Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 395

Velenje.com : Diskusije : Pripombe & pohvale : Vprašanje
 

nov volilni zakon ? (Neznan 4.2.2020 15:09)

Stranke sesute vladne koalicije so vložile v proceduro nov zakon o volitvah v katerem je uveden

- preferenčni glas in
- ukinjena volilni okraj

S tem na podeželju kandidat (npr. Mozirje, Šentjur, itd.) nebi imel možnosti za izvolitev ker bi glasovi v Celju prevagali. Tako bi nastala dodatna centralizacija.

Izvoljeni bi bili predvsem kandidati iz večjih središč (npr. Ljubljana, Maribor, Celje, ...) in

izvoljeni bi bili tudi kandidati manjših strank pred večjimi strankami. Iz drugorazrednih regij bi težko izvolili kandidata čeprav bi bil celo boljši od onega iz regijskega središča v volilni enoti (ta sega od Rinke do Sotle v našem primeru).

Poleg tega bi potem, ko bi bili izvoljeni ti kandidati iz manjših, npr. izven-parlamentarnih strank v državni zbor, bili v več skupinah kot je primer zdaj ko razne manjše poslanske skupine lahko sestavijo le manjšinsko vlado s kratko dobo trajanja in mnogimi brezvladji ob nenehnih predčasnih volitvah.

Čudi, da se je NSi priključila vložitvi tega zakona saj ima volivce ravno izven urbanih regijskih središč.motofrik    (4.2.2020 20:07)
Pa za ljudi, s stalnim naslovom v tujini, bi tudi morali nekaj spremeniti. Ne more ti nekdo, ki dela v tujini, živi v tujini, davke plača v tujini, se nima namena vrniti v Slovenijo... odločati na volitvah in referendumih v Sloveniji.
ex sulc mare    (4.2.2020 21:36)
.. aha, zgoraj zapisana razlaga zakona je podana s strani SDS.
Sprasujem, je tu kaksen kredibilen strokovnjak, ki ni obremenjen z desno ali levo opcijo, tako da bi nevtralno razlozil zakon?

Potrdil ali ovrgel razlago iz topica.
Ad36ela    (4.2.2020 21:45)
Ne bi rekla, da je to neka strankarska zadeva ampak mnenje ali smo zato da iz šaleškega konca skorajda ne bo poslanca in bodo npr. iz celjske kotline ali pa smo zato, da je iz Šaleške doline vsaj kakšen poslanec ali pa celo dva, trije?
sitemeter    (5.2.2020 7:32)
Zakaj bi pa npr. 50 podeželčanov izvolilo svojega kandidata, ki pa 500 tim meščanom ne paše?
sulc    (5.2.2020 8:13)
Ne gre za tako drastične razlike 50 podeželanov "proti" 500 meščanov kot praviš ampak bolj realno npr. za 480 : 500.

Razlog je pa v tem, da tudi meščan gre za 3-dnevni vikend npr. na podeželje kjer uživa v urejenosti okolja (npr. v Logarsko dolino) in želi tja po npr. dobri cesti, ki si jo izborijo podeželani. V nasprotnem se boš lahko tja peljal z Jeepom iz WW2.
14.divizija    (5.2.2020 8:34)
"Ustavno sodišče je decembra 2018 ugotovilo, da je del volilne zakonodaje neustaven. Ocenili so, da so razlike v številu volivcev v volilnih okrajih prevelike, in naložili državnemu zboru, da zakonodajo spremeni do konca leta 2020."

Primer: "volilni okraj Grosuplje z 32.000 volivci od volilnega okraja Hrastnik, ki ima 8000 volivcev, štirikrat manjši. Zaradi teh razlik so bili v državni zbor izvoljeni poslanci, ki so največji delež glasov dosegli v manjšem volilnem okraju."

Bila sta dva predloga:

"Prvi predlog zakonskih sprememb, ki so jih pripravili na ministrstvu za javno upravo, predvideva preoblikovanje volilnih okrajev z enakim številom volivcev, za kar vlada potrebuje navadno večino 46 poslanskih glasov."

"Drugi predlog predvideva uvedbo relativnega prednostnega glasu za posameznega kandidata na volitvah in odpravo volilnih okrajev. Za to spremembo bi morala glasovati absolutna večina oziroma 60 poslancev."

