Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 414

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

kakovost zraka v šaleški dolini se je izboljšala (Neznan 11.2.2020 12:49)

Po zagonu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj junija 2015 se je kakovost zraka v Šaleški dolini izboljšala. V primerjavi s starejšimi bloki so emisije tega bloka po zagotovilih vodilnih v Tešu trikrat manjše. Tehnologija šestega bloka namreč omogoča, da z manjšo količino porabljenega premoga proizvedejo enako količino električne energije, ob tem pa je do 30 odstotkov manj izpustov ogljikovega dioksida kot v preteklosti. Nižje so tudi koncentracije prahu, ki ga izpuščajo v okolico.

V letih 2017 in 2018 so v termoelektrarni Šoštanj ekološko sanirali tudi starejši peti blok in tako zmanjšali izpuste dimnih plinov iz tega bloka. Ti so zdaj za 50 odstotkov nižji pri žveplovem dioksidu, za 60 odstotkov manjši pri dušikovem oksidu in za 80 odstotkov manjši pri izpustih prašnih delcev.

Zrak v Šaleški dolini se je izboljšal tudi zato, ker je celotno območje na daljinskem ogrevanju in je individualnih kurišč zelo malo.lubca    (11.2.2020 12:56)
Zato obstaja bojazen, da ob kurjenju odpadkov namreč sežigalnice v zrak izpuščajo dodatne količine ogljikovega dioksida in emisije nevarnih snovi, ki škodujejo okolju ter zdravju ljudi in živali. Kot so opozorili strokovnjaki na lanskem srečanju o kemijski varnosti, izpusti sežigalnic potrjeno vsebujejo rakotvorne snovi. Prav tako snovi v izpustih povzročajo bolezni živčevja, srca in ožilja ter pljuč, motijo plodnost in razvoj plodov, so še dodali.

Ravno zato ne želimo so-sežiganja ampak pravo sežigalnico. S tem se delovna mesta po zmanjšanih količinah lignita ne bodo vedno znova ogrožala.
Sin politika    (11.2.2020 14:36)
Pravkar sem bral zanimiv clanek, kako sezigalnice ne resujejo problema plastike. Ker kurijo plastiko in jo odstranjujejo iz okolja, imajo podjetja (Coca Cola, itd.) se vec svobode pri produciranju se vec plastike. Zato se pridelava plastike v svetu ne bo zmanjsala pac pa samo povecala. Proizvajalci plastike bodo srecni, ker bodo bruhali vec plastike, vesele bodo tudi sezigalnice, saj bodo sluzile vec, koncno ceno bodo placali ljudje s svojim zdravjem.
frenk 53    (11.2.2020 16:12)
Kar se tiče tekočin, je stvar hitro rešljiva. Nekaj v steklenice, ostalo v piksne. To se da popolnoma enostavno reciklirat.
južni tok    (11.2.2020 16:14)
@neznan, pozabil si napisat, da se je z izgradnjo TEŠ6 zmanjšala poraba premoga za megawatno uro proizvedene energije. Zato bi se moralo ogrevanje pocenit, pa tega nikjer ne čutimo.
Zakaj je tako?
@ sine, v Šoštanju se ne borijo za sežigalnico, ampak za sosežig, ki je okolju manj prijazen.
Interes HSE je dobiček smetarjev, ki so od uporabnikov komunalnih storitev že pobrali denar za uničenje kritičnih odpadkov, zdaj pa bi nam z njimi še zrak svinjali.
schnitt    (11.2.2020 16:27)
Po moje je "gibljiv" vodeni piar naročen od smetarjev in plačan; kdo pa bi šel iz potičke na preste. Za nič se še mačke ne gonijo.
Sin politika    (11.2.2020 17:24)
Ja juzni tok, imas prav so zelo pametni. Najprej nam PUP racuna ker odvaza smeti, ki jih mi pridno locujemo, potem bo ta isti PUP zasluzil ker bo naso plastiko fural kurit v Tes, Tes bo sluzil, ker bo prodajal elektriko, edini ki kratko potegnemo smo Sostanjcani in Velenjcani.

1. Placali bomo odvoz plastike
2. Dihali bomo strupen zrak
3. Na koncu bomo mastno placevali elektriko ki jo delajo iz nasih smeti
4. Nekaj jih bo svinjsko bogatih na racun nasega zdravja

Nagradno vprasanje: Kateri lopov je pri PUP-u, ki bo spet vlekel miljone na racun nas? No a bo kdo ugotovil?
Sin politika    (11.2.2020 17:25)
schnitt a si slucajno omenila Presto?
BaroN    (11.2.2020 17:51)
Glavna težava je torej v veljavnih zakonih glede dovoljenih emisij in ne v sami tehnologiji. 

Zakaj se torej ne zavzemate za vzpostavitev strogih norm in zakonov, ki bi to urejali? 
schnitt    (11.2.2020 19:03)
Sin, pač ne gre skupaj, to da gre ena oseba iz dobro obložene mize na dvoru na glodanje presušene trde preste - morda je iz one strani plačano, da varno pripelje ovčke v stajo. Samo poglej si kakšno promocijo je naredil Nikolič v KD ne da bi se ga štopalo, že zaradi časa ki si ga je na debelo vzel. V odmevih sta se pa tudi z dir. lepo razumela.
sadjar    (11.2.2020 21:47)
To se je tudi načrtovalo in izvedlo, da so izpusti manj obremenjujoči za okolje. Ampak, kot sem že napisal! Ne bo ostalo pri tem! Zrak nam bodo, DOBIČKARJI IN VI ŠOŠTANJSKE (ZA VELENJSKE NE VEM)PIZDE, KI STE PODKUPLJIVI, zasvinjali............... navajam iz strani:
http://trajnost.blogspot.com/2014/01/skodljivost-kurjenja-plastike-porocilo.html
Neposredna škodljivost kurjenja plastike

