Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Diskusije : Za dobro jutro : Vprašanje
 

rojeni po titu (Obraz- 3.12.2023 18:28)

https://www.rtvslo.si/slovenija/upokojenci-na-9-protestu-zahtevali-odhod-golobove-vlade-resimo-slovenijo/690249

Tisti, ki ste rojeni po letu 1980. Na zgornji povezavi lahko na slikah vidite ljudi,

- ki so vam uvedli kapitalizem

- ki so v prejšnjem sistemu molčali in izkoriščali bonitete svoje partijske knjižice, danes, v "njihovem kapitalizmu", pa protestirajo

- ki so prišli do lastniškega stanovanja po 90 % nižji ceni od tržne, ali do lastniških hiš, ki so jih gradili na črno in s socialističnimi krediti katere je na koncu požrla devalvacija dinarja

- ki so vam na oblast izvolili vse nesposobne politike od 1990 leta dalje

- ki jim v življenju ni bilo treba menjati službe, celotno delovno dobo pa se jim praktično ni bilo treba ničesar novega naučiti. Službo so zaključili ob 14 h, poletne in zimske počitnice pa preživljali skoraj zastonj (na račun sistema). Da. Tisti, ki danes navdušeno ploskajo politiku, ki jim je dal bon za 200 evrov zato, da so lahko širili okužbe po toplicah, medtem, ko otroci niso smeli v šole

- ki imajo danes brezplačen javni promet

- ki so imeli plače več kot za polovico manjše kot so danes njihove pokojnine (Švicarji vam ne bi verjeli, da je kaj takšnega sploh možno)

- in ki danes od vas terjajo, da jih negujete za minimalno plačo, po možnosti na črno zato, da njim ostane več denarja, vi boste pa na stara leta brez pokojnine

Mladina, vzemite stvar v svoje roke, pojdite na naslednjih volitvah na volišča in za vedno odstranite to drhal iz slovenske politike. Če ne, jim boste še dolgo morali brisati stare in posrane riti. Za minimalca, seveda. Predvsem pa ZAHTEVAJTE od politike nujno pokojninsko reformo. Takšno, da bo VAŠ denar namenjen VAŠIM pokojninam in ne (kot je primer sedaj), da boste delali za tiste, ki so večini vam uničili življenja.ex sulc mare    (3.12.2023 22:13)
@Obraz, sedi 5 ( odlično )! Podpišem. Četudi sem penzionist, pa se na SDS populizem ne vžigalnik.

Sedaj te bo veliki stari komunist in penzionist @ zvonac popljuval, pobruhal in poscal.

@daco pa ne, ker uživa blagodeti beneficirane delovne dobe in solidne ( za naše razmere ) penzije.

Naj živi Janša, Rupar in maršal TITO!
ex sulc mare    (3.12.2023 22:14)
..jebemti pametni telefon: ne vžigam!
nobedendrug5    (4.12.2023 9:03)
Obraz, in Mare ! Sem navajen v tem življenju, da se moje mnenje ne upošteva preveč. Pa vendar mislim, da zadeve niso le enostranske.
Sedanji upokojenci smo dobili porušeno Evropo, kar je bila vrla zapuščina naših prednikov. Posledično je bilo treba veliko finančno, in fizično vlagati v obnovo.
Za nas , otroke očetov, ki so bili mobilizirani v malarjevo vojsko, je bilo jebeno v šoli. Sam sem doživel tudi šikaniranje zaradi tega.
Pozneje smo nasrkali zaradi hladne vojne. Razne omejitve, pomanjkanje osnovnih dobrin... Poniževanja na meji zaradi kile kave..

