Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 669

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

nacionalizem brez primere (Neznan 22.10.2019 10:35)

Kot tujec sem pred cca 40 leti postal državljan Slovenije.Delal in plačeval davke do upokojitve. Zadnjih 8 let kot občan Velenja doživljam neverjetno sovražno obravnavanje na moji nacionalni osnovi ki se še čedalje vedno bolj stopnjuje. Ko kaj zaprosim ali se pritožim zaradi takšnega ravnanja pa je odgovor "NAJ IZGINEM OD KOD SEM PRIŠEL"? Morda zato ker nisem Šiptar, Albanec ali Musliman ki so prvopisani v Velenju in Sloveniji ker so glavni volilci vsake 4 leta?? In to naj bi bilo MULTI KULTI VELENJE VSEH PRILOŽNOSTI? Za Baklavarje in Kozojebce že ostali pa lahko pocrkamo...sitemeter    (22.10.2019 11:12)
Ne provociri.
toby    (22.10.2019 11:55)
Kaj jebeš kozi mater neznan , kdo te kam tera . Tebe se še pantakan ne prime , ne pa besedne grožnje.
Pikica64    (22.10.2019 11:59)
40 let oziroma do upokojitve ti je pa vse bilo dobro!?
Bubaleze    (22.10.2019 12:36)
Domorodci trpijo za stockholmskim sindromom. Ne zameri jim nn, saj ne vedo kaj mukajo.
motofrik    (22.10.2019 13:21)
40 let si ti, imaš slovensko državljanstvo... Predvidevam, da obvladaš slovenski jezik in si se lepo vklopil. Ne vem, komu bi bil trn v peti, moteč...? Po moje malo nabijaš, trolaš.
faraon    (22.10.2019 13:31)
V Velenju zmanjkuje stanovanj za vse tisoče žlahtnikov, ki trumoma derejo v "obečanu zemlju". Nekaj mesecev so prijavljeni pri sorodnikih in hitro je cela familija na socialkah, otroških, dodatkih....SLOVENCI PA NAJ DELAJO!!! Res ima preveč teh tujcev našo državo in Slovence za klovne. Potem pa se čudijo nekateri, da se širi odpor proti njim....iz zabačenega brda takoj v brezdelni slovenski raj. Tako bo tudi ta družba kmalu postala takšna, iz katere so pobrali šila in kopita.
muzikaš    (22.10.2019 14:22)
vsi vemo da leve stranke uvažajo tujce v našo prelepo državo zaradi podpore na naslednjih,naslednjih naslednjih volitevah. volite jih še pa vedno...
ex sulc mare    (22.10.2019 14:45)
.. faraon, podpis. Dodam le to, da so ti zlahtniki v veliki vecini, 99%, iz srbske enklave kosovo. Krvavo so se borili, da so ukradli, Srbom, to enklavo in jo s pomocjo Americanov izsilili v svetu, kot samostojno drzavo. Koncno pomislis, da bo mir pred njimi, da bodo doma delali in razvijali to svojo smesno drzavo, toda to pleme se siri kot podgane po svetu, bezi iz svoje drzave in zajeda druge narode...
Clovekove pravice gor ali dol... nemudoma je potrebno nazaj uvesti vizume za to plemensko kugo in uzakoniti 10 letno prehodno obdobje, za tiste, ki bi radi tu delali ( seveda v veliki vecini spizdijo naprej, tu samo vlecejo socialo ) pred uveljavitvijo pravice do zdruzitve z druzino. Tem, ki so ze tukaj, pa ukinit socialne transferje, najprej delaj in prispevaj, potem pa se bomo pogovarjali....

Z tako medlim odzivom oblasti na ta problem si sami seb kopljemo grob....
faraon    (22.10.2019 14:59)
Vizumi bi bili kar potrebni ja....predvsem pa veliko strožje zahteve pri uveljavljanju bivanja pri nas, državljanstvu in pri pravicah iz naše skupne blagajne!!!
BuddhaMonk    (22.10.2019 15:36)
Kopiram svoj post iz avgusta. Da bomo razumeli vsi, kdaj nastopi upravičenost do katere pravice. Ker socialne pomoči in socialnih stanovanj tujci ne dobijo takoj, ampak pravico do tega šele po 5 oz. 10 letih.

-Pri nas lahko vsakdo firmo ofne ali zaposli kogarkoli (ne vem če država komplicira z dovoljenji).
-Ko moški tukaj živi 1 leto na podlagi delovnega dovoljenja, pridobi pravico do združitve z družino. Potem lahko pridejo starši, žena in otroci.
-Najprej pridobijo pravico do ZAČASNEGA bivanja.
-Po 5 letih neprekinjenega bivanja lahko zaprosijo za dovoljenje za stalno prebivanje. ŠELE takrat postanejo upravičeno do denarne socialne pomoči. Pravtako šele takrat pridobijo volilno pravico za LOKALNE volitve
-Po 10 letih lahko zaprosijo za državljanstvo. Z državljanstvom pridobijo splošno volilno pravico. Pravtako postanejo upravičeni, da zaprosijo za socialno stanovanje.
-Pravico do subvencioniranega vrtca ima vsakdo, ki je zavezanec v RS in ima vsaj začasno prebivališče. Torej, takoj ko pride družina, imajo subvencioniran vrtec. Če so pod 185€/osebo, imajo vrtec BREZPLAČEN.
-Pravico do otroškega dodatka pridobijo, ko imajo stalno prebivališče. Otroški dodatek pri tako nizkih dohodkih je za prvega otroka 117, za drugega 128 in za tretjega 140€.
-Zdravstveno zavarovanje si lahko uredi vsak tujec, ki ima dovoljenje za stalno bivanje.

