Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 460

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

zapis za šolstvo danes (Neznan 8.2.2020 9:32)

Včasih smo šli v šolo brez predznanja in brez staršev. Mame so skrbele, da smo siti in oblečeni. Očetje pa so le vedeli, da smo šolarji, ampak so se lahko zmotili, če jih je kdo vprašal, v katerem razredu smo.
V manj kot pol ure ali pa mnogi še tega ne, smo napisali, nekateri le prepisali domačo nalogo. Ne spomnim se, da bi bilo družinsko življenje kaj okrnjeno zaradi naših šolskih obveznosti.
Vsega, kar je bilo potrebno, so nas naučili v šoli. Če nas niso, pa tudi ni bilo nič narobe. Od šestega razreda smo vedeli, kam spadamo. Ali v tovarno ali še malo v šolo. Imeli smo vizijo brez staršev in nam ni bilo potrebno s šolanjem krpati lukenj izobrazbe staršev.
Vedeli smo, kaj so besedne vrste, kaj je ulomek, vedeli smo, da je trava rastlina in da golaž ne raste na njivi. Znašli smo se na zemljevidu, čeprav je bila včasih Rusija v Ameriki ali pa smo zamenjali Arktiko in Antarktiko. Vse smo rešili skupaj z učitelji. Če ne takoj, pa malo kasneje. Nobena mama se ni doma ukvarjala z našo domačo nalogo, saj se ji navadno niti sanjalo ni o OH, COOH, Newtonu in korenjenju. Pri glasbi smo peli pesmi, ki so jih vsi znali. No, jaz vedno le prve kitice. Pa sem vseeno pela v pevskem zboru. Pri telovadbi smo (ne pri športu) se res razmigali in nihče ni imel pri tem predmetu negativne ocene.
Nismo imeli preverjanj in napovedanih ocenjevanj. No, za kakšen test, ki se je imenoval šolska naloga, so nam menda povedali. A da bi se s tem kdo kaj prav posebno obremenjeval, se ne spomnim. Cele popoldneve smo bili zunaj.
Pa nas je mnogo kljub temu, da se starši niso vtikali ne v delo učiteljev in ne v naše učenje, opravilo tudi srednjo šolo, tudi gimnazijo. Jaz celo Ledino. In tudi doktorat so delale te naše generacije. In to ne tak kvazi kot sedaj.
Torej, kaj je v šolstvu zelo narobe?
Od prvega razreda je zgrešeno. In to zelo. Od otrok se skoraj v prvi triadi pričakuje pisanje eseja. Učitelji delajo po podarjenih pripravah za uporabo delovnih zvezkov in učbenikov. Pri prodaji pa vemo, kako gre. "Kdo da več."
To bi nujno morali ukiniti. Sem imela enkrat pravo borbo z znano založbo. Ker nisem uporabljala njihovega delovnega zvezka, nisem imela dostopa do pesmic.
Kaset in CD se marsikje ne da več uporabljati.
TABLA, KREDA pa GOBEC so še vedno najboljši pripomočki pri učenju.
O Beli knjigi pa ne bi. Brez ljudi, ki res poznajo delo v šolstvu in še posebno razvoja otroka, je boljše, da je sploh nimamo.
Še to. Otroški možgani se še niso tako spremenili, da vanje lahko tlačimo vse, kar nam ponujajo založbe.
Preveč je preveč. Če namečete v predal vse, kar vam pride pod roke, že zjutraj ne boste našli žlice, da boste z njo dali kavo v vrelo vodo.kurirček    (8.2.2020 10:00)
Neznana, podpis.
andrejchy    (8.2.2020 11:12)
BRAVO!
Dr Doom    (8.2.2020 11:15)
Imaš popolnoma prav.
knusprig    (8.2.2020 13:39)
Če se slučajno kaj spremeni glede šolstva
potem bodo najbolj šokirani straši, ker jim po službi
ne bo treba več sodelovati pri izdelavi nalog in
pri najemanju dodatnih inštruktorjev ter
osebnem angažiranju pri učenju otrok v kolikor starši še premorejo kaj znanja.

Pri tujem jeziku se danes raje ukvarjajo s tem kako bodo odpotovali v London na izlet.

Pri projektnih in seminarskih pa na veliko "kopiraj / lepi" in potem nalog za na Dinos.

Ko pa pride v srednjo šolo pa angažiranje plačljivih inštruktorjev, da
nadoknadijo tisto kar osnovna šola ni dala dost dobro.
a-je-to    (8.2.2020 13:48)
Odličen zapis, bravo.
Binček    (8.2.2020 14:13)
Že v osnovni šoli v nižjih razredih imajo otroci tolk naloge,da ti gre pol popoldneva,da skupaj z njemu narediš nalogo.Potem pa gre otrok v srednjo šolo brez vsake podlage.Moj otrok je bil v OŠ odličen,pol sem pa v prvem letniku gimnazije v pol leta prabil 500€ za inštrukcije.Kdo je zdaj tukaj nesposoben?Starši smo učitelji svijih otrok,sistem je v totalnem k......u!
lubca    (8.2.2020 14:49)
Res je. Minister pa potuje po sklepu vlade kot da bi bil raziskovalec turističnih destinacij. Ministrstvo dela študije na zalogo, da imajo zunanji dovolj "dela" - zaslužka.