Posebej nevarno je kurjenje odpadkov na prostem ali v malih kurilnih napravah, kar poleg povečanega števila delcev PM10 povzroča še emisije policiklični aromatičnihogljikovodikov (PAH) + dioksinov + benzena + polikloriranih bifenilov (PCB) + težkih kovin (arzen, kadmij, nikelj, krom)+ žveplovih in dušikovih oksidov, kar poleg ostalih bolezni zaradi izpostavljenosti povzroča še:
dražanje očesne sluznice,
draženje dihanja, izzove kašljanje, pekoč občutek v dihalih,
pri ljudeh z obstoječimi boleznimi dihal in srčno-žilnih bolnikih slabša stanje teh bolezni, vključno z izzovenjem srčne ali možganske kapi,
ob dolgotrajni izpostavljenosti (10-20 let) lahko navedene snovi učinkujejo na centralni živčni sistem ali povzročijo raka,
benzen lahko povzroči levkemijo,
nikelj, kadmij, krom, PAH lahko povzročijo raka pljuč.
ŽIVELA ZASTRUPLJENA, OROPANA IN RAZPRODANA SLOVENIJA, ŽIVELA!!! JEBITE SE VSI, KI STE ZA TO POSKRBELI, JEBITE SE !!!
BuddhaMonk    (12.2.2020 12:13)
Kurjenje plastike na prostem. To se stejejo zgorele deponije verjetno. Na TES naj namontirajo filtre za vse te snovi, pa se lahko pogovarjamo.

Z nenevarnimi odpadki pa nihce ne bo zasluzil, ker bodo zastonj. Se bi pa izboljsala ekonomicnost TES in zato se jim gre. 10% goriva zastonj.
schnitt    (12.2.2020 13:33)
BuddhaMonk če se že spuščaš v ekonomijo in pri tem daješ na stran tako okolje kot zdravje potem ti pomagam razmišljati v naslednji smeri

"z nenevarnimi odpadki nihče ne bo zaslužil" si napisal pa te vprašam ali ni ekonomičnost odvisna od zaslužka?

Kaj ti pomaga ekonomičnost v leve žepu, če je zaradi tega manjša ekonomičnost v denem žepu? V teš bo ekonomika v PV pa kaj ... ??? Manjše količine premoga, manj zaposlenih, večji fiksni stroški PV na zaposlenega v PV ... oboji pa v istih hlačah - HSE.

Za zaslužke gre, ker bi v 2. koraku in naslednjih korakih večali sosežig in bi potem na enotnem EU tržišču dovažali odpadke od drugod in večali sosežig ter po tvojem boljšali ekonomičnost.

Če je v Celju največja sežigalnica zakaj v Šoštanju sosežigati in investirati v dodatne čistilne naprave, kurilne naprave, transport, ipd. ko pa lahko v Celju to opravljajo pa je celjska sežigalnica ravno toliko oddaljena od Celja kot dunajska od Dunaja.

To, da ne bo nihče zaslužil? - a si morda pomislil na zaslužke smetarjev, ki morajo sfinancirati odstranjevanje odpadkov. Kdo bo torej zaslužil, če se smetarjem zmanjšajo stroški. Smetarji.

Torej, da povem direktno. Menim, da je gibanje zato da varno pripelje ovčke (ljudi) v hlevček (v sosežig) - skratka, od smetarjev podpolcano tole dogajanje, da nebi bilo popolnega upora

ampak vščečkano komuniciranje z Nikoličem in Tašlerjem.
južni tok    (12.2.2020 14:14)
@schnitt, kar praviš držo kot pribito: Za zaslužke gre, ker bi v 2. koraku in naslednjih korakih večali sosežig in bi potem na enotnem EU tržišču dovažali odpadke od drugod in večali sosežig ter po tvojem boljšali ekonomičnost.

Tisti, ki brez analiz pravijo da vse štima, bojo zlahka nadaljevali v istem stilu. Dozdaj jih za TEŠ6 še nihče ni dobil po prstih, kaj šele po gobcu, kar si podporniki sosežiga v resnici zaslužijo.
betaface    (12.2.2020 16:29)
Neodvisne analize in vključenost prebivalstva v celoten projekt so po moje edini pravi način, da bo zadeva transparentna. Nisem proti, prav tako ne za! Želim pa vedeti kaj bodo sežigali in kaj to pomeni za naše okolje. Če zagotovijo takšne čistilne naprave in filtre in dokažejo, da vplivov ne bo me prepričajo. Drugače pa ne!

Daljinsko ogrevanje in zaradi tega manj individualnih kurišč nas rešuje in zato dihamo dosti boljši zrak kot prebivalci ostalih slovenskih mest.
Sin politika    (12.2.2020 17:31)
betaface kurjenje plastike ima vedno skodljive izpuste. Ce bi obstajali filtri ki 100% blokirajo vse delce, se nihce na svetu ne bi ukvarjal s to problematiko. Pa ne pozabite da tudi sezigalnice po svetu delajo to kar je delal Tes (mogoce se dela): izklapljal cistilno napravo, ker se jim je bolj splacalo, da jo izklopijo in placajo kazen, saj je kazen bila manjsa od stroska obratovanja. Podatek od strica, ki je bil v vrhu Tes.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]