Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 535

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

zakaj ne nosite zaščitnih mask? (Neznan 17.3.2020 23:48)

Vem, da v Sloveniji nimamo te navade ampak bi jih morali nositi. Jaz se sicer že zdaj zadržujem doma ampak naslednjič grem v trgovino z masko. Pa me glejte kot, da bi z Marsa padu tako kot uboge trgovke.non-stop    (18.3.2020 6:02)
Jih ne moreš kupiti. Mogoče zato
carbon    (18.3.2020 7:22)
Butl,mask še za zdravstvo ni zadost,ne pa za nas!
He32ma    (18.3.2020 7:25)
Maske so,v kmetijskih zadrugah.
šipa    (18.3.2020 7:25)
Non- srop - enak odgovor
karasu    (18.3.2020 7:43)
za normalno delo bi rabil vsaj 5-6 mask/šiht ,... 5 kosov stane 30€, če jih dobiš,...če bi jih dobil bi me stalo 600€
sitemeter  ONLINE   (18.3.2020 8:48)
Ker jih ni.
Smrk    (18.3.2020 8:50)
Saj se jih ne da kupiti pa razkužil tudi ni nikjer
tincek    (18.3.2020 9:08)
Poglejte na teletext danes kako dolgo živi virus. Torej po moje absolutno z masko v trgovino ali drug javen prostor. Sicer so priporočila stroke in aktualne vlade malo drugačna. Pa samo kritizirajo kaj prejšnja ni storila. Potem je treba kritizirat vse Evropske vlade, ki kao niso storile dovolj in pravočasno. Bla, bla. Virus je tu in bi prišel v vsakem primeru. Pa tudi glede testiranja ima ta vlada drugačno taktiko kljub priporočilu svetovne zdravstvene organizacije in EU.
Pa SREČNO!

http://teletext.rtvslo.si/ttx/applications/ttx?cmd=nepage&page=148&subpage=1


http://teletext.rtvslo.si/ttx/applications/ttx?cmd=nepage&page=145&subpage=1
aria    (18.3.2020 9:20)
Absolutno naslednjic z masko v trgovino. Hvala bogu sem jih kupila prav čas, ko so vsi mislili da sem panik.
Sin politika    (18.3.2020 9:28)
A vi res mislite da vas paloma robcek prilepljen na nos varuje pred corona virusom? A ste vi hodili v osnovno solo? Neverjetna pamet velenjska, mislijo, da se bo virus ustavil na papircku!
jojo2013    (18.3.2020 9:54)
Zato, ker je klovn po imenu Marjan milijon mask poslal na Kitajsko in jih še ni.
tincek    (18.3.2020 10:32)
jojo2013
Nekateri pač ne živite v tej državi in berete samo nova24tv. Na žalost. Virus bi v vsakem primeru prišel v državo. Zakaj pa strokovnjaki v SLO pravijo, da nošenje mask ni smiselno. Sedaj pa taka panika. Saj jih še ni zmanjkalo za zdravstvene delavce. A ni sinoči dejal predsednik parlamenta da, nehajmo politično obračunavat med seboj v teh kritičnih časih?? Zgleda, da to ne velja za medije ki zadnjih 7 let ustvarjajo paniko v SLO in so financirani iz Madžarske. Zakaj se pa danes nič ne piše koliko beguncev je prešlo mejo. Tišina. Ker se ne sme. Ker begunci vejo, da je sedaj nova vlada v SLO in zato ne prehajajo meje.(ha, ha)
Pa ostanite zdravi in pustite zaenkrat politiko pri miru.

Tudi ta vlada dela kar misli, da je prav. Če je pa čisto vse prav bo pa pokazal čas. Po bitki smo lahko vsi generali.
karasu    (18.3.2020 11:09)
Še enkrat,..KJE NAJ DOBIM MASKO? VSE RRAZPRODANO!!!
BuddhaMonk    (18.3.2020 14:37)
Koronavirusi so tipično okoli 125 nanometrov veliki (kot zanimivost, virus gripe je velik 80 do 120 nanometrov). Medicinske maske zadržujejo delce >300 nanometrov v 95% primerih. Torej v teoriji medicinska maska nič ne pomaga. Vendar, virus se dostikrat veže na večje delce, ki pa jih maska lahko zadrži. Pravtako bi v neposredni bližini okuženega lahko nekoliko pomagala majica, ki jo nosite. Še najbolj pa maska pomaga pri premagovanju strahu.