Ampak ! Ni bilo vse gnilo. Stanovanje se je lažje dobilo. Za šiht ni bilo težav. Zdravstvo je bilo v primerjavi s sedanjim, naravnost fantastično.
Ni bilo jebene socialke za lenuhe. Tisti, ki so je bili res potrebni so jo dobili.
Kot upokojenec se pa strinjam, da bo treba s tem sistemom nekaj narediti. Preveč neupravičenih socialk. Preveč dobičkov kapitalistov na račun delavstva na minimalni plači, ali še nižji. Posledično bo tudi penzija nikakršna.
Preveč trenja med raznimi strankami, preveč sovraštva.
Bilo je pa lepo, ker RKC ni imela moči posrednega vladanja, kot ima to danes. Religija je še vedno primitivna stvar, in povzroča sovraštvo med narodi in različnimi verami. In to bo uničilo ta ušivi svet.
motofrik    (4.12.2023 11:25)
Rupar je en zblojenec. Ne more zahtevati 1000 evrov penzije, če je pa plačo imel 700 evrov. To samo za primer. Sistem penzij pri nas je pa bolj po sistemu 'iz rok v usta'. Delavci plačujejo davke in to gre sproti za izplačila pokojnin. Nekako pravilno in logično bi bilo, da se denar za pokojnine odvaja na poseben račun vsakega posebej in bi potem to imel za stara leta. Si upa kdo zase izračunati, koliko bi se mu nabralo v 40 letih, če bi to dajal na račun...?
ex sulc mare    (4.12.2023 13:22)
@motofrik, kaj točno je napisal @Obraz v zadnjem odstavku?
@nobedendrug5, pozdrav, se strinjam.
ALABAY    (4.12.2023 13:30)
moram te negirati glede plač upokojencev,ki po tvojem so večje od plač,ko so še bili zaposleni....ti pišeš grozne neresnice in laži,po 16-tih letih upokojitve še nisem dobil pokojnine enake plači,ki sem jo prejemal...pa mislim,da ni kriv Janša ampak tisti ,ki so mi ukradli 400 eur pri odmeri pokojnine-levi
niet    (4.12.2023 13:33)
Potem takem so penzije Ponzijeva shema. Nelegalna. Zaradi takih shem se gre v zapor. Mater smo dobri.
ex sulc mare    (4.12.2023 15:14)
@ALABAY, kdo in kdaj je znižal odmerni odstotek iz 73% na 56% osnove za izračun pokojnine?

Res pa nobena vlada ni dolgo začela ta odstotek zviševati za obračun pokojnine na novo upokojenih.

Pošteno pa bi bilo, da se vsem, ki so dobili odmerjeno pokojnino po sramotnih 56% izda nova odločba z izračunom na 63%, z upoštevanjem vseh poračunov v odstotkih, vseh uskladitev, do konec letošnjega leta.
ALABAY    (4.12.2023 15:56)
ne gre samo za odstotke ampak pravice,ki so bile odvzete (ali spremenjene)preveč je za opisovati-nima smisla
Obraz-    (4.12.2023 17:47)
ALABAJ, o kakšnih pravicah pa ti govoriš? A veš, da v zibelki demokracije in kapitalizma (ZDA) ljudje sploh nimajo "pravice do pokojnine", kaj šele do nekakšnih komunyarskih zvišanj le-teh, ovca socialistična, razvajena. Da tam stare ženičke (80+) filajo police v Walmartu, če nočejo spati pod milim nebom? Da klošarji na glavni ulici (Strip) Las Vegasa fehtajo kitajske turiste za drobiž, ker nimajo ne penzije, ne zdravstvenega zavarovanja? In ti govoriš o odvzetih pravicah? Ja, kdo ti jih je pa vzel? Komunisti? MRŠ!

99 % Slovencem se še vedno ne sanja ne na kakšno pot so se odpravili po letu 1990. Na pot 1 % bogatih in 99 % manjših ali večjih siromakov brez pravic.

Zakaj se vsi politiki bojijo pokojninske reforme po vzgledu zahodno-evropskih držav, ki pomeni, da si pokojnino vsak vplačuje ZASE in ne za DRUGE? Zato, ker bo s tem nastala luknja 40 generacij, ki bi v tem primeru ostali brez pokojnine. In enkrat se bo to moralo zgoditi. Ravno tako, kot se bo moral zgoditi visok davek na nepremičnine, ki je na zahodu prav tako najbolj normalna stvar. Da ne govorim o cerkvenem davku in ostalih stvareh.