Torej, daleč od idealnega ali za povprečenega Slovenca sprejemljivega. In daleč od tega, da ji vse takoj pripada. Ampak če prihajaš iz države, kjer je povprečna plača 300-400€, so ti zneski precej radodarni. Tudi revnemu Slovencu bi se v Nemčiji zdeli radodarni. Vsekakor jim je bolje kot doma. Sicer ne bi šli s trebuhom za kruhom. Sem pa izbrskal podatek, da je 2017 bilo do denarne socialne pomoči upravičenih 7500 tujcev, prejemalo pa jo je nekaj čez 3600. Očitno je kar nekaj upravičencev že odšlo naprej na Zahod.


http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/
http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/tujci_v_sloveniji/bivanje_drzavljanov_tretjih_drzav_v_sloveniji/dovoljenje_za_stalno_prebivanje/
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/1993-01-0834/pravilnik-o-pogojih-in-merilih-za-dodeljevanje-socialnih-stanovanj-v-najem
https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzina-otroci-zakonska-zveza/pravice-prejemki-druzine/otroski-dodatek.html
motovilec    (22.10.2019 16:16)
in kolk si jih v 5 letih ko tu neprekinjeno bive , najde delo? odgovor je ene par ali pa nobeden, tu mislim predvsem babe in tu bi morali red naredit, kot pogoj bi moralo biti delo ne pa kr noge narazen golazen faulasta...pol pa subvencionirano stanovanje, elektrika itd, malce v šoli kosilo vse zastonj, šolske stvari ipd pa prideš na več kot 1000 evrov pa še več, da ne govorim o preziru do domačih ljudi in nespoštovanju običajev in jezika in vse to je zahvala za vse kar ta golazen dobi.
Če se niso sami sposobni preživet izgnat nazaj, to bi moralo biti merilo za pridobivanje začasnega bivališča in potem stalnega, ne pa obesit se na soco....
binc    (22.10.2019 19:34)
Verjetno provociraš neznan? Najprej povej katere narodnosti si. Bo potem nam domorodcem lažje razumeti kaj te muči. Državljan Slovenije nisi mogel postati pred 4o leti, ker je takrat bila to Jugoslavija. Zanima me tudi kaj prosiš (koga ?) in za kaj se pritožuješ. S svojimi izjavami pa tudi dokazuješ da spadaš med tiste Baklavarje in kozje jebce kot si se ti sam izrazil.
janoš    (22.10.2019 19:49)
Prvo mora imeti stanovanje,dovolj dohodkov za preživljanje družine,ne pa do so takoj socialni problmemi z večjimi ugodnostimi in pravicami kot Slovenci in podaljšat je treba dobo za združitev družine ,nekaj takega kot ima Švica.
ex sulc mare    (22.10.2019 20:13)
..motovilec, janos, podpis. BuddhaMonk je jasno razlozil vso bedo zakonov in pravic, ki izhajajo iz le teh. Slovenija je za kosovarje kot kurbisce. Razlika je le v temu, da moras v kurbiscu placat in potem se lahko onegavis, v Sloveniji pa kosovarji za onegavlenje celo dobijo placilo ( socialne transferje in ugodnosti ), brez enega samega kosovarskega evra participacije v skupno blagajno.

Avtohtono prebivalstvo pa lahko v revscini crkne, ker mu drzava zaradi minimalnega preseganja cenzusa porine prst v rit, ne da pa mu denarja. Ceprav je 40 let delal in garal, ter prispeval v skupno blagajno.

Kurc pa taki zakoni in bivdi, ter sedanji oblastniki.
Clovekove pravice veljajo za lene kosovarske babe, ki lahko rojevajo frocovje, delat pa ne morjo, ker so totalno zanic.
Dokler taka baba ne dela, ter tako zacne sluzit denar za svoje frocovje in svojo rit, ni otroskega dodatka.
Ze to, da je lahko z dedom v Sloveniji, ji je nagrada.
encijan    (22.10.2019 23:07)
Verjetno je res trolanje Neznanega, a se je v debati marsikaj iskristaliziralo - kar žuli prebivalce Velenja.
idpa    (23.10.2019 8:53)
Tudi sam si nacionalist, če ne bi bil nebi cvilil tule.
encijan    (23.10.2019 10:42)
idpa,
sem zavedna Slovenka, ki me v osnovi moti to, da bi se jaz morala prilagajati njihovi kulturi in jeziku na slovenski zemlji. Meni je vseeno, kaj počno med sabo, v družini ipd...., ampak na javnih mestih (trgovine, na delu, institucije, šole, v ambulantah ...) mora biti po naše.

