Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

preberite si butli ! (Neznan 18.9.2022 13:39)

Zalog premoga v pridobivalnem prostoru je dovolj še za nekaj desetletij in ne le za 14 dni

Od sobote, 17. septembra, do predvidoma ponedeljka, 26. septembra 2022, bo blok 6 Termoelektrarne Šoštanj ustavljen zaradi načrtovane nege oz. rednih vzdrževalnih del in ne zaradi tega, ker bi v Premogovniku Velenje primanjkovalo premoga.

Ob tem želimo ponovno poudariti, da je zalog premoga v pridobivalnem območju Premogovnika Velenje dovolj še za 20-30 let delovanja in ne, kot so napačno povzemali nekateri mediji po obisku predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba, ki je sicer izjavil, da je zalog že izkopanega premoga NA DEPONIJI le za 14 dni. Mediji so večinoma že v naslovih napačno povzeli, da je zalog V PREMOGOVNIKU VELENJE zgolj za 14 dni.

V pridobivalnem prostoru Premogovnika Velenje znašajo geološke zaloge premoga po Elaboratu o zalogah premoga Premogovnika Velenje približno 350 mio ton in dodatnih 200 mio ton v samem nahajališču premoga v Šaleški dolini, aktualne odkopne zaloge na dan 31. 12. 2021 pa znašajo 102.170.000 ton in glede na predvideno dinamiko odkopavanja zadoščajo za normalno obratovanje Premogovnika Velenje še vsaj 20-30 let.

Naj pojasnimo, da je v obdobju zadnjih 2 let količina zalog premoga na deponiji v povprečju zadoščala za 18 dni obratovanja TEŠ-a (v zadnjih petih letih pa največ za 32 dni). Povprečni dnevni izkop premoga v Premogovniku Velenje znaša nekaj več kot 10.000 ton na dan, kar pomeni, da če bi prišlo do neobratovanja Premogovnika, bi se razpoložljive zaloge premoga na deponiji porabile v pbl. 14 dneh.

Poleg tega je zaradi izredno sušnega obdobja v letošnjem letu v Sloveniji slaba hidrologija, s čimer je seveda povezana nizka proizvodnja električne energije v DEM-u. HSE je skupaj s Termoelektrarno Šoštanj in Premogovnikom Velenje ta manko pokrival z dodatno proizvodnjo v TEŠ-u, zaradi česar je deponija nižja, kot bi bila v drugačnih razmerah.

Premogovnik Velenje je v letošnjem letu do 15. septembra 2022 izkopal 1.939.000 ton premoga, kar je skladno z letnim načrtom oz. celo 50.000 ton nad njim, vendar bo maksimizacija proizvodnih količin do konca leta velik izziv zaradi pomanjkanja kadrov in posledic stebrnega udara.toby    (18.9.2022 14:33)
Neznan , hvala za zapisano , žal to veliko kvazi strokovnjakov ne bo razumelo.
Lucky H.O.G    (18.9.2022 14:38)
A to o zalogah je iz študije Medveda ki je tako zagotavljal da je premoga zadosti

ali ste odkrili kako novo žilo
toby    (18.9.2022 16:56)
Lucky , zaloge še niso problem , problem je cena.
PatriotSlo    (18.9.2022 19:00)
Vprašanje je zakaj je na deponiji samo zaloge za 14 dni. Vdak dan se tam mimo vozim in res velikih kupov ko so bili jih res ni več. Kaj pa Tešu koristi če je v rudniku še veliko zaloge če pa jo noben k..c ven dovolj hitro ne izkopa. Še Adi Smolar je enkrat reku JE TREBA DELAT NE PA OKOL GA SRAT.
toby    (18.9.2022 19:04)
PatriotSlo, se spomniš pešernove "le čevlje sodi naj kopitar ", star pregovor pravi seno ni za goske in ti naj ne bi komentiral stanja v premogovništvu ker se nanj spoznaš kot osel na kasaške dirke.
drek4    (18.9.2022 21:25)
Me pa res zanima izracun po katerem premog iz Indonezije z ladjo do Slovenije in prevozom do Sostanja pride ceneje kot kopanje pri nas. Nemogoce. Sploh pa zdaj, ko so ladijski prevozi desetkrat drazji. Bojim se da bo slo tu spet za krajo denarja, kot vedno. Par procentov v zep pa so milijoni. Le kateri so spet v ozadju? Isti ali novi?
Butchman    (19.9.2022 7:03)
malo je kriv kolektivni, malo dopusti, bolniške,.....saj v teh 14. dneh se ga bo nakopalo še za en mesec, nekaj ga bosta še bagra, ki sta na podestih premetala z indonezijskih vagonov in bo...ne skrbite, vse je pod kontrolo, če ne bi bilo, bi nam iz PV že sporočili v izjavi za javnost
StefanG    (19.9.2022 8:44)
Zato je pa potrebno poslušat njihove izjave in ne brat članke, kjer vsak novinar napiše kar se njemu zdi!
Ja je problem cena in ko smo že pri ceni, kdo je podpisal ceno? In kdo je odgovoren za to? Ste se mogoče vprašali?
StefanG    (19.9.2022 11:25)
Porkamadona ne govorit spet nekaj kar je laž. Če bi gledal njegovo izjavo je rekel da imajo dobre projekte in da jih bo pri tem podprl. Res pa je rekel, da PV oz skupina HSE nima nobene vizije.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]