Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Diskusije : Za dobro jutro : Vprašanje
 

ustavimo uvoz premoga (Neznan 13.9.2022 16:34)

V Premogovniku Velenje je dovolj premoga ampak ga zaradi dolgoletnega rezanja investicij s strani HSE in vodilnih v krizi ne morejo zagotoviti dovolj tudi za blok 5, ker so namesto treh načrtovali le dve odkopni polji. Odgovorni so Nikolić, Vračar in vse uprave PV v zadnjih letih. Zdaj bi pa nas radi posiljevali z uvozom premoga iz tujine, ki bi ga kurili v naši Šaleški dolini, hkrati pa ukinjajo delovna mesta tukaj in krčijo stroške odkopa. Čas je za uporneznan18    (13.9.2022 17:28)
Neznan ne pametuj. Zavajaš 100/h.
Uvoz je trenutno pomemben da bomo pozimi na toplem. Ce pa imas ti drug vir ogrevanja ni treba bit pameten da se premoga ne rabi.
Govoriš tako kot da ni bilo stebernega udara konec julija oz v zacetku avgusta.
janoš    (13.9.2022 17:41)
Šefi v Šaleški morajo kasirat,kot da bi imel svoj avto,vozil pa se z taxijem!
jagababa    (13.9.2022 18:32)
lol neznan18 ti si idiot. uvažamo premog za katerega se še niti ne ve a je priomeren in ga je treba testirat, plačajo pa vnaprej! idiotizem na kubik!

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/v-tesu-poskusno-kurjenje-indonezijskega-premoga/640268

V Šaleško dolino so prispele prve testne količine premoga iz Indonezije. Preden bi v Tešu začeli dodajati delež tujega premoga, ga morajo preizkusiti in ugotoviti, ali ustreza tehničnim in okoljskim standardom.
Kanilab    (13.9.2022 20:58)
Delovni pogoji so se drastično izboljšali. Strojčki kopljejo, strojčki nalagajo .
Kurilna vrednost lignitka pa je nična.
Jamo zapret. Dovolj škode je narejeno.
goldcrom    (13.9.2022 21:36)
Stebrni udar je izgovor. Ni knapov. Premogovnik odpušča kvalificirane delevce in zaposluje nekvalificirane katere nima kdo naučiti. Najbolj izobražen kader sedi v pisarnah vozi BMWje in Audije, ter za vsako stvar grozijo delavcem z odpovedjo.
StefanG    (13.9.2022 21:49)
Seveda so za to krivi zgoraj našteti. Sprašujem pa se knapi ne uprete, če točno veste kdo je kriv?
jojo2013    (13.9.2022 22:02)
Knapi so res postali navadni papučarji, da ne upajo niti pisnit, ko jih vodstvo PV, HSE in še ljubljanska politična elita skupaj nategujejo. Zapirajo jim PV, premog bodo pa uvažali.....
AnicaT    (14.9.2022 6:46)
Se strinjam, da krivi so šef, velešefi. Nastradala bo pa cela dolina. Žal se mi zdi da čas za upor je že minil. Upam, da se motim.
muskito    (14.9.2022 7:43)
Kar nekaj časa je minilo, ko so prekinili vse dejavnosti z odkopom Pesje ker so začele v tem naselju pokat hiše in se je teren začel premikat proti jezeru, No in sedaj so ga ponovno aktivirali in bo v zelo kratkem času ponovno zalaufalo čelo Pesje ker je pač samo še v tem delu in pa v smeri proti Velenju dovol velika zaloga premoga za rentabilno izkopavanje. Nič jim ni več sveto in nepopravljivo škodo bodo spet naložili na pleča ljudi in prebivalcev doline.
Premogovnik Velenje    (14.9.2022 9:16)
Vlada Republike Slovenije je razglasila prvo stopnjo ogroženosti na področju proizvodnje električne energije. Namen s tem sprejetih ukrepov in smernic je priprava elektro-energetskega sistema (EES), in znotraj tega predvsem sistemskih elektrarn, za zanesljivo obratovanje v času kriznih razmer, pri tem pa je poleg tehnične razpoložljivosti pomembna usmeritev, da se znotraj elektrogospodarstva povečajo strateške zaloge goriva, od naftnih derivatov, plina in premoga. Tveganja in negotovosti, ki vplivajo na delovanje evropskega elektroenergetskega sistema, so v tem trenutku povečana, pri čemer zahtevajo dvig stopnje pripravljenosti ter ustrezne ukrepe vseh deležnikov.