Ovce, zbudite se. Že 30 let ni več socializma in Dedka Mraza. Že 30 let imamo kapitalizem in Božička.
Obraz-    (4.12.2023 17:59)
.. in pol butli celo pišejo o zvišanju v odstotkih, da bodo ja tisti z visokimi pokojninami dobili še več. Ko govorimo o inflaciji oz. o zvišanju življenjskih stroškov so se ti zvišali enako, tako za revne, kot bogate. Če se je podražilo mleko za 10 %, je to recimo 15 centov tako za bogate, kot za revne. Če pa dvignemo pokojnine za 10 %, pa tisti s 500 ojrov pokojnine dobi 50 ojrov več, tisti z 2.000 ojrov pokojnine pa celih 200 ojrov več. Zakaj že? Zato, ker se je mleko podražilo za 15 centov ali zato, ker tisti z dva jurja penzije delajo več v pokoju?

B-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E ...
kapljač    (4.12.2023 19:50)
Generacija po Titu je zanemarjena in od sveta pozabljena .
Kapitalizem pač žre svoje otroke . Preživijo "najbolj krvoločni ", kot po naravnih zakonih divjega zahoda.
Sploh slovenski divji kapitalizem je pravi ljudožer . Za primerjavo , Janez Ivan Janša se je v parlament pripeljal v zarjavelem hrošču , si poglejmo ga danes "gospoda" z polno ritjo vsega pridobljenega, zgolj na račun človeške neumnosti in šibkosti .
kremenček  ONLINE   (4.12.2023 20:57)
Obraz- (4.12.2023 17:59)
Tu se pa nikakor ne morem strinjati s tabo. Tudi ko si hodil na šiht(službo) so bile cene mleka ,sladkorja,kruha itd... za vse enake. In glede tvoje višine plače se nisi bunil,da ima Jožek manjšo plačo,kot ti,čeprav je bila cena CUKRA za oba enaka ampak si samo več odvajal za penzijo,kot pa on z nižjo plačo od tebe ali obratno, verjetno je bilo tudi nekaj takšnih,ki so imeli višjo plačo od tvoje in zakaj bi sedaj penzijo uravnali. Naj jo uskladijo primerno z rastjo cen,da bodo oni z nižjo kolikor toliko normalno živeli,tebi in seveda vsem ostalim) če so pa mogoče malo več vložili v sklad , še pa naj ostane kak € za posladek.
Obraz-    (4.12.2023 21:20)
kremenček, preberi še enkrat moj zapis. Ne govorim o plačah, temveč o pokojninah. Če se nekomu plača poviša za večji znesek kot drugemu, je to zelo verjetno zaradi njegovega uspešnega dela oz. rezultatov dela ipd. V pokoju pa nihče ni več delovno aktiven, torej ni nobenega razloga, da bi nek upokojenec dobil višjo "povišico" od drugega. Tisti z višjo pokojnino so že v štartu dobili višjo pokojnino na račun vplačevanja dajatev, višine plač in delovne dobe. Zato ni nobene potrebe, da se inflacija uskladi s pokojninami v odstotkih, temveč naj se pokojnina zviša vsakemu upokojencu za enak znesek. Če ne, so razlike ob vsakem "usklajevanju" vedno večje v korist tistih, ki imajo višje pokojnine. Zakaj že? Ker se je "ta bogatim" upokojencem mleko bolj podražalo, kot tistim z minimalno penzijo? In kdo je bolj potreben višjega dodatka, če že? Tisti z 2.000 EUR pokojnine, ali tisti z 6oo EUR pokojnine? Seveda pa živimo v kapitalizmu kar pomeni, da bodo bogati vedno bogatejši, revni pa revnejši. O zakonih in pravilih odločajo bogati, ne revni. Poglej ZDA, zibelko kapitalizma in demokracije in videl boš sliko Slovenije čez 30 let. Osiromašeno sliko, seveda.
Diofant    (4.12.2023 21:22)
@kremenček, imaš prav, nekateri si tega pač ne bodo priznali. Kolikor se spomnim, je takoj po osamosvojitvi bila malenkost višja prispevna stopnja za Spiz in je zaradi tega nastal velik višek v pokojninski blagajni, katero sta v letih (ne vem točno) nekje od 1996 do 98 spraznila Drnovšek in Gaspari, hkrati so zmanjšali prispevek, da je sedaj premalo dotoka denarja. Pa še nekaj glede odmere pokojnine, ta je narejena na goljufivi način, s tem ko vzame povprečje NETO plač. To spoh ni plača, temveč je ostanek plače po plačilu zdravstvenega prispevka in prispevka za Spiz. Pravilno bi bilo, da se pokojnina obračuna od povprečja plač, to je bruto plač, in se odmeri od te vsak mesec SAMO prispevek za zdravstvo, NE pa prispevek za Spiz, ker si to z delovno dobo že dosegel. In pokojnine bi bel višje. Seveda pa bi bilo iz pokojninske blagajne potrebno izločiti vse, kar tja ne spada, od sociale do španskih borcev. Za to so druga ministrstva oz. blagajne.
Obraz-    (4.12.2023 21:43)
https://www.rtvslo.si/slovenija/sindikati-javnega-sektorja-nezadovoljni-z-vladnim-predlogom-za-2-2-odstotno-uskladitev-plac/690405