Na prehodu iz osn.šole iz odličnjaka nastane v sred.šoli morda dober, če je vse po sreči v kolikor se ni treba ukvarjati s kakšnimi popravci. Tako zanič je osnovno šolstvo. Ministrstvo pa najame inštitute, ki so plačani zato, da napišejo da je naše šolstvo primerljivo odlično nasproti drugim šolam v svetu. Hvalijo se z nekimi tekmovanje, ipd. - kar pa ni nekaj za večino populacije srednješolcev, zgolj za posameznike.
biibii    (8.2.2020 14:53)
bravooooo!!!

zdaj starši v 4 razredu osnovne šole že najemajo inštruktorje...
Binček    (8.2.2020 15:10)
Moj drugi otrok je zdej v Oš,mu je zadnjič učiteljica napisala,da ne razume,pa sem ji jz napisal,da mu more ona snov razložit ne pa jaz.Poglejte si tarčo za nazaj,pa boste vidli kakšni debili vodijo našo šolstvo,sej ne more biti drugače kot pa je!
Leluvi    (8.2.2020 16:12)
Super napisano. Podpis!
JPKJZ    (8.2.2020 16:22)
NEZNAN mirno lahko postaneš ZNAN!
Kar si napisala pošlji ministru v podpis,BELA KNJIGA,je tu.
To, kar sem videl v TARČI in slišal od ministra Pikala ne sodi nikamor.Na srečo še imamo pametne učitelje in ravnatelje.Mislim,da minister podcenjuje modrost starejših učiteljev in Slovencev.
motofrik    (8.2.2020 19:29)
Za popi**it je vse skupaj. Čisto tako je, da učitelji niso več sposobni učiti, ali kako... Če je v razredu par učencev, ki snovi ne razumejo...O.K., jim ne gre v glavo. Če pa je v razredu le eden ali dva z oceno 3 ali več, pri nekem predmetu...je pa nekaj hudo narobe. Ali s programom ali pa z učitelji. Drugače si ne znam razlagati...
janes    (9.2.2020 13:05)
bravo...
Jaz žal v ta sistem ne zaupam odkar imam otroke v šoli, pa ne samo to, da so v šoli...so v podružnični šoli.
Vse skupaj je dobesedno adijo pamet.
Pri nas še vedno velja kako se kdo piše, od katerega kmeta je kdo,bla bla bla.
Učiteljicae so katastrofa, nesposobne do konca. Kričijo na otroke v podaljšanem bivanju, ocene letijo glede na priimek.
smo imeli rimer nedavno ko sta manjkala deklica (10dni) in razposajen fant (8 dni), pa ni bil nobeden moj!!!
Po prihodu v šolo je učiteljica povedala da bo on vprašan čez da dni, ona pa prihodnji teden...
Pri telovadbi isto. Na kaki osnovi lahko učiteljica ocenjuje telovadbo in strokovno določi ali ke otrok naredil prevel za 4 ali 5...

