Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 414

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

ptt podhod (Neznan 28.11.2019 13:03)

Vzela sem si cas in pogledala fotografije jugo delegacije v podhodu leta 1963.
Tito,Hruscov in se drugi obiski Tita v Velenju.
Opazujem Velenjcane kako so euforicni,navduseni nad obskom,vsi nasmejani in razpolozeni.Stari in mladi!
Sprasujem se,ce je bilo vse skupaj iskreno ali zaigrano?Zakaj?Danes vecina stanujocih v tem mestu dobesedno pljuje po Titu,zahtevajo odstranitev spomenika,veliko njih favorizira Janso,kolaboracijoe,fasizem.
Ne morem verjeti da so se moji somescani tako spremenili.Skrbijo me predvsem mladi.
In gdo je kriv? Nemogoce zivljenske razmere v Sloveniji!frenk 53    (28.11.2019 14:27)
Tiste čase sem bil otrok. In ti obiski in prireditve ? Ja , zanimivo je bilo, se je vsaj dogajalo. Danes? Najbolj pljuvajo po Titu ravno tisti, ki so ob njegovi smrti najbolj neutolažljivo jokcali.
Prepustimo ga zgodovini, spomenik naj ostane v spomin in opomin.
kuhalnica    (28.11.2019 15:00)
frenk v spomin ja v opomin nel.
faraon    (28.11.2019 15:20)
Vsem, ki takopljuvajo po tistih časih s sovraštvom in kar nerazumljivimm besom...bi jih vzgojmo izselil iz stanovanj, ki smo jih vsi zgradili takrat....in jim dal vrednost, za katero so ga dobili!
ic123    (28.11.2019 20:28)
Pljuvajo tisti, katerim sistem ni dovolil, da kradejo in delajo kar jim paše, tako kot to delajo danes.
zvonc    (28.11.2019 22:17)
ha ha ha -eni še kar verjamejo pravljicam da so zgradili titovo velenje Zgradila ga je celotna država z krvavi i žulji po nalogu tega idiota Tita
non-stop    (28.11.2019 23:52)
Zanimivo da na slikah ni Čauseskuja, ki ga je narod lastnoročno likvidiral. Tito je imel veliko srečo, da je prej umrl od bolezni, da se je izognil pokolu. Pa saj ga je komaj sam preprečil že 1968, 1974...projekt Jugoslavija je umiral na obroke.

Glede evforije: prisilno zaigrana...vsi fraj iz služb, pa vsi obvezno pejte ploskat, ker vas bomo opazovali, enako veljalo za šolarje. Majahte z zastavicami, potem pa dobite sendvič in sok.
faraon    (29.11.2019 7:23)
nonstop..."vaša" težnja po oblasti nad tuzemnim temelji na čaščenju smrti in trpljenju - kkar že 2000 let brezdušno prinašate in obhajate - najraje na drugih.
Taki nam res nimate kaj pametovati - saj vaša mantra temelji na neskončno ponavljajočem blebetanju norih blaznih fantazm.

Velenje vam je "božja kazen" in spomini na najsvetlejše dneve tega naroda po celem Velenju naj vam le bodo opomin in možnost, da se vrnete vrednotam "življenja" in koreninam lastnega naroda in domovine. Iskanje gospodarjev v iracionalnem pri tujcih ni in nikoli ne bo prinesla kaj dobrega.
lubca    (29.11.2019 10:14)
Popolna karikatura tistega obdobja nalimanega po stenah podhoda je berač, ker tako v popolnosti celovito zaključi predstavo kako je bilo nekoč.
Bilo je eno samo beračenje.