Glede na navedeno smo v HSE, PV in TEŠ pristopili k iskanju možnosti povečanja strateških zalog premoga na deponiji. K temu smo pristopili tako z dodatnimi aktivnostmi pri izkopu lastnega premoga kot s preučevanjem možnosti uvoza premoga. Zavedati se je namreč potrebno, da je v tako zahtevnem delovnem procesu, kot ta poteka v Premogovniku Velenje, nemogoče "čez noč" povečati proizvodnjo premoga. Priprava novega odkopnega polja namreč zahteva najmanj tri leta za izgradnjo dodatnih 6.000 metrov objektov, za kar bi potrebovali približno 200 dodatno usposobljenih zaposlenih in kar nekaj opreme, ob že obstoječem načrtu, ki znaša 5.000 metrov na leto. Še v letu 2021 so bile vse usmeritve, ki smo jih prejeli s strani lastnika, države in EU, da mora Premogovnik Velenje prenehati delovati najkasneje do leta 2033 ter znižati proizvodnjo premoga in zmanjševati število zaposlenih, zaradi česar je danes še toliko zahtevnejše obrniti ta trend. Glede na tehnične in kadrovske zmogljivosti ocenjujemo, da v Premogovniku Velenje v letošnjem letu ne moremo preseči 2,7 mio ton izkopanega lignita na leto.

Spremenjene razmere na energetskih trgih, ki jih zaznamujejo nizka proizvodnja iz obnovljivih virov energije predvsem zaradi izredno slabe hidrologije in zelo visoke ter volatilne prodajne cene električne energije, ki so posledica težav pri uvozu plina, nam narekujejo potrebe za povečanje strateških zalog primarnih energentov. Naš skupni cilj je zagotoviti rešitev, ki bo zmanjšala ekonomske, tržne in predvsem energetske negotovosti, ki vplivajo na zagotavljanje proizvodnje električne energije in s tem povezanim delovanjem slovenskega elektroenergetskega sistema.

Ko je v letošnjem letu postalo jasno, da se bo energetska kriza najverjetneje zaostrila do točke, ki bo zahtevala večje varnostne zaloge in večje sprotne razpoložljive količine premoga, kot jih lahko realno zagotovi Premogovnik Velenje za obratovanje termoblokov v TEŠ, je skupina HSE posledično pristopila k preučevanju možnosti za dodajanje drugega premoga velenjskemu lignitu. Gre za začasno rešitev, saj če bo sprejeta odločitev, da v Premogovniku Velenje ponovno zvišamo proizvodnjo premoga, bomo k temu tudi pristopili, vendar lahko to najprej izvedemo v obdobju treh let, saj je potrebno prej pripraviti vse potrebno za nova odkopna polja.

TEŠ je že pristopil k iskanju primernih tujih premogov, ki jih je potrebno predhodno še preizkusiti in ugotoviti, ali ustrezajo tako tehničnim kot tudi okoljskim normativom. Prve testne količine iz Indonezije so na območje DIK (drobilnik in klasirnica), ki je znotraj rudniškega območja, prispele v torek, 13. septembra 2022. Premogovnik Velenje je poskrbel za razkladanje premoga.

Šele po opravljenih preizkusih bo mogoče določiti strategijo uporabe tujih premogov in tudi biomase, ki se bo lahko dodajala primarnemu energentu lignitu iz Premogovnika Velenje, vendar ne več kot 12,5 odstotka energijske vrednosti.