itak pa so vse vesele, ker so se : "rešile une krule od ravnateljice" in so na podružnic i...
Harry_    (9.2.2020 23:01)
Čisto enostavno je... slovenski učenci so poizkusni zajci za gospodo, malo predmete mešate, malo skupine, malo zahtevnost, malo inovativnosti, malo tega in unga,... vse skupaj pa ni več ničemer podobno, kaj šele soli kot vzgojno izobraževalni instituciji... to kar je pa bilo omenjeno, da se ocenjuje po prijimku je pa že zgodba stara kot Slovenija... se pa tolažim, s tem da vsaj v moji generaciji iz vseh visoko nadarjenih, pametnih, športnih talentov ni nastalo druga kot zmazek od človeka,... nas je blo pa nekaj “posebnežev” brez prijimka, brez nekih oh in sploh zlatih priznanj in brez športnih talentov, ki danes furamo recimo temu vredu življenje.... tk da ne se sekirat za ocene, priznanja, nadarjenost... sekirajte se raje kake vrednote in orodja za življenje boste vi kot starši dali otrokom... to bodo nosili celo življenje s sabo... Nikoli ne bom pozabil svoje razredničarke ki sem jo srečal po ene 15 letih in je rekla “zate me ni nikoli skrbelo, si tk kot macka, ni važno kako te kdo vrže, vedno pristaneš na nogah se pobereš in greš dalje” je res, sam tega me ni naučila šola, ok posredno tudi... J... so me, gospodu Lesniku iz OS Livada bi se danes najraje gobec poravnal... da ne omenjam se koga drugega... Ko pa slišim da vlagate v inštrukcije, se učite z otroci... pa vam povem da delate funkcionalno nesposobno mladino... ni vaša naloga da boste s svojo ali inštruktorjevo prisotnostjo froce držali, da se učijo... treba jih je naučiti se učit, najti informacijo, najti znanje... če so sposobni froci najti vse bedarije po YouTubu, naj najdejo se posnetek ko en razlaga določeno snov, naj najde stran, kjer je razloženo snov, kupite jim priročnike in jih naučite najti informacijo... to je pa vaša naloga, dajte jim orodja, ne se pa učit namesto njih, ker to jim ne bo prineslo nič druga kot to, da bodo odvisni od vas ali pač nekoga da jim služi kot “priročnik”... brez podpore pa padejo....
Sončnik    (10.2.2020 14:02)
Največji problem sistema so razvajeni otroci, ki za razliko od nas nekoč niso zmožni ničesar narediti sami, niso zmožni biti pet minut tiho, niso zmožni pet minut sedeti pri miru in mislijo, da vse vedo, ker je mami tako rekla potem, ko je pri treh letih znal drsati po pametnem telefonu...
Preden skočite v zrak, še to: včasih je veljalo, da ko si vstopil v šolo, si znal zavezati vezalke, se obleči in sleči, poskrbeti za osebno higieno, pri jedi uporabljati pribor, vikati neznane odrasle, uporabljati prosim-hvala-oprosti, biti tiho, ko ti je kdo kaj razlagal in dajal navodila.
Vprašajte kakšno vzgojiteljico ali učiteljico, koliko otrok je danes tega zmožnih.
Skratka ni problem samo sistem... Nekaj drugega se bo tudi moralo spremeniti.
Sončnik    (10.2.2020 14:03)
Harry, pazi, osebni podatki...
Sin politika    (10.2.2020 19:49)
Vidim da si nekateri ne stekate, da z otrokom se mors ukvarjati tudi doma. Ce se ne, komaj leze, njegovo znanje pa je do kurca. Lahka vam povem da delam z otroki starimi 10-15 let. Tisti, s katerimi se doma ukvarjata izobrazena starsa, so bolj razgledani kot vecina odraslih Velenjcanov. Tisti, s katerimi se starsi ne ukvarjajo so pri 15 letih tupi kot majmun na drevesu. Vi kar racunajte na ucitelje, ker ste leni in tudi sami niste pametni, rezultat bodo otroci z nivojem znanja kot ga imate sami. V eni generaciji nobenega napredka. Zaradi lenobe starsev, ki govorijo "ucitelji so zato tam!". Sicer pa eni morajo cistit in pomivat in pometat ceste.
BaroN    (10.2.2020 23:13)
Šola bi morala pomagat ravno tistim otrokom, ki doma nimajo najboljših pogojev. Tudi, če bodo nekoč čistili in pometali ceste.

To je pravzaprav najmanj kar lahko naredimo za otroke, ki ne izvirajo iz družin, kjer imajo vso pomoč in znanje staršev.  

Kako pa sploh veste, da so otroci razvajeni? Poznate okoliščine, življenjske razmere, zgodovino... njihovih družin?
Harry_    (11.2.2020 13:56)
@BaroN
Kapo dol...

Dokazano je da bolj izobrazeni starsi lazje naucijo otroka, da fura v soli. Ce pa to drzi tudi za Zivljenje je pa drugo vprasanje. Jaz osebno bi mogel biti v najboljsem primeru hisnih, kak sosolc pa min. svetovni prvak v sportu ali pa direktor... Je pa zivljenje zanimiva stvar. Ja starsi me niso ucili kako se pifla, ... so me pa naucili delati, vztrajnosti. borbe... Danes nisem hisnik, sem koncal kaj vec kot osnovno ali srednjo... sosolci pa niso direktorji, niso sportniki... so pa zal na druzbenem dnu...

Tk da se enkrat, ce nekdo iz druzbenega roba zaradi "neizobrazenosti" starsev ne more prebiti zacaranega kroga, je nekaj zelo hudo z sistemom. Vsak, ki je priden mora dobiti enake moznosti, kot vsak drug. Nekateri smo in morajo doma tudi delati in ni casa za ucenje, nekateri skrbijo za starse, za stare starse.... Kaj zdaj zaradi tega ker nima casa za ucenje doma ne sme imeti moznosti postati nekaj?
Sin politika    (11.2.2020 14:42)
Ce si se ti prebil potem ta sistem deluje in sploh ni problema :)
Nikita01    (11.2.2020 23:16)
Ni vse tako slabo kot se komu zapiše...poglejte malo po svetu...tudi v ZDA se otrok, ki ne hodi v kakšno privatno (drago!) šolo ampak zgolj v "common school" po končani šoli ne bo znal niti pisati pošteno da o kaki kemiji, fiziki ali matematiki niti ne govorim. Je pa res, da tudi naša država šolam ne omogoča pravega reda...povsod so najprej neke pravice, odgovornosti pa bolj malo. Sem pa poslušal TV "milijonarja...človek, ki je končal srednjo šolo ni vedel o Pitagorovem izreku dobesedno NIČ! Kaj so delali 3 leta v OŠ in 4 leta v srednji šoli....sramota! Je pa res da je muzikant pri Čukih...tam bo že preživel!Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]