Pod prisilo se je udarniško gradilo mesto, pod prisilo so šolarje vozili iz cele takratne občine da smo mahali morilcem, hodili po nakupe v Trst po kaubojke, v Pliberk po kavo, riž, banane, itd. Prepovedano je bilo vnašanje Playboja v državo. Ogromne carine na uvožen avto, kupiti si moral Zastavo 101, Lado, Zaporožca, ipd. Če si kero bleknil čez samodržca si pristal na Golem otoku.
faraon    (29.11.2019 12:40)
lubca...takšni kot ti si zaslužite za vse življenje, da vsak dan hodite za pokoro in terapijo brzdanja penastega besa mimo Tita, Kardelja, spomenika padlim v NOB in čez te dni res praznični podhod!!!
Velenje je glede zakon!
McLeon    (29.11.2019 12:44)
Ena lepa turistična zanimivost tega podhoda bi bila, če za tja občina sofinancira slehernemu beraču en fiksni cash v kolikor gre beračiti v ta podhod. Tako bi nastal znameniti podhod beračije v yugi.
pravi_venet    (29.11.2019 13:19)
Slovenija razen propadlih podjetij in umazanije ni dobila nič od jugoslavije.
Dejstvo je, da smo v jugoslaviji izgubili Trst, medmurje in istro!
faraon    (29.11.2019 16:10)
Mcleon....takšni znameniti spomeniki siromaštva so v cerkvah...kjer že tisočletja mečete denar v katoliško boso peto in golo rit.

Venet...Slovenija je iz Yuge prinesla gospodarske gigante - ki bi še naprej v lasti naroda preživele vse državljane in državo.
Če si preplitek in prezloben za gola dejstva ti ne more nihče pomagati.
carbon    (29.11.2019 16:58)
In GDO je kriv?
teptač    (29.11.2019 19:46)
Zvonc, dolgo prenašam tvoje kritike in sedaj je čas, da ti napišem, da si resnično omejen. Za razliko od danes, smo takrat imeli delo vsi, lopovi so se bali žandarjev, hujskači, ki jih je danes pod okriljem demokracije so se bali oblasti. Vozili smo avte primerne takratnemu standardu. Tudi v tujini niso vsi vozili BMW je in Mercedese in tudi pri nas so navadni delavci, ki se niso odločili za gradnjo hiš vozili Audije, BMWje, Ople. Edino, kar je bilo malo moteče je bi le to, da smo morali vsi v Jugi imeti enak standard, kar pa glede na razvitost republik ni bilo najbolje. IN Partija je poskrbela za svoje, Je danes drugače? V parlamentu sedijo "izvoljeni " Mahniči , Meseci in razne strankarske figure, ki v življenju niso storile nič drugega, kot izkoriščale sistem in si nelegalno pridobili premoženje in izobrazbe. Malo se pozanimajte po svetu, pa boste izvedeli, kako so živeli drugi, predvsem narodi v komunizmu in socializmu. Juga je bila zakon. Malo poglejte številke in boste videli, koliko je bil zadolžena Juga v 35 letih vladavine Tita. Nekajkrat manj kot smo sedaj v času vladavine "poštenjakov". In vsi tisti, ki ste bili tako nezadovoljni z vsem, ste si kupili stanovanja na pol zastonj itd. Imam podedovano hišo staršev, a sem kot otrok sodeloval pri izgradnji kanalizacije, vodovoda, elektrifikacije cest, kasneje pri izgradnji kabelske, športnega igrišča v naselju in za nič mi ni žal. Kajti, če sam nekaj narediš, to tudi ceniš. Danes pa imamo zafurano lokalno oblast, imamo vse zastarelo in uničeno, vsak gleda le za svoj prid itd. In to zaradi takšnih kot si ti Zvonc. Sram naj te bo, Namesto, da pišeš po forumih in se kurčiš s svojim prav, se spravi na javno mesto, povej kdo si, kaj si naredil pa naj te narod sodi.
enio    (29.11.2019 19:53)
Non-stop,Tito s Ceausescujem ni primerljiv.
Bodimo srecni,da smo ga imeli;zgradil je celo Jugo,mesta bolnice,tovarne,zdr.domove,stedione,ceste ,sole,faxe itd.
Ta oblast v 30-tih letih je naredila bore malo,vsi do dneva danasnjega so razprodajali,kradli,prisvajali,unicevali,Bruslju v"rt" zlezli,uncivil vojsko(!!).
Delavce pahnili bedo,vzeli jim dostojanstbovo,sebi nabasali zepe.
Vse,kar smo stari zgradili te barabe ze 30 let razprodajajo in se niso razprodali.
In naj se gdo rece ,da je Slovenija samostojna!
"Malo morgen"!
In
kuhalnica    (29.11.2019 19:55)
Lubca škoda časa ,da bi prebral tvoje diskusje,ker tako vse kritiziraš.
enio    (29.11.2019 20:03)
Lupca pod prisilo se ni gradilo.Tudi jaz sem bil v brigadi-prostovoljno zato NE lazi in ne pisi neresnice.
Tudi takoj po vojni ni bilo prisile,vsak je po svojih moceh moral odelati doloceno stevilo ur