Evo ... odprem RTVSLO portal in kaj vidim na prvi strani?

"Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici 2024, po trenutnih podatkih za okoli 2,22 odstotka."

Zopet so se ovce (sindikati) pustile nasrati, da se INFLACIJA (zelo pomembno), ki je vsakega enako udarila po žepu usklajuje v odstotkih.

"Za Radio Slovenija je finančni minister Boštjančič pojasnil ter spomnil, da bo po trenutnih napovedih Umarja inflacija 5,4-odstotna, ob takšni inflaciji bi se torej plače zvišale za 2,22 odstotka."

Seveda. Za ravnatelja šole za 100 EUR, za snažilko pa 15 EUR. In tako si bosta oba lahko pokrila razliko v ceni mleka zaradi inflacije. Si bo pač snažilka privoščila manj mleka na mesec, a ne ... Ravnatelj dobi več, ker zaradi INFLACIJE tudi več dela, a ne ...

MRŠ!
Obraz-    (4.12.2023 21:54)
Diofant, v pokojninsko blagajno spada izključno denar namenjen za pokojnino. Sicer pa na zahodu to ni neka "skupna" pokojninska blagajna, temveč MOJ račun, na katerega si vplačujem obvezen znesek za pokojnino. Ta račun lahko v nekaterih državah tudi predčasno "sprazniš", vendar boš v tem primeru pač brez pokojnine. Ponekod dobiš celo bančni kredit na znesek, ki je na TVOJEM pokojninskem računu in ne v nekakšni "pokojninski blagajni".

Ravno to je poanta zgornje diskusije. Mladi naj vplačujejo za SVOJE pokojnine, ne za DRUGE. Bodo pač te generacije, ki so itak pokradle in zafurale Slovenijo ostale brez pokojnin, dokler ne bo šla prva generacija z lastnim pokojninskim računom v pokoj.

POKOJNINSKA REFORMA ZDAJ!
Obraz-    (4.12.2023 22:04)
In še "matematika" finančnega ministra;

"Inflacija bo 5,4-odstotna, ob takšni inflaciji bi se torej plače zvišale za 2,22 odstotka."

ali 5,4% = 2,22%

Ker večina ljudi vsak mesec porabi 100% plače za hrano in tekoče stroške, se temu reče uskladitev plač z inflacijo. Bravo.
motofrik    (5.12.2023 11:35)
@ex sulc mare -ja, površno sem preletel. Se povsem strinjam.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]