SREČNO,

Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje
Wiliam Tell    (14.9.2022 12:24)
Ta uvoz indonezijskega premoga je v planu že 20 let. No, sedaj bo to potegnilo in zopet bo nekaj veljakov mastno zaslužilo....
velenjcan123    (14.9.2022 12:38)
Jebe se direktorjem in šefom za šaht. Njim so važne funkcije i dobre plače. Bojo se oni že prilagodili in knape prepričal da je to edina prava pot. Kaka energetska kriza neki.. pripravljajl teren za uvoz ker šahtu poteče koncesija drugo leto.
Lucky H.O.G    (14.9.2022 16:16)
če je ceneje uvažati ne vidim razloga zakaj ne
JožiSrbež    (14.9.2022 17:12)
PV-ne oglašajte se!
Skupaj z vsemi odgovornimi ste ustvarili lažno sliko, zato, da se lahko v ozadju obračajo milioni v žepe vaših šefov!
Propad PV ja se je začel z vašimi nekdanjimi direktorji od Medveda naprej.
Kakšen Indonezijski premog, lepo vas prosim! Saj so nam ga že enkrat želeli prodati, pa smo se UPRLI! Vsi v dolini!
Kje ste knapi? Zakaj ne povete resnice? Kdo vam visi za vratom?

Delujete po principu: "Zavadi pa zavladaj"

Prva stopnja ogroženosti-dajte no!
Umetno ustvarjen strah in lažne izjave Goloba, da je premoga samo za 14dni- že znan scenarij- ulijmo ljudem strah v kosti, mi pa si manimo roke z denarjem, rudarji pa s kolnom.
Sram vas je lahko!!!!
Kanilab    (14.9.2022 18:13)
Prišel je čas slovesa. Dolino ste uničili, izropali, pohabili, izčrpali.
Meje so odprte.
Obraz-    (14.9.2022 20:45)
Ne vem ravno veliko o premogovništvu, mi pa logika pravi, da je že in še kar nekaj časa bo zopet iskana roba. Indonezijski premog je povezan s prevozom, ta pa se bo zaradi visokih cen nafte (in vseh ostalih zvišanih stroškov) tudi slej kot prej podražal. Ruski plin, nafta in premog so za dooooooolgo časa zapustili evropski trg, če ne celo za vekomaj. Kriza in pomanjkanje ne bosta trajali samo eno leto.

"Uzdaj se use i u svoje kljuse." - star
kitajski pregovor.
Butchman    (15.9.2022 7:41)
https://www.velenje.si/sporocila-za-javnost/2022/09/11984-Mednarodna-konferenca-o-prihodnosti-daljinskega-ogrevanja

Končno bodo predstavljeni konkretni načrti, kogar zares kaj briga, kdor bi rad kaj povedal, izvedel, ne le delal zaključke na podlagi govoric, tule bodo predstavljena dejstva s strani MOV, zupana

"V Velenju se zavedamo, da bo eden naših ključnih projektov preobrazba sistema daljinskega ogrevanja, saj moramo v naslednjih letih preiti na razpršene obnovljive vire in zagotoviti, da bo sistem ogljično nevtralen, kar bo tako z vidika financ kot izvedbe zelo zahtevno.

Na konferenci bo predstavljen tudi Akcijski načrt preobrazbe daljinskega sistema Šaleške doline do leta 2030. O akcijskem načrtu in prihodnosti velenjskega sistema ogrevanja bomo govorili na popoldanski okrogli mizi. Na konferenci bo na voljo tudi energetska pisarna, kjer bodo občani dobili informacije in konkretne napotke glede energetske prenove svojih domov, kako zmanjšati porabo in stroške energije ter o možnostih pridobitve subvencij za energetske prenove."
StefanG    (15.9.2022 8:37)
A zdaj se bodo pa na PV ven vlekli, ker je kao večja potreba.
Ja pa ja. Ne bi potrebovali uvoza, če bi vsa leta vlagali v vzdrževanje jame. In tega ne upajo na glas povedat. Res žalostno! Ne razumem pa knapov da to mirno sprejemajo.
Butchman    (15.9.2022 10:55)
dokler so dobre plače, en kup ugodnosti, ne vem, če bodo ravno glasni
calis    (16.9.2022 11:40)
moj foter je sicer že 27 let v knapovski penziji ampak je reko, da gre med prvimi in se bo vlego čez tire, ko bodo pelali indonezijski koln v dolino..
jagababa    (16.9.2022 14:39)
calis a je že šel na tire ležat? namreč, že en teden razkladajo premog iz vagonov.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]