprli drugo razstavo: zvočno–kiparsko–vizualno instalacijo z naslovom Aphra Tesla Operating System 2017 / Anatomija Prostora Hrupa. Na Velenjskem gradu pa pripravljajo v torek, 11. aprila, ob 18. uri predavanje Novi arheološki paberki Šaleške doline.

V galeriji Fbunker, ki so jo v Velenju v podhodu pri Vili Bianci odprli v začetku februarja, bodo v soboto, 8. aprila, ob 18. uri odprli novo razstavo: zvočno–kiparsko–vizualno instalacijo Aphra Tesla Operating System 2017 / Anatomija Prostora Hrupa. Umetniški projekt raziskuje meje med slišnim, vidnim in možganskim, mejnike med znotraj in zunaj, razmerja med prostorom in izvorom zvoka …

Aphra Tesla je samostojna kulturna delavka, intermedijska umetnica, rojena v Slovenj Gradcu, ki je leta 2010 magistrirala iz videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že leta se ukvarja tudi z glasbo in je doslej sodelovala s številnimi glasbeniki in skupinami. Leta 2009 je sodelovala s svojo skupino Aphra Tesla in Električno gledališče na mednarodnem gledališkem festivalu Ex ponto, kjer se je predstavila kot multimedijska vsestranska umetnica z glasbeno–video predstavo, neokabarejem Pa- pa ati v gledališču Glej. Leta 2011 je imela v Trbovljah magistrsko razstavo pod strokovnim vodstvom kustosa Zorana Pozniča, septembra 2012 pa je v mariborski Kibli predstavila novi intermedijski projekt Aphra Tesla Operating System Incorporated BenneGesserit. S svojim projektom je sodelovala tudi na konferenci SiNAPSA Neuroscience Conference ’11 in na Central European FENS Featured Meeting.

V torek, 11. aprila 2017, vabijo ob 18. uri v Muzej Velenje na Velenjski grad na predavanje z naslovom Novi arheološki paberki Šaleške doline. Predavanje bo pripravila vodja celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, univ. dipl. arheologinja Danijela Brišnik.

Arheološka stroka je v zadnjih dveh desetletjih naredila velik korak v razvoju preventivne arheologije in metod tako imenovanega daljinskega zaznavanja, ki združujejo vrsto neinvazivnih postopkov za odkrivanje in dokumentiranje sledov delovanja človeka v prostoru. Raziskave so običajno povezane z načrtovanimi posegi v prostor in omogočajo ustreznejše prostorske ureditve z vidika varstva nepremične arheološke kulturne dediščine, hkrati pa občutno zmanjšujejo možnost naknadnih naključnih najdb arheoloških ostalin ob posegih v prostor.
Večina v zadnjih petnajstih letih odkritih arheoloških najdišč v Šaleški dolini je povezana z že izvedenimi ali načrtovanimi večjimi gradbenimi posegi v prostor: z načrtovano gradnjo tretje razvojne osi, z izgradnjo plinovoda Šentrupert–Šoštanj, s prenovo trškega jedra v Šoštanju, s statično sanacijo cerkve sv. Urha v Gaberkah …
Predavateljica bo predstavila nekaj novih arheoloških najdišč, ki potrjujejo kontinuiteto poselitve Šaleške doline in njene okolice skozi zgodovino.

V preteklem tednu je Muzej Velenje v sodelovanju z društvi in ustanovami, ki s svojo dejavnostjo pomagajo oživljati Grilovo domačijo v Lipju pri Velenju, pripravil prireditev Pomlad na Grilovi domačiji, s katero so odprli novo sezono dogodkov v tem zanimivem eko muzeju. Že pred nedeljsko Pomladjo na Grilovi domačiji pa so člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki poskrbeli za obrezovanje vinske trte, študentje Višje šole za varstvo okolja so v okviru medpredmetne integracije predmetov Razvoj in upravljanje podeželja ter Prostorsko načrtovanje v obliki terenskega dela opravili demonstracijo izdelave vrbovega popleta kot tradicionalne oblike vzdrževanja površin z večjimi nakloni, člani mladinskega TIC-a Vinska Gora in Društva zeliščarjev Velenje ter velenjski muzealci so gostili otroke iz vrtca Vinska Gora, Društvo zeliščarjev Velenje pa je ob podpori Muzeja Velenje in Krajevne skupnosti Vinska Gora pripravilo tudi očiščevalno akcijo. Vrhunec pestrega pomladnega dogajanja na Grilovi domačiji, pa je, kot rečeno, bil v nedeljo, 2. aprila, ko se je na Grilovi domačiji zbralo več kot 200 obiskovalcev, ki so uživali v prijetnem pomladanskem popoldnevu na deželi, si ogledali staro viničarijo, članice Univerze za III. življenjsko obdobje so jim predstavile zelenjavni vrt, zeliščarji so jim razkazali zeliščni vrt ter skuhali zeliščni čaj, člani Čebelarskega društva Mlinšek Velenje so predstavili njihov med in druge medene izdelke, potekala je izmenjava semen in sadik, otroci pa so ustvarjali pomladanske dekorativne izdelke ter si naredili velikonočne snope.


----
Vir: Muzej Velenje 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  info@velenje.com