Zakaj?Ni bilo mehanizacije ne gradb.podjetij.
Tudi v Nemciji po vojni je bilo isto enako v Itl ecc.
enio    (29.11.2019 20:32)
"Pravi Venet",si skregan z zgodovino?
Tito se ni hotel konfrontirati z angloamerisko in italijansko vojsko,zato je popustil,bilo bi prevec mrtvih na nasi strani.Sicer je Trst nekoc po stevilu Slovencev bil nsjvecje slo.mesto vendar je v njemu vedno vec Italianov,kot po vseh mestih v Istri.
Provinca pa je vedno bila slo-hr.
Razmejitev med Slo-Hr,ki je ostala do danes pa je nastala med osvobajanjem Trsta 1945,ko sta se hr.in slo.partizanska komandanta dogovorila o smereh delovanja,daw ne bi streljali eni na druge.
1991 sta Jansa in Bavcar naredila napako,morala bi zasesti Savudrijo,ki je 1991 bila v katastru Pirana(danes Buje)

In tega nista naredila.Bolj varna sta bila v tretjem stuku kleti Cankarjrvega doma!
sulc    (29.11.2019 21:04)
teptač, poglej prispevek pod pokojnine - napisano časovno prej kot tole.
Spet inflacija.

Napisal si "koliko je bil zadolžena Juga".

Ko upoštevaš inflacijo za vsa leta nazaj je bila po današnji zadolžitvi zadolžena najmanj 5x toliko kot je podatek za tiste čase SFRJ.

Od kod denar za SFRJ? Od gnilega kapitalizma, ki je leta okorg 1988 rekel "ali demokratične volitve ali STOP kreditom, ki jih SFRJ ne vrača". In zato so nastale demokratične volitve. In padla je po Churchillu "železna zavesa od poljskega Szczecina na Baltiku do italijanskega Trsta na Jadranu.

"Kanalizacije, vodovodi, elektrifikacije, ..." - vse je bilo grajeno tako, da so potem glede na predpise komunalna podjetja na novo vse to predelala, da je ustrezalo pogojem prevzema med osnovna sredstva teh podjetij. Skratka, gradnja na črno.

"Pri nas so navadni delavci, ki se niso odločili za gradnjo hiš", ja! Ampak kredite za gradnjo je požrla inflacija kar je bilo porito s štancanjem dinarjev v tiskarni Topčider v Beogradu. Vsled te štancarije pa je bila SFRJ tako zadolžena, da ni dobila več kreditov od gnilih kapitalistov. Hiše so ostale "navadnim delavcem", pufi so ostali SFRJ in njenim naslednicam - torej procentualno Republiki Sloveniji.

Za vožnjo kot praviš "Audijev, BMWjev, Oplov, itd." si moral plačati 1x toliko carine kot je stal avto. Npr. za kadett 10.000 DEM + 10.000 DEM za carino SFRJ (carina je šla za oborožitev JNA ki je naredilalabodji spev v Srebrenici).

Praviloma so pa navadni delavci vozili kar Yugece, 101-ke, Lade, Zaporožce, Trabante, .... in v dolgih kolonah čakali s kanglico na 5 litrov bencina na današnji Celjski cesti za črpalko pri današnji policiji in kolona je segala do današnje gostišča Sonce v kolikor si imel bone za bencin (morda si jih kupil od kmeta, ki je imel višek od kmetijske mehanizacije kak bon).

Vozili pa smo se na registrske tablice, ki so imele na koncu številke ali "na par ali na nepar"; v ponedeljek oni "na par", v torek "oni na nepar", v sredo "oni na par2, v četrtek "oni na nepar", itd.