Drugi predlog bo šel na glasovanje.
Volilci bi po novem glasovali o celotni listi kandidatov v volilni enoti. Volilnih enot pa je 8, mi smo v volilni enoti 5: Celje
14.divizija    (5.2.2020 8:44)
Največja razlika je med volilno enoto 2: Postojna, ki ima 191.000 volilcev in pa volilno enoto 4: Ljubljana-Bežigrad, ki ima 213.000 volilcev. Mi (volilna enota 5: Celje) imamo 205.000 volilcev
He32ma    (5.2.2020 8:46)
Skratka, v kolikor s 60-timi glasovi sprejmejo spremembo, potem bo v 5 volilni enoti imel celjan mnogo večjo šanso da je izvoljen kot pa velenjčan. Logično.
14.divizija    (5.2.2020 8:57)
Ja. Ampak kje pa piše da se bi ta poslanec boril za domače okolje, bi bili zelo veseli ampak ni pa nujno. Je pa bolj logično da pridejo v državni zbor poslanci, ki so dobili več glasov in ne tisti z manj.
14.divizija    (5.2.2020 8:58)
Za lokalno problematiko so lokalne volitve :)
faraon    (5.2.2020 10:01)
V vsakem primeru boste kot sedaj izvolili bogatunske tajkunske lobije preko njihovih podlasic v zato namenjenih strankah. Med vollilnim sistemom iz prejšneja sistema iz zdajšnjo je samo zamenjava maske in perfidnejšo delo s človeškimi viri. Rezultati pa so primerljivi. Vsa vaša "pamet" se v vsakem primeru skrči v neizogibno obkrožitev plasirane take ali drugačne številke in zgodba demokracije se bo kot VELIKA LAŽ odvijala kontinuirano in in preverjeno otroško predvidljivo v vrtincu vedno globlje in globljega razpada humanistične civilizacije in eko sistema do samega propada....ki je že grozljivo blizu. Pošteno vgrajena umetna inteligenca bi obkrožila za ta svet primernejšo izbiro od 99% aktivnih "tako pametnih" volilcev.
He32ma    (5.2.2020 12:46)
Lokalne zadeve ne moreš reševati z lokalno politiko. Primeri: cesta Prevalje-Črna na Koroškem, primer; cesta Mozirje-Logarska dolina, primer; cesta Šoštanj-Črna na Koroškem, ... ker so to državne ceste. Za take lokalne zadeve se ne bo potegnil npr. poslanec Ciglar iz Celja, (ki je slučajno iz Levice ampak to da je od Levice sploh ni važno).

A se bo poslanka Sluga (SMC) iz Celja potegnila za sanacijo ceste po poplavah v Gornji Savinjski dolini? Ona bo nabirala glasove v Celju tako, da se bo zavzemala za protipoplavne nasipe okrog Celja.
14.divizija    (5.2.2020 12:56)
Ja ampak sej za dosego cilja rabiš še druge poslance, eden ne more sam rešit problema.
He32ma    (5.2.2020 13:02)
Konkretno. A bi se celjski poslanec spomnila na gozd Ležen?
Pri sprejemanju 2-letnega proračuna je nazadnje Rosec dodal lonček in bodo sanirali odlagališče.
14.divizija    (5.2.2020 13:14)
zato pa lahko pošlje predlog na stranko, ki potem predlaga problem državnemu zboru.
He32ma    (5.2.2020 13:18)
Ufff, koliko predlogov lahko lahko pošlješ!!!

Pošlji predlog Katičevi naj ne bo so-sežiga.
Čakamo te, ko se o se-sežigu ne bo več govorilo čez 14 dni nič več, ker bo to Katičeva to dosegla na tvojo pobudo.
He32ma    (5.2.2020 13:26)
Pošlji Katičevi naj uredijo ceste v okolici Velenja:
- A-hotel-kamnolom Pirešica
- križišče Socka-ovinek kje je naredila TO blokado za tanke
- čistilna naprava V.Gora-Miklavc-črpalka Petrol-Velenjka
- Momax
- Foitova
- Partizanska-Gorenje
- Pesje-rondo ESO
- podvoz pod transp.trakom TEŠ
- rondo ESO-križišče v Lokovici
- Letuš-M.Braslovče
- itd

Pravijo, da so leta debelih krav ceste pa v malori.
14.divizija    (5.2.2020 13:28)
Nisem pristaš sdja in ne bom njim nič pošiljav. Lahko pa ti pošlješ te predloge Katičevi, če misliš da jih ne bo želela upoštevati pa drugi stranki.
He32ma    (5.2.2020 13:33)
OK, sem se pač motil, ker po tvojih razpravah izžareva opcija SD. Oprosti.

Pa saj bi članica vlade Katičeva morala opaziti, da so ceste v malori saj se menda ne vozi s helikopterjem.

Po cestah slalomiramo, se izogibamo razpadlega asfalta, jam, ... trese podvozje, uničuje ležaje, zglobe, tesnila, manšete, itd ... lahko imaš naj naj avto ampak te ceste ti uničujejo tudi Teslo, ravno tako kot Yugo 45 - oba se uničujeta.
14.divizija    (5.2.2020 13:39)
Ja se strinjam. Moras pa razumet, da je Slovenija velika in nimamo samo v Šaleški dolini takšnih problemov.
Pri konkretnem problemu, bi bila smiselna uvedba novih Pokrajin s tem, da bi morali ukinit občine. Pokrajine bi lahko delno razbremenile državo ravno pri takšnjih problemih.
hapy-fun    (6.2.2020 9:20)
gremo se matematično politiko
potem pa jamramo
izvolimo strokovnjake če še obstajajo kje v sloveniji
faraon    (11.2.2020 20:47)
večina še živi na ostankih iz socializma....vi pa častite lenuhe in pokvarjence, ki so in bodo vso blagostanje pokradli in zafurali. Demokracija ni za ljudi - je za plenilske elite.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]