Podobna zgodba so reespiratorne maske tipa FFP1 (>500 nanometrov) in FFP2 (>200 in <500 nanometrov). Le maske tipa FFP3 zadržijo 99% delcev manjših od <200 nanometrov.

https://slate.com/news-and-politics/2020/01/coronavirus-surgical-masks-china.html

http://www.safeticorp.com/data/train_img_normal/Respiratory_Protection.pdf
tincek    (18.3.2020 15:12)
BuddhaMonk
Ta podatek o učinkovitosti mask sem iskal. Hvala
še del iz članka na linku
"Zdi se, da nudi boljšo zaščito kot nič," pravi Grinshpun. In opaža, da virusi pogosto potujejo po večjih molekulah-nosilcih - kot so kroglice sluzi -, kar jih lažje filtrira. Zato je prejšnji teden direktor CDC-ja Julie Gerberding ugotovila, da lahko pokrivanje obraza z majico pomaga, če pridete v tesne stike z okuženo osebo.

Za učinkovito zaščito pred koronavirusi bi morali nositi masko s celim obrazom z visoko učinkovitim zračnim filtrom za delce. Toda takšne HEPA filtrirne maske v kratkem času povzročajo tisto, kar Grinshpun imenuje "precej nelagodje".

Ima pa še JLA masko. Ta pa mislim da je ok. Samo v trgovino pa ne vem če bi šel z njo?
BaroN    (18.3.2020 18:05)
copy paste

Zakaj NIJZ ne priporoča splošne uporabe zaščitnih mask širši populaciji? 

Bom predrzen - ker je to pripomoček namenjen zdravstvenim delavcem, ki jo znajo tudi pravilno uporabljati.

Zgolj to, da imate na obrazu masko, še ne pomeni, da ste zaščiteni pred okužbo. Enako velja za laično uporabo latex rokavic. Še več, najbrž se s tem le še dodatno ogrožate!

Dovolite mi, da pojasnim.Kljub temu, da si zaščitno masko (kirurško ali FFP3) in latex rokavice lahko kupi kdor koli, so le redki primerno usposobljeni, da znajo z njimi rokovati. Čeprav so ti pripomočki navidez enostavni, je tako uporaba maske, kot latex rokavic primerljiva z uporabo kirurškega noža, brusilnega stroja, volana šoferja, ali gumijaste palice policista...

Namreč tako maska kot rokavice so pripomoček za delo, ki ga je treba znati pravilno uporabiti. Na prvi pogled jasna funkcija, daje laiku lažen občutek kompetentnosti in varnosti, s čimer še dodatno tvega, da se bo okužil.

Vsi razumemo, da maska preprečuje prenos kužnih kapljic iz ust in nosu, vendar vsak tip maske ima svojo specifično nalogo. Tako kirurške maske primarno služijo zaščiti OKOLICE pred uporabnikom. Naprimer če jo nosiš ti - zaščiti vseh okoli tebe.

Zato jo recimo nosi kirurška ekipa - da ne bi v kirurško polje ali rano letele drobne kapljice iz ust in nosu. Taka maska pa zelo malo ali nič ščiti samega uporabnika pred dejavniki iz okolice (torej da bi s tako masko ščitili sebe)

--- še več! Če se uporabnik maske 1x dotakne z ne-čistimi rokami, si direktno na obraz nanese bakterije in viruse, ki nato zlahka okužijo njega samega!

Nevarnost pa obstaja tudi v drugi smeri... Če masko nosi okuženi, da bi zaščitil okolico in se z rokami dotakne maske (si jo malo popravi, se popraska in podobno) svoje roke onesnaži s povzročitelji (v primeru COVID-19 z virusi), ki jih nato z rokami širi po vseh predmetih in površinah, ki se jih dotakne, kot da bi prej kašljal direktno v dlan kot največji pacek!

Navidez enostavno navodilo bi bilo, "ne dotikajte se maske" oziroma, "da si roke umijete ali razkužite vedno PRED in PO dotikanju obraza ali maske". Vendar to je lažje reči kot naresti, saj se ljudje obraza pogosto dotikamo podzavestno.

Zdravstveni delavci imamo zato v času šolanja na vajah vedno prisotne mentorje, ki nas na tovrstne napake stalno opozarjajo, da nam pravilna tehnika zleze v podzavest.