Po kavo, riž, pralni prašek, cement, banane, ... smo se vozili v Pliberk, po kaubojke pa v Trst na Ponte Rosso. Na sebe smo navlekli po 3x kaubojke, da nismo plačali SFRJ carine, ki je šla za JNA in v Srebrenico.

Tako je to bilo teptač.

Danes pa vladarji SD, t.j. bivša ZK oz. KPS švercajo migrante s taxijem v Slovenijo in sicer kandidatka za eurposlanko - vir: https://www.24ur.com/novice/crna-kronika/za-enega-migranta-nekdanja-vinska-kraljica-mavreticeva-racunala-200-evrov.html

Kandidatka za europoslanko Mavretičeva, večkrat na fotkah z Židanom, predsednikom DZ in predsednikom SD. vir - https://www.dnevnik.si/1042894745; http://novice.najdi.si/predogled/novica/0ac365aa33c442ddeaf0282062e259cd/Reporter-si/Slovenija/Kako-je-vinska-kraljica-nesojena-Pahorjeva-kolegica-v-Bruslju-in-domnevna-tihotapka-migrantov-povezana-s-stranko-SD

"Mavretič, ki naj bi s partnerjem tihotapila ilegalne migrante, je poslovala tudi z velenjsko občino, ki jo vodi župan iz vrst SD Bojan Kontič, poroča Pop TV."
faraon    (29.11.2019 21:20)
sulc...še enkrat preberi kaj je napisal teptač in pusti, da se ti kaj vleže in prime. Verjemi, da paše...ko enkrat spustiš nekaj svetlobe vase.
enio    (30.11.2019 18:17)
Sulc to o"praskih itd" je bilo konec osemdesetih,sto z par-bear.Prej tega ni bilo.
Beri ali poslusaj Domagoja Margetica kako se iz drzave nosili denar v tujino.Zato ni bilo nekaterih dobrin.
In ti ki so kradli so se po 1991 razprsili po vseh ustanovljenih strankah novoustanovljenih drzav.
Bodi realen,konec 60-tih,cela 70-ta leta ter v zacetku 80-tih se je dobro zivelo.Kriza je nastala iz zgoraj navedenega razloga.Zato Juga ni mogla vracati pufov ki so pa bili neprimerno manjsi od Slovenskih

Ce ze debatiras bodi realen ,ni bilo vse zanic,navkljub systemu je bilo marsikaj dobrega.Sicer ni bilo Rajflc,Dollar kavbojk ki ste jih svercal iz Trsta,bile pa so druge stvari,ki pa jih Italiani niso imeli,ki so bile bolj pomembne od nekih usranih gat.No,ti tega ne ves!
Pa statisticnih podatkih,ki jih je na PopTv navedel Slak
o stevilu revnih, lacnih otrok,upokojencev in aktivnih
delavcev ki so na minimalcu(1050000) ali"tam nekje"
komot lahko napisem ta take revsne ni bilo.
Danes delavec nima nobenih pravic,cedalje revnejsi je,delodajalec pa bogatejsi.Se ti zdi to OK?
Ta slovenski"kapitalizem" je nicvreden,zato ljudje bezijo ven.Se Bosanci nocejo vec v Slovenijo.
In ti favoriziras to sranje,te lopove,ki so unicili drazo.
Upam da imas vsaj 1500 netto.
Zgodovina se ocitno ponavlja;tako sranje,kot ga zivimo je bilo pred ww2,zato je prislo do socijal.revolucije.Torej,izkiriscevalski kapitalizem je kriv za nastanek socijalizma,ki ga ti tako crtis!
hapy-fun    (1.12.2019 10:55)
takrat smo živeli takratnemu standardu primerno
faraon    (1.12.2019 15:44)
res je hapy...in 99 % ljudi je bilo SREČNIH. In tudi bolj svobodnih...ekonomsko in politično. Takrat smo skoraj vsi dobronamerni tako ali drugače sodelovali pri ustvarjanju klime, pogojev in realnosti okoli sebe. Danes je večina pomilovanja vrednih "rastlin", kar se teh stvari tiče.

Tisti, ki so bili takrat nesrečni - so danes še bolj - pa naj bodo siromaki ali polni nečednega denarja.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]