Tudi moji prijatelji iz drugih bivših republik (tudi Albanci, ki so že desetletja tu) so zgroženi nad dogajanjem nekaterih posameznikov, ki se v zadnjem času množijo.

Sama sem doživela v dveh mesecih dva podobna incidenta. Sprehajala sem se po sprehajalni stezi, proti meni je šla skupina mladih, svežih prišlekov iz Albanije. Ko sem se ustavila in rekla: "Se mi lahko eden umakne, da lahko grem mimo vas?", je njihov prevajalec z daljšim stažem bivanja dejal: "Na travo idi!"

Osupnila sem in trmasto stala, ker v svojih čevljih nisem želela stopiti na mokro travo. "Poklicala bom policijo!" "Kar daj jo" ...

Imela sem srečo, da je iz druge smeri prišel mlad par in agresivnež se je umaknil, da sem lahko šla mimo. So se pa smejali in norčevali, k sreči nisem razumela nič.

Tudi nekater druge ženske nad 50 let se srečujejo s podobnimi problemi. Mogoče so do mlajših bolj prijazni, ker so njihove potencialne tarče.

Problem je le, kadar so v skupini, ker se počutijo močne in najbrž getoizirane, pa jim kompleksi udarijo ven.

Zanimivo pa je, da kadar je mož zraven, se to ne zgodi.

Problem so torej šibkejši od njih, ženske pa sploh zaradi drugačne kulture njihovega razumevanja nasprotnega spola. Če bo tako tudi v šolah, med otroci, je bojazen še večja.

Morajo se asimilirati v naše okolje, če ne se naj vrnejo v domovino. Tako preprosto je to.
ex sulc mare    (23.10.2019 11:37)
.. encijan, ti prisleki niso iz Albanije. So pripadniki plemena kosovarjev iz srbske enklave kosovo. Albanci v Albaniji, so kulturno, omikano in z delovnimi navadami svetlobna leta nad temi primitivnimi plemenskimi skupnostmi.
Velika vecina Albancev v Albaniji ne mara pripadnikov plemena na vzhodni strani Sarh planine... imajo jih za manj vredne, celo sramujejo se jih in jih nikakor ne stejejo za Albance.
encijan    (23.10.2019 12:11)
ex sulc mare,
hvala za poduk. :)

Imela sem jih za Albance iz Kosova, priznam, da sem gledala nanje kot na Albance iz Albanije, s katerimi imam dobre izkušnje. Človek pač misli, da so v bistvu ista etnična skupina in med njimi naj ne bi bilo bistvenih razlik.

Slovenci v Sloveniji ali pa Slovenci drugod po svetu, smo kulturen narod, ni bistvene razlike, kje živiš.

In če je temu tako, pa sploh mora zazvoniti plat zvona! Se bomo morali Slovenci in asimilirani prebivalci Velenja boriti za svoje pravice?
toby    (23.10.2019 17:10)
ex sulc mare ,čestitam tokrat si zadel v polno. Ni je črke v tvojem tekstu ,ki bi ji lahko nasprotoval.
faraon    (29.10.2019 6:53)
Menim, da nas zna apatičnost ob tem množičnem načrtnem poseljevanju naših logov z naši delovni in splošni kulturi škodljivo populacijo drago stati.
enio    (29.10.2019 9:22)
Ne razumem to mnozicno priseljevanje Albancev in Kosovarjev(invasivna vrsta).Kaj skupnega imamo mi z njimi?Dobesedno nic.In kaksne koristi od trume druzinskih clanov,ki po letu ali dveh pridejo sem za moskim,ki od vseh njih edini dela.Drugi so vsi na vsehmogocnih socojalnih transferjih na racun in breme slovenskega davkoplacevalca.In Sarec se cudi zakaj so stroski socijale zrasli v nebo.Mogoce je za njih Velenje mesto priloznosti(?),za domacina ali kjerega koli Slovenza definitivno ni.
Neznan,prislekov v Velenju,Kopru,Ljubljana itd je glede na avtohtono prebivalstvo prevec.40% v Velenju(?),..pa da ni slisati slovenskega jezika je nesprejemljivo in motece za domacine.Od tu iz tvoje strani opisani nacionalizem.Krivdo za situacijo nosi neoliberalni izkoriscevalni kapitalizem(delodajalci),ki uvazajo poceni del.silo cenejso od delavca domacina,z namenom,da bi jim delali tudi zastonj.Na ta nacin se tudi menja narodnostna sestava prebivalstva.
Kontic govori o tolerantnosti,domacini so uglavnem tiho,misijo si pa svoje.

Po Jelincicu se cele vasi na Kosovu praznijo in ti ljudje prihajajo v Slo.!
Gdo je kriv v Lj. za tako raznarodovalno politiko?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]