Zgoraj napisane težave so le vrh ledene gore... Maske se nikoli ne spušča pod nos, na vrat, odlaga za kasnejšo uporabo in še in še. To so napake, ki se jih laik ne zaveda, ne more zavedati in jih tudi na hitro ne more osvestiti, da bi lahko masko po hitrem postopku začel uporabljati pravilno in brez tveganja.

Zato si ne želite mask, saj boste z njo le še povečali tveganje zase in za družbo, če za njeno uporabo niste usposobljeni.
LATEX ROKAVICE...

Tako NIJZ, svetovna zdravstvena organizacija, kot tudi druge organizacije po svetu kot preventivni ukrep poudarjajo predvsem pogosto umivanje ali razkuževanje rok, saj so roke glavni vir okužbe.Kaj povzročimo z uporabo rokavic?

Ker se rokavic ne sme razkuževati ali umivati, bi jih morali PRED in PO vsakem stiku z obrazom vsakič zamenjati in si vmes razkužiti roke. V nasprotnem primeru so rokavice enako onesnažene kot umazana koža, ki se je prej dotaknila kopice umazanih površin. 

In tako kot pri maski, se tudi z rokavicami "samo malo popraskamo" in že smo na obraz nanesli kup nesnage, ki bi jo sicer z umivanjem ali razkuževanjem rok odstranili.

Tukaj gre poudariti, da virus ne more okužiti telesa preko nepoškodovane kože.Zdravstveni delavci rokavice uporabljamo izključno pred stikom s kužninami (urin, blato, kri...) In si jih po stiku s kužnino takoj odstranimo ter razkužimo roke! 

Porabimo jih veliko, vendar le tako lahko služijo svojemu namenu. Rokavice tudi niso primerne za dolgotrajno uporabo, saj po 15-30 min začnejo prepuščati mikroorganizme in več ne opravljajo svoje vloge.O detajlih bi lahko pisal še v nedogled...

Lahko pa povzamem v nekaj kratkih stavkih:

- zaščitna sredstva naj uporabljajo le tisti, ki so zanje usposobljeni (zdravstveni delavci), saj sicer s svojim neznanjem ogrožate tako sebe kot družbo,

- pogosto si umivajte ali razkužujte roke, še posebej PRED in PO vsakem dotiku obraza!

Navodila za preprečevanje okužbe z COVID-19 najdete na:
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019?fbclid=IwAR2pK5Uomt8e1RNHfqiNGJEtOEX87KsvRT5roLluNQ-AYYE4grCtUhZ92Po

Ostanite zdravi in odgovorni do sebe in okolice!

Timotej Černjač Subotič
Diplomirani zdravstvenik
pankrt    (18.3.2020 18:22)
@Sin politika, ja! Pravilno narejen "paloma robček nalepljen na nos" nas varuje pred corona in drugimi virusi. Maska naj bo N95, N99, kitajski standard KN 95, KN 99, mogoče tudi KN90, če druge ni. Certifikat NIOSH je tudi ustrezen! Ker je v teh časih potrebno ravnati kot da si okužen sam, jih je potrebno nositi, da varujemo ostale, ki niso mladi in brezskrbni. Tvoji kretenski EGOTRIPI, gobcanja in širjenje napačnih informacij so TA TRENUTEK nepotrebni. Sem mislil, da sva se včeraj zmenila, ko si blebetal o razkužilih, da ne smetiš več tem, o katerih nimaš popolnoma nobenega pojma, ampak očitno ni tako!? Prosim da se zadržiš svojih primitivnih, nevednih izjav, da te ne ponižujem ponovno.
Upam, da sva zaključila! Če nisva, bom hitro argumentiral, kdo je zaključil precej več kot osnovno šolo in kdo niti osnovne ne.
pankrt    (18.3.2020 18:25)
@BaroN

Hvala za informacije, kako naj pravilno ravnamo!
tincek    (18.3.2020 19:54)
@BaroN
Hvala za informacijo. Se popolnoma strinjam z vsebino objave zdravstvenika. +5
tincek    (18.3.2020 19:58)
@BaroN
Imaš link do te objave g.Timoteja - prilepi, da delim naprej. lp
BaroN    (18.3.2020 20:31)
Malenkost :), je pa objava g. Timoteja javna in prav bi bilo, da jo vidi čim več ljudi.

https://www.facebook.com/timotej.cernjac/posts/10158229244312210 
Sin politika    (18.3.2020 20:54)
Jaz vsej pankrt nisem. Jaz imam robcek paloma model N99 pa ne vem ce bo ok, a preveris a zleze koronca skos ce se usekam